Carl Petter Opsahl

1

Lignelsen om den gode forvalter

Publisert: 29. aug 2018

I kirka der jeg jobber, Bymisjonssenteret Tøyenkirken, har vi en bakhage jeg liker å være i. Det er ikke en sånn stilig og fancy hage du ser bilder av i villamagasiner. Men det er en grønn, litt rufsete og vill bakhage. Rundt omkring er det noen virkelig vakre blomster, og vi har fått noen kasser med urter som lukter så godt. For ikke å snakke om tomatene, nå ligger de der runde og grønne, en oransjerødlig farge er i ferd med å bryte ut på noen av dem. Det er en hage for sansene, en hage å hvile i, en hage som gir ly både for kroppen og sjela.

Det har vært en lang og varm sommer, en tildels ubehagelig varm sommer. Rundt om i landet er avlinger ødelagt. Enda verre er det sørover i Europa. Vi har lenge hørt om menneskeskapt klimakrise. Nå begynner vi å føle det på kroppen også i nord. Sommere med rekordvarme, og perioder med nedbør i ekstreme mengder. Varslene er skremmende og overveldende, det er fristende å håpe at det går over eller gi seg hen til apati. Hva kan vel jeg gjøre, hva kan vel vi som enkeltmennesker gjøre?

Jesus snakker ikke om klima. Det var tørke da han gikk rundt med disiplene sine også, og perioder med uvær. Men det var andre krefter som stod bak. Og det gikk over. Nå er det vi selv som medvirker til ødeleggelsene, og vi må ordne opp selv. ­Jesus snakker ikke om klima. Men han snakker om å ta vare, ta vare på det vi er gitt. Vi er skapt til hverandre, vi er skapt til å leve på jorda, vi er skapt til å ta vare på livet, på jorda og hverandre.

Derfor må vi ikke miste håpet, miste ­håpet på at også de små skrittene teller, det lille vi kan gjøre der vi er. Bruke litt mindre, ikke kjøpe noe vi ikke trenger, ta vare på det vi har så det varer lenger. Dele. Ta vare på hverandre, ta vare på fellesskapet. For det er dette livet vi har, det er dette livet vi er gitt. Ta vare på omgivelsene ­akkurat der du er.

Små skritt blir til større skritt når vi går sammen mot større mål. Stiller krav til myndigheter, til produsenter, de som lager ting og de som bestemmer ting. At de også må ta vare, ta vare på jorda. Ta vare på oss.

Jeg setter meg i bakgården, ser på ­husene rundt, lytter til lydene i byen. Går bort til tomatene og holder en klase i hånden.­ Kjenner­ tyngden av glatte, runde tomater mot håndflaten.

Ta vare.

Trykket i Vårt Land 28. august 2018.

1 liker  
Kommentar #1

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Carl Petter Opsahl. Gå til den siterte teksten.
Derfor må vi ikke miste håpet, miste ­håpet på at også de små skrittene teller, det lille vi kan gjøre der vi er. Bruke litt mindre, ikke kjøpe noe vi ikke trenger, ta vare på det vi har så det varer lenger. Dele. Ta vare på hverandre, ta vare på fellesskapet. For det er dette livet vi har, det er dette livet vi er gitt. Ta vare på omgivelsene ­akkurat der du er.

Det du sier i det siterte er godt og rett, gudsfrykt med nøysomhet er en stor vinning.

Men, - det har ingenting med klima å gjøre!

Et helt folk har latt seg lure av FN’s klimapanel.  De meler bare sin egen kake, - og du tror på dem?


3 liker  
Kommentar #2

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Det er lov å tro

Publisert rundt 3 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
De meler bare sin egen kake, - og du tror på dem?

Tro er tro vettu.

1 liker  
Kommentar #3

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Naturen gir rett svar, forskere er ofte blinde.

Publisert rundt 3 år siden

Ja, men tro på Gud virker, tro på drivhuseffekt virker ikke.  En regnsommer i fjor og en tørkesommer i år beviser ingen ting.

I stedet for «grønt skifte» kan bøndene begynne med Regenerativt landbruk slik Dag J. Lønning beskriver i «Jordboka».  Da bindes karbon i jorda og avlingene bli firedoblet av industri-landbruk/ mål.  Dessuten tåler avlingene både regn og tørke.

Dette er bare et eksempel på sunt bondevett fremfor Venstres miljøvern uten virkning!

3 liker  
Kommentar #4

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Oppskriften på klimaendringer?

Publisert rundt 3 år siden
Carl Petter Opsahl. Gå til den siterte teksten.
Vi har lenge hørt om menneskeskapt klimakrise. Nå begynner vi å føle det på kroppen også i nord. Sommere med rekordvarme, og perioder med nedbør i ekstreme mengder. Varslene er skremmende og overveldende, det er fristende å håpe at det går over eller gi seg hen til apati. Hva kan vel jeg gjøre, hva kan vel vi som enkeltmennesker gjøre?

Ja , siterte er jo som tatt direkte ut at oppskriften for "Menneskeskapt Global Oppvarming - senere klimaendringer - underforstått menneskeskapte katastrofer.

I klimapolitisk sammenheng er man sannelig som Taliban - man går etter boka.

quote

The common enemy of humanity is man.
In searching for a new enemy to unite us, we came up
with the idea that pollution, the threat of global warming,
water shortages, famine and the like would fit the bill. All these
dangers are caused by human intervention, and it is only through
changed attitudes and behaviour that they can be overcome.
The real enemy then, is humanity itself
.
– Club of Rome,
premier environmental think-tank, for UN

close quote

Smart? 

Vi ser at en varm og tørr sommer er utnyttet maksimalt i år innen klimapolitikkens ensrettede skrekkberetning.

Vi ser på hvor robust vitenskapen fra FN er.

I denne spesielle vitenskapen er navneskiftet fra "Menneskeskapt Global Oppvarming" til det meget fleksible "Menneskeskapte Klimaendringer" verd å merke seg.

Globale temperaturer og sammenheng med CO2 kan verifiseres ,  som ikke er så bra for hypotesen om den "Menneskeskapt Globale Oppvarming" - som blir påvist feil av de data vi har og empirisk dokumentasjon.

Da er "Menneskeskapte Klimaendringer" mye sikrere, fordi det nærmest eliminerer mulighetene for å motbevise hypotesen via observasjoner.

Alle endringer i vær og klima kan betegnes "klimaendringer"

Unntatt kalde vintere og mye snø selvfølgelig - det er vær. Bare vantro våger å nevne slikt.

Dette betyr at i praksis samtlige endringer kan benyttes som støtte for FN`s klimateori. Og det ser vi i media daglig.  Gjerne spedd på med 97.1% konsensus !

Dellingpole:

The reason I have become so obsessed with “global warming” in the last few years is not because I’m particularly interested in the “how many drowning polar bears can dance on the head of a pin” non-argument which hysterical sites like RealClimate and bloggers like Joe Romm are striving so desperately to keep on a life support machine. It’s because unlike some I’ve read widely enough to see the bigger picture.

One thing I’ve learned in this wide reading is how obsessed so many of the key thinkers in the green movement are with the notion of “overpopulation.” As one of their favourite think tanks, the Club of Rome, puts it: “Earth has a cancer and the cancer is man.” This belief explains, inter alia, why the “science” behind AGW is so dodgy: because the science didn’t come first. What came first was the notion that mankind was a problem and was doing harm to the planet. The “science” was then simply tortured until it fitted in with this notion." 

--

Alt dette er aktuelt og interessant da Stortinget nå er i full sving med en ny klimapolitisk verdensredning som vil gjøre en vanlig familiebil nærmere NOK 100.000 dyrere enn den allerede er.

64-dollar spørsmålet blir da hvilken del av observerte klimadata leder Dem til å fortelle oss vanlige mennesker at det vi ser er menneskeskapte klimaendringer?

 

  

1 liker  
Kommentar #5

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Jeg - en "Klimafornekter"?

Publisert rundt 3 år siden


Smak litt på ordet "Klimafornekter"!
Er det noe annet en en stigmatiserende intethet produsert av språklige evnukker? Det er vel ingen som fornekter at det har eksistert store klimavariasjoner her på jorda i tusenvis av år?


Årsakene er mangfoldige, så som varierende middelavstand mellom jorda og solen, varierende helningsvinkel på jordaksen i forhold til dens årlige baneplan rundt solen samt varierende aktivitet i selve solen, noe som påvirker utstrålingen fra solen. De fleste av disse variasjonene er sykliske, noe som også forklarer de sykliske variasjonene i klimaet.

At man har en sunn vitenskapelig basert skepsis i forhold til hypotesen om karbondioksydets betydning som klimagass gjør en vel  ikke til noen "klimafornekter"!

All naturvitenskapelig forskning er basert på den hyptetisk deduktive metode, som enkelt forklart består i statistisk bearbeidelse av systematiske måleresultater, og sammenligning med de resultatene en teoretisk sett kan forvente dersom den postulerte hypotesen er riktig.

Vedvarende signifikante avvik over tid mellom teoretisk beregnede verdier og faktiske observasjoner fører til at man enten må justere hypotesen eller eventuelt forkaste den i sin helhet.

Faktum er at de siste 20 årene har det ikke vært noen signifikant stigning i middeltemperaturen på jorden, mens mengden karbondioksyd i atmosfæren har steget med mellom 20 og 30 % i samme periode. Disse sprikende målersultatene har svekket hypotesen om samsvar mellom økning i CO2 og økende temperatur betydelig.

Hvis det er noen som fornekter noe her, så er det de som tviholder på en sterkt svekket hypotese !

4 liker  
Kommentar #6

Johan Rosberg

24 innlegg  442 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Hvis det er noen som fornekter noe her, så er det de som tviholder på en sterkt svekket hypotese !

Selv Gud er en hypotese i menneskers øyne. Så kan både du og jeg gruble oss i søvn over hva vi vet, antar og håper på. 

Sterk i troen, ja?

Hvis jeg gav deg en utfordring: Hvordan bør kristne teologisk og trosmessig forholde seg til "den påståtte klimakrisen/utfordringen"?

Kommentar #7

Johan Rosberg

24 innlegg  442 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
64-dollar spørsmålet blir da hvilken del av observerte klimadata leder Dem til å fortelle oss vanlige mennesker at det vi ser er menneskeskapte klimaendringer?

Jeg synes du burde forstå at problemet ikke er hvem som er årsaken. Problemet er at været i større grad enn før skaper større utfordringer samtidig som befolkningsveksten og befolkningskonsentrasjonen går sitt eget løp. Det er knyttet dype etiske spørsmål til denne problematikken, men det bekymrer kanskje ikke deg? Skulle "klimaforkjemperne" ha rett i sine hypoteser, blir det det værre etterhvert - og enda mer påtrengende etiske spørsmål å besvare. Jeg mener du løper bort fra hele problemstillingen...

Kanskje hele etikken er et NWO-påfunn? Et djevelsk bedrag for å holde oss nede i skam og dårlig samvittighet? Man vet liksom aldri helt hvor dypt konspirasjonen stikker... ;D

Jeg har aerodynamisk sveis, BMW og Jesusgenser... Og kredittkort som skjold mot verdens vold... (Raga Rockers/Høydepunkt)

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere