Levi Fragell

102

Samhold er det rette spor

Endringer begynner når ulike stemmer møtes på tvers av livssyn.

Publisert: 25. aug 2018

Morten Dahle Stærk kaller det en «avsporing» i Vårt Land 24. august at jeg i et innlegg 22. august fremhever at også mange kristne nå støtter aktiv dødshjelp, en sak som særlig har vært motarbeidet av «kristenfolket».

Rett til selvbestemmelse. 

Som internasjonal humanistleder møtte jeg i flere land både prester og biskoper som delte mitt syn på dette spørsmålet, og jeg skrev nå om betydningen av den viktige etiske plattform for denne felles holdning - barmhjertighet og rett til selvbestemmelse om eget liv. Jeg føler at det gir et galt inntrykk av de sentrale verdier dette gjelder når uenighet i synet på saken markeres av demonstrasjoner basert på tro/ikke-tro.

I mange viktige spørsmål i privatliv og samfunn er det nettopp et samhold på tvers av livssyn som har ført til positive endringer - enten det har gjeldt slaveri, kvinnesak, dødsstraff, tukt av barn eller kjærlighetsliv.

Morten Dahle Stærk mener at jeg ved å fremheve dette livssynsaspektet sporer av fra det han selv fremhever som et sentralt anliggende, nemlig den påståtte utglidning av dødshjelpen. Det er gode og viktige grunner til å ta disse spørsmålene på alvor, slik det nå også gjøres av seriøse utredere i flere land, blant andre Sverige. Jeg har tillit til den overveldende majoriteten av leger i Nederland, Belgia og Luxemburg som går god for den omdiskuterte praksis de representerer, men det dreier seg her om enkeltkasus som absolutt fortjener drøfting og kritisk oppmerksomhet.

Oppbevare i nattbordskuffen. 

Siden det ikke er gitt at et bredt publikum til enhver tid kan være faktisk oppdatert i dette grenselandet, er jeg glad for at USA har gått foran med en modell som fremholder hovedpoenget: Ved uutholdelig lidelse mot en varslet avslutning av livet kan man i fem delstater etter eget ønske få hjelp til dø - i alle fall en resept man kan oppbevare i nattbordskuffen. Den brukes slett ikke av alle, men den fjerner skremmende angst for titusener. Mine forfedre døde av smertefri tuberkulose, i dag dør mange av de nærmeste av ulike kreftvarianter. For oss som nærmer seg 80 er ikke Norge selvsagt det tryggeste land å bo i.

Trykket i Vårt Land 25. august 2018.

Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.
Siden det ikke er gitt at et bredt publikum til enhver tid kan være faktisk oppdatert i dette grenselandet, er jeg glad for at USA har gått foran med en modell som fremholder hovedpoenget: Ved uutholdelig lidelse mot en varslet avslutning av livet kan man i fem delstater etter eget ønske få hjelp til dø - i alle fall en resept man kan oppbevare i nattbordskuffen.

Alt det du her skriver Fragell, i to likelydende tråder til og med, ble tilbakevist med kraft og tyngde av Morten Andreas Horn i inneværende uke. Strengt tatt hadde jeg ikke ventet at du skulle forandre synspunkt, men du burde i det minste ha svart på kritikken Horn fremmet, eller ikke kritikk men motargumentene som jeg fant overbevisende. 

Jeg har aldri vært tilhenger av avliving av folk, være seg på den ene eller andre måten, men Horn leverer et forsvar for samme tanke som jeg har, som jeg selv ikke er i stand til å forme. I stedet for å svare kjører du kvernen på tomgang ikke bare én men to ganger uten å så mye som levne Horn et hint om at du har forstått budskapet, i tillegg til at du lovet å komme tilbake til saken i den tråden hvor han fremmet sin kritikk, uten å holde løftet. 

Dette er for svakt Fragell. Men det er også greit når argumentene dine mister kraft av seg selv. 

2 liker  
Kommentar #2

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

?

Publisert rundt 3 år siden

Det var en pussig kommentar. Mitt innlegg ble lagt ut på nytt og fremhevet av redaktøren. Jeg hadde ikke noe med det å gjøre. Ellers hadde jeg en interessant dialog med Horn, hvor vi viste respekt for hverandre. 

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere