Verdidebatt

Den kinesisk-russiske verdensorden, og Norges behov for nytt verdensbilde og ny politikk

Den amerikanske verdensorden – også kjent som ‘Pax Americana’ og ‘The American Century’ – varte fra 1945 og frem til den US-utløste globale finanskrisen i 2007-08. De siste ti årene (2008-2018) har vært vitne til en stadig tydeligere, frembrytende kinesisk-russisk verdensorden, ledet an av alliansen mellom Kina og Russland, og med et stadig stigende antall betydningsfulle stater verden over som allianse¬partnere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den amerikanske verdensorden – også kjent som 'Pax Americana' og 'The American Century' – varte fra 1945 og frem til den US-utløste globale finanskrisen i 2007-08. De siste ti årene (2008-2018) har vært vitne til en stadig tydeligere, frembrytende kinesisk-russisk verdensorden, ledet an av alliansen mellom Kina og Russland, og med et stadig stigende antall betydningsfulle stater verden over som allianse¬partnere.

Den kinesisk-russiske verdensorden har økonomisk kommet til uttrykk bl.a. gjennom BRICS-alliansen (etablert 2006-2009); ved at verdens fire største banker nå er kinesiske; og gjennom tidenes største og mest kostbare infrastrukturprosjekt som nå er i utfoldelse, Kinas Belt and Road Initiative. Den kinesisk-russiske verdensorden har militært kommet til uttrykk bl.a. gjennom Shanghai Cooperation Organisation (dannet i 2001); samt at president Putins tale den 1. mars 2018 om 'rikets tilstand', der han annonserte Russlands nye våpen¬systemer, viser at Russlands våpenteknologi nå har blitt overlegen USAs til tross for et forsvarsbudsjett som bare er på 1/10. USA, NATO, EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) er i solnedgangens fase; deres globale makt og betydning skrumper raskt inn.

Under Den amerikanske verdensorden og som NATO-medlem gikk den norske stat og den norske befolkning stadig dypere inn i et ideologisk og falskt verdensbilde diktert av US-oligarkiets imperialistiske interesser, der Establishment-media ble mikrofonstativ for NATO, CIA, sionisme og nyliberalisme. Med innføringen av nyliberalisme på 1980-tallet tok alle de norske politiske partiene et langt skritt til høyre, med den effekt at Arbeider¬partiet (AP) ikke lenger representerer sosialdemokratiet, mens de partier til venstre for AP som identifiserer seg med sosialisme nå i praksis står for en OK sosialdemokratisk politikk. Den ideologiske hjernevasken har gått så langt at selv de politiske partiene som identifiserer seg med sosialisme (SV og Rødt) nå har et svært naivt og lojalt forhold til Vestens Establishment-media; de har ikke fått med seg at debatten om ‘Fake News’ nettopp gjelder Vestens Establishment-media.

Det ideologisk forkvaklete og falske verdensbildet til den norske stat og den norske befolkning er nå Norges største og mest alvorlige problem. Norge gjør seg medansvarlig og medskyldig i stadig flere økonomiske og militære kriger og intervensjoner som er moralsk forkastelige, og som bringer blod og skam over den norske befolkning. Vi er en del av Problemet, mens vi liker å tro at vi er et strålende eksempel på Løsningen og Fremtiden. Situasjonen er imidlertid ikke helsvart; noen eksempler skal gis på uavhengige norske media som arbeider for et mest mulig objektivt verdensbilde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt