Arne Jørgen Løvland

16

HURTIGRUTA – GARANTISTEN FOR MER EKSTREMVÆR

Det at vi i Norge i sommer opplevde seks-åtte uker med strålende sol og en jevn varme omkring 25-30 grader, gledet solbaderne. I Bangladesh og India opplevde de enorme nedbørmengder, Spania og Portugal varmetemperaturer høyt opp på førtitallet, i USA kom tornadosesongen i gang mange uker før normalt og en rekke land i Vest-Europa har opplevd stormer med vindkast opp mot 43 meter i sekundet – alle steder har det ført til ødeleggelser, tapte avlinger og frykt for framtida.

Publisert: 3. sep 2018

I dag er det få som ikke forstår at levesettet vi mennesker har, påvirker miljøet. Spørsmålet er vel heller når vi skal ta det innover oss og reelt foreta valg som kan begrense utviklinga. Stanse den, er i dag umulig. Vi får garantert mer ekstremvær, mer varme, mer vind og mer regn – over hele verden.

Til og med på Grønland og Arktis. Ved verdens nordligste målestasjon på land – Kap Morris Jesup – kunne klimatolog John Cappelen i det Danske metrologiske institutt melde at temperaturen var over 2,5 plussgrader flere ganger i løpet av ett døgn, noe som er 35 grader over normalen på minus 32,9.

I motsatt ende av kloden finner vi Antarktis – hvor det de siste 50 åra er dokumentert en rekke negative endringer. Spesielt på vestsiden av Antarktishalvhøya hvor oppvarminga har vært størst, og hvor forskerne kan dokumentere at havisutbredelsen er redusert med rundt 40 prosent de siste 25 åra. De delene av økosystemet som er tilknytta isen, blir nødvendigvis også sterkt påvirka av dette.

I en slik situasjon er det absurd å lese helsides annonser fra Hurtigruta om deres siste stunt: Cruise til Antarktis! Skipa er flytende miljøbomber som spyr ut SO2, NO, NO2 og NOx. I tillegg kommer direkte utslipp til sjø – de mest miljøødeleggende utslippene til sjø kommer fra bunnstoff, ballastvann og utslipp av olje eller oljeholdig vann samt utslipp av kloakk og søppel. I tillegg skal kundene fraktes gratis med fly tur-retur!

Det er ikke sånn at Hurtigruta skal holde seg på avstand, nei, her skal de helt innpå og oppå! "Du vil få se pingviner, sel og hval, ta fotturer på isen og dra på kajakkpadling blant isfjellene." De bruker en retorikk der det virker som at dette er naturlig, for du skal være "i harmoni med naturelementene mot verdens mest øde kontinent."

Når vi vet at hver eneste dag om bord er ei forurensningsbombe, er det lite betryggende å lese at "ekspedisjonen tar deg gjennom de fantastiske chilenske fjordene, før du etter flere dager på åpent hav får se et hvitt kontinent vokse frem i horisonten." 

De skriver at "I Antarktis blir du møtt av store, mektige isbreer, pingviner som flokker seg rundt deg, et hav av hvaler – og et eventyr du aldri vil glemme." Hvor lenge vil det vare?

Dessuten "på aktivitetssentret om bord har vi spennende forelesninger, alt laget for at du skal få mest ut av turen din." – i de foredragene er det garantert ikke miljøaspektet som er framtredende.

Det eneste som kan virke noe "beroligende", er prisen – mellom 50- og 100 000 kroner per person viser at dette ikke er for Hvermansen. I kontrast er det kan hende nettopp de som har penger til slikt, som burde vært tvangsfôra med miljøkunnskap slik at de endra fokus fra en ødeleggende selvdyrking til et snev av tanke på miljøet og dem som kommer etter dem. Det er kanskje for mye forlangt?

 

Begrep

SO2, NO, NO2 og NOx.: Svoveldioksid (SO2) er en fargeløs gass som reagerer med oksygen og er lett løselig i vann. Nitrogenmonoksid (NO) er et nitrogenoksid (NOx) som er mindre vannløselig enn nitrogenidioksid (NO2) og trenger derfor lettere ned i lungene. Begge gassene absorberes fra luftveiene – men NO går raskere over i blodet.

Hurtigruten ASA alene står for nær en prosent av Norges CO2-utslipp. For NOx og SO2 er tallene enda høyere, henholdsvis fire og seks prosent av de nasjonale utslippene. Dette gjelder på ruta langs norskekysten – og er ikke iberegna turene til Sør-Amerika og Antarktis.

 

Kilder

Annonsene -  Gratis flyreise, Gratis reiseforedrag, Utforsk Antarktis

Tekst - Hurtigrutas tilbud, Sjøfartsdirektoratet, NRK, Aftenposten, VG og Wikipedia

2 liker  
Kommentar #1

Bjørn Bråtveit

3 innlegg  126 kommentarer

Alltid gøy med ein klimadebatt

Publisert over 3 år siden

Men også litt forutsigbar, fordi eg veit kven som kjem til å kommentere, og kva dei kjem til å skrive :)

Bare å finne fram popkorn :)

1 liker  
Kommentar #2

Arne Jørgen Løvland

16 innlegg  27 kommentarer

Herlig kommentar

Publisert over 3 år siden

Jeg er vel egentlig ikke ute etter en miljødebatt, mer bruk av sunn fornuft. Du skal  være rimelig innesnødd - eller blåruss - når du dundrer inn i Antarktis' sårbare miljø med tre mastodonter av skip - som spyr ut dritt og gørr både i luft og vann. Hører jeg: Det er kanskje ikke så nøye når det er i Sør-Amerika? 

3 liker  
Kommentar #3

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Hurtigruten - nå klimaversting !

Publisert over 3 år siden
Arne Jørgen Løvland. Gå til den siterte teksten.
Det at vi i Norge i sommer opplevde seks-åtte uker med strålende sol og en jevn varme omkring 25-30 grader, gledet solbaderne. I Bangladesh og India opplevde de enorme nedbørmengder, Spania og Portugal varmetemperaturer høyt opp på førtitallet,

I klimapanikken mangler det sannelig ikke høytflyvende argumenter. Takk for en god klimahistorie.

Bare ideen om at hurtigruten skulle være garantisten for "ekstremvær" er ganske god. 

Man bør kanskje først sette seg inn i hvor stort det naturlige utslippet av CO2 er og hvor stort det "menneskeskapte" utslippet er - og tenke igjennom om hypotesen med hurtigruten faller inn under et måleresultat med realistiske og rimelige grenser - naturlovene tatt med i kalkylen ?

Til og med monsunsesongen er tydeligvis kalkulert inn i horror-visjonen om menneskeskapt klima.

Vi kan repetere sensasjonelle fakta fra de geografitimene hvor enkelte tydeligvis ikke fulgte med? 

Monsuntiden i India og Bangladesh er fortsatt i rute slik den normalt skal være - fra juni måned til september måned - hvert eneste år faktisk. Til og med før NRK ble utrustet med TV. Med de faste oversvømmelser og nedbørsmengder.

Dersom FN`s Klimapanel og pop-politikerne ikke har lansert nye klimapolitiske naturlover.

Her er alt man burde vite om monsuntiden - så man unngår horrorhistorier på sviktende grunnlag.

 https://www.tripsavvy.com/monsoon-season-in-india-1539591

La oss se på andre nye oppsiktsvekkende ting innen klimapolitisk vitenskap:

Man kjører etterhvert klima inn under begrepet miljø ettersom klimahypotesen begynner å vakle , men jeg falt for denne "studien": som finner at menn (ikke kvinner) over 64 år med lav utdannelse mister intelligens tilsvarende 2 års skolegang! (ABC nyheter/Guardian)

quote.

 Den største effekten av forurensing ser man ifølge studien på menn over 64 år, og hos personer med lav utdanning. På det verste kan det være snakk om at mennesker mister intelligens tilsvarende et par år med utdanning 

unquote

Sterkt !

Klimapolitisk : Alle som sluker tidens klimaforskning vet at kua promper og er en klimaversting, pedagagene  forteller ungene dette på skolen - og de kan fortelle meg om problemet. 

Dersom nå kua ikke hadde spist graset/foret så hadde det allikevel endt opp med å produsere CO2 - men blås i det. Her er det demonisering av CO2 som gjelder og repeteres -og vi tvangsfores med ensidige skrekkhistorier. 

Og kuas omlegging av kostholdet og kostnadskrevende mekking på CO2 fortoner seg som meningsløse svingslag ut i løse luften.

  https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2018/08/31/195429003/forskere-forer-kuer-med-tang-kutte-klima-rap

Videre har vi gått runden med studier og forskning på hvordan "menneskeskapt global oppvarming" kan virke inn på mennesker og dyr : Først ser vi forskning som forteller at dyrene vil krympe på grunn av nevne:

 https://www.livescience.com/16563-climate-change-shrinking-animals.html

Mine observasjoner hittil er at det eneste som har krympet er den sunne fornuft og logiske sans. Ikke grunnet CO2 - men mange har lest mer  om CO2 enn man har godt av i media og partiprogrammer.

Men så kommer en ny "studie", menneskene skal tydeligvis ikke krympe - de blir fetere av CO2 sier forskningen: (Science Nordic)

  http://sciencenordic.com/new-theory-co2-makes-you-fat

Det skulle nok skremme de fleste damene, tenker jeg.

For noen dager siden kom aller siste skrik i forskningen , gode nyheter for de som skremmes av fedme - CO2 skal gjøre deg underernært og tynn som Mahatma Gandhi etter sultestreiken ,og der står vitenskapen i dag:

https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2018/08/31/195428910/studie-okte-co2-nivaer-gir-lavere-naeringsinnhold-i-planter

Og best av alt , det forlanges at vi skal ta dette på alvor!

Videre kan De fortelle om smeltingen i Antarktis , her viser det seg ifølge NASA at isbreene i Antarktis har hatt NETTO tilvekst på ca 100 milliarder  tonn PR. ÅR  i måleperioden 1992 til 2008 . 

I samme periode har alskens klimaeksperter stått i media og ropt ut at isbreene i Antarktis smelter raskere og raskere tempo: Hvorfor i all verden uttaler de seg stikk i strid med fakta og fremstiller det som forskning - med 97.1 % konsensus?

 https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses

Hvilke data baserer De opplysningene om "negative endringer" i Antarktis på ? Er det den nye kulderekorden media ikke skriver fullt så mye om? Hadde det vært varmerekord hadde vi trolig fått høre mer om det i NRK.

 https://www.forbes.com/sites/trevornace/2018/06/28/its-almost-like-another-planet-coldest-temperature-on-earth-recorded-in-antarctica/#4cc41e054054

Hva med gigantdelegasjonenes karbonfotavtrykkj som lar seg befordre på luksusklasse hvert eneste år til klimakonferanser for å male Fanden på veggen for befolkningen? 

De kunne kanskje gjort mer nytte ved å holde seg hjemme og stablet byggeklosser?

 

2 liker  
Kommentar #4

Bjørn Bråtveit

3 innlegg  126 kommentarer

Doktrinen

Publisert over 3 år siden
Arne Jørgen Løvland. Gå til den siterte teksten.
Det er kanskje ikke så nøye når det er i Sør-Amerika? 

Den rådende doktrine er jo: Dilution of the pollution, is the solution.

1 liker  
Kommentar #5

Bjørn Bråtveit

3 innlegg  126 kommentarer

Helsa til planeten Tellus

Publisert over 3 år siden
Arne Jørgen Løvland. Gå til den siterte teksten.
Jeg er vel egentlig ikke ute etter en miljødebatt, mer bruk av sunn fornuft

Ja det er viktig å bruka sunn fornuft, og helsa til vår kjære planet er avhengig av mange ting, ikkje bare klima. Vanlig industriforrureining, plastikk i havet, tap av biologisk mangfold er og sterke konkurentar til å ta pallplassering. I konkurransen som pågår i å øydelegger livsgrunnlaget vårt. Felles for dei alle, er at dei er menneskeskapte. 

 

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere