Verdidebatt

Nå trenger Katarzyna Jachimowicz tydelig støtte fra både KRF og biskopene .

Tirsdag 28. august starter Høyesterett behandlingen av ankesaken etter at fastlegen Katarzyna Jachimowicz i 2015 ble sagt opp på grunn av sin samvittighet. Sauherad kommune tapte heldigvis ankesaken i Agder lagmannsrett, men den prinsipielle saken skal nå behandles i landets øverste domstol

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

-  Jeg er optimist. Jeg tror Høyesterett kommer til å bekrefte den siste dommen fra lagmannsretten, sier hun til NTB.

Men,saken er urovekkende etter mitt skjønn, og det har over tid, avtegnet seg et uskjønt og mørkt bilde av en politisk og verdimessig ensretting som er uakseptabel.

Hun mistet ikke retten til å praktisere som fastlege fordi noen  klaget  eller fordi hun ikke er medisinsk kvalifisert, eller fordi hun har begått feil som krever påtale.

Nei , hun mistet retten bare fordi hun i noen ytterst få kontroversielle spørsmål har ytret ønske om å reservere seg.

M.a.o tvunget til å avstå fra sin fastlegegjerning for noe som i praksis ikke har medført problemer i pasientbehandlingen, og  hun opplyste til til avisa Varden i Telemark dengang, at hun ikke har fått noen klager på grunn av sin reservasjon.

Jeg mener at den Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen, som gjerne omfavnes av Norge , og i alle fall når det er poltisk tjenlig, heller ikke er mye verdt når Helsetilsynet i praksis initierer staffetiltak mot fastleger som har et annet moralsk kompass.

Der heter det blant annet I  § 9 :

Enhver har rett til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte sin religion eller overbevisning, og friheten til enten alene eller sammen med andre og så vel offentlig som privat å gi utrykk for sin religion eller overbevisning, ved tilbedelse, undervisning, praksis og etterlevelse.

Og , på hjemmebane, skyldes jo presiseringen av vår egen § 100 i grunnloven  i 2004, at mange var av den oppfatning at den gamle loven ikke i tilstrekkelig grad gav vern til ytringsfriheten.

Regjeringen velger derfor å overse både Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen og intensjonen i vår egen lov om ytringsfrihet, når samvittighetslegene sparkes fra sine fastlegeavtaler, og i verste fall ut i arbeidsløshet.

Derfor er det også foruroligende lite som skiller nåværende og tidligere Helse og omsorgsministre, når Bent Høie i praksis gjør det som de rødgrønne truet med å gjøre - nemlig å sparke fastleger med en annen tilnærming i noen ganske få kontroversielle enkeltspørsmål.

Helsetilsynets tilnærming har også en praktisk side - helsereformen fordrer flere leger i arbeid og ikke færre. Spesielt det siste året har det blitt tydelig at fastlegeordningen er under press, bla.a fordi søkningen til slike stillinger faller betydelig.

Men , noen kan åpenbart allikevel ofres i spillet om samvittighet, så lenge samvittigheten dreier seg om forhold som ikke vinner gehør hos flertallet.

Disse legene utgjør et fåtall av landets nærmere 5000 fastleger og deres praktisering av samvittighet og reservasjon utgjør på ingen måte noen trussel eller medfører praktiske problemer i pasientbehandlingen.

Slik det også er grundig dokumentert tidligere.

Derfor er det uendelig trist når samvittighetsfriheten ofres for denne type politisk og verdimessig ensretting . At yrkesforbudet for disse fastlegene nå synes å være fastslått bør utfordres og imøtegås på det sterkeste.

Hva overskriften angår så er det vel egentlig et hjertesukk - og en ytring om at de som skal og bør ytre seg klart og tydelig i slike spørsmål er urovekkende stille.

KRF`s engasjement i "samvittighetsaken" var prisverdig i sin tid ,men det er et faktum at fastleger både har sagt opp, og blitt sagt opp som en følge av både den forrige og denne regjeringens holdning.

Derfor vil det være en viktig seier for samvittighetsfriheten dersom Jachimowicz vinner frem i Høyesterett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt