Oddbjørn Johannessen

192

Visjon Norge – nok en gang

Jeg var på møte med «profeten» Dionny Baez i går kveld. Det vil si: Jeg fulgte live-sendingen fra TV Visjon Norge. I dag sitter jeg med en ekstremt uggen følelse.

Publisert: 11. aug 2018

Det er sikkert en del som lurer på hvorfor jeg, som avviser den slags ekstremreligion i utgangspunktet, likevel velger å utsette meg for slikt gang på gang.  Det enkle svaret er behovet for å kunne være faktabasert i min kritikk.  Så er det sikkert også en del som undrer seg over mitt engasjement knyttet til noe mange – både kristne og ikke-kristne - vil oppfatte som et ytterliggående randfenomen. Det enkle svaret her er at TV Visjon Norge har et høyt seertall og – ikke minst – at kanalen gis legitimitet både ved at mange kristne organisasjoner kjøper sendetid der, og at politikere og kristenledere lar seg bruke av kanalen.

Det er ikke mer enn et år siden Knut Arild Hareide, Hans Olav Syversen og Sylvi Listhaug kom med personlige hilsener i en gratulasjonsvideo i forbindelse med kanalens 14-årsmarkering.  Hva om politikere og kirkeledere som har gitt Visjon Norge reklame ved å vise ansiktet sitt der, ga seg selv i hjemmelekse å studere hele opptaket av gårsdagens seanse?  Kanskje de da ville reservere seg ved neste korsvei?

Når det gjelder gårsdagens taler, Dionny Baez, har jeg til nå tenkt at han er så «far out» at han blir uspiselig for andre enn ekstremkarismatikere som Jan Hanvold, Jan-Aage Torp og deres krets. I gårsdagens møte dukket imidlertid også Norge I dag-redaktør Finn Jarle Sæle opp og skamroste Hanvold og TV Visjon Norge!  Hver for seg har antakelig personene Hanvold, Torp og Sæle ikke særlig støtte blant norske kristne – men det kan se ut til at samarbeidet mellom TV Visjon Norge, Kristen Koalisjon Norge (der Torp er styreleder) og avisen Norge Idag stadig blir tettere.  Det planlegges nå et «talkshow» (inklusive intervjuer med «høy og lav») ledet av Torp og med Sæle som redaksjonelt ansvarlig, som visstnok skal starte sine sendinger på TV Visjon Norge denne høsten.  Hvem kommer til å stille opp?

Tilbake til gårsdagens møte:  Før «profeten» ble sluppet løs på scenen, var det flere runder med det sedvanlige, hanvoldske pengemaset – men forut for dette intervjuet han et ektepar som fortalte om et personlig «annus horribilis», der de hadde mistet en sønn i selvmord.  En tragisk fortelling som rørte meg – og Jan Hanvold lyttet, tilsynelatende empatisk.  Men hva brukte han så tragedien til?  Jo, til å mase om penger til TV-kanalen sin – fordi den representerte den beste medisin mot selvmord!  At det går an! 

Så var det tid for «profeten» Baez i fri dressur (ja, han kaller seg faktisk «profet»).  I all korthet:  Det ble mye tungetale, hyl og skrik og «gymnastiske øvelser» både på scenen og i salen.  Og selvsagt var det flere som etter hvert ble slått i gulvet av Den Hellige Ånd.  Teologisk vurdert var talen helt innholdsløs.  Selv om navnet Jesus stadig ble ropt og skreket, kan jeg ikke tenke meg at noen seriøse teologer vil finne på å kalle dette kristendom.  Baez minnet mest om en blanding av tryllekunstner og Lisa Williams på speed.  New Age-guruen Lisa Williams har som spesialitet å holde folksomme møter, der hun (i tillegg til å formidle kontakt med avdøde mennesker) «ser» hvilke plager utvalgte mennesker i salen sliter med.  Hun «mottar» også ofte navn og symbolske tall fra «åndeverdenen».  Dette gjorde også Baez i går kveld.  Plutselig, midt i talen, så eller hørte han tallet 142 – og han trengte da hjelp fra forsamlingen til å gi det mening.  Tallet kom selvsagt fra Den Hellige Ånd – og etter hektisk tasting på mobilkalkulatoren kom fasiten: Det var 142 dager igjen av 2018!  Halleluja!

Tallet 142 ble så et omdreiningspunkt i det spekulative budskapet.  Han pekte, på Lisa Williams-vis, ut personer i salen, navnga barn og ektefeller til de utvalgte, fortalte hvilke plager de slet med – og lovet deretter at de alle skulle oppleve fantastiske mirakler i løpet av de neste 142 dagene.  Og det var ikke måte på hvor mange «profeter» som skulle reises opp i Norge før 2018 var omme.  «Jeg profeterer, jeg profeterer!»

Jeg har i løpet av de siste årene lidd meg gjennom flere slike møter – for dokumentasjonens skyld.  Gårsdagens seanse er noe av det mest motbydelige jeg har sett her til lands så langt.  Heldigvis så det ikke ut til at det var barn til stede denne gangen.  Forrige gang Baez var på besøk, slo Den Hellige Ånd barn helt ned i 5-årsalderen i gulvet.

Kjære kristne - dette er en type forkynnelse som tramper troen deres ned i søla!  Hvis noe fremdeles skal kunne kalles blasfemi, så må det være dette.

23 liker  
Kommentar #151

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Takk for engasjementet

Publisert over 3 år siden

Engasjementet i denne tråden har vært stort - også de siste dagene, til tross for teknisk krøll i VD.  Tonen i debatten har dessuten vært sivilisert.

Jeg ser ikke bort fra at det også i tiden framover vil komme kritiske innlegg fra mitt tastatur mot pengepredikanter, mirakelkristendom og ekstremkarismatikk - men akkurat denne tråden er vel nå kommet til veis ende.

5 liker  
Kommentar #152

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Video-biten

Publisert over 3 år siden

- ligger på Facebook hos Stans pengepredikantend.

2 liker  
Kommentar #153

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Det er interessant å se spennvidden i hva kristne mennesker er opptatt av; 

http://www.verdidebatt.no/innlegg/11736848-apent-brev-til-den-norske-kirke-og-kfuk-kfum?side=1#svar-11737399

Mens noen surmuler over litt meditasjon og avslapningsøvelser på en sommerleir for ungdom, kverner en industrielt preget pengemaskin hvor refleksjon, ettertanke og meditasjon ikke ser ut til å være en del av vokabularet en gang. For et gap i prioriteringer og holdninger!

3 liker  
Kommentar #154

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Ny "profet"

Publisert rundt 3 år siden

I dag og i morgen har Jan Hanvold og Visjon Norge invitert en ny "profet".   Brian Guerin heter han, og han reiser verden rundt og gestalter såkalte "Glory Nights".  I dag og i morgen er han i Drammen, og Visjon Norge presenterer ham slik:

Brian reiser verden rundt og forløser Guds herlighet med en sterk profetisk røst. Hans tjeneste kjennetegnes av et påtagelig Guds nærvær i møtene etterfulgt av tegn, under og mirakler.

Hva det vil si å "forløse Gud herlighet med en sterk profetisk røst", er det vel bare de innvidde som forstår - men det loves altså "tegn, under og mirakler" i møtene. 

Og selvsagt skal det samles inn "såkorn" til en "uventet høst":  1400 kr, 14000 kr, 140000 kr.  - akkompagnert av Hanvolds sedvanlige munnhell "Amen! Halleluja! Skjønner'u?".

2 liker  
Kommentar #155

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Kroken på døra?

Publisert rundt 3 år siden

NRK melder i dag at Visjon Norge har drevet ulovlig TV-produksjon i ti år - og at Drammen kommune nå har sendt Jan Hanvold (firmaet "Øvre Eikervei 126") et ultimatum.  Bygningen som TV-studioet holder til i, er godkjent til bruk for bilverksted, kontorer og lager - men ikke for fjernsynsproduksjon.  Området har for øvrig siden 2003 vært regulert til boligformål.  Hanvold må innen 5. november søke om godkjenning (noe han altså fikk pålegg om allerede for ti år siden), eller vanker det en klekkelig bot/dagbøter - og TV-virksomheten vil bli stengt.

I 2012 fikk han samme pålegg fra Øvre Eiker kommune mht. Visjon Gjestegård, som også ble drevet i strid med plan- og bygningsloven.  Hvordan det gikk i den saken, vet jeg ikke - men Hanvold må på et eller annet vis ha greid å sno seg unna, siden virksomheten der er i drift fremdeles.

Lenke til dagens NRK-oppslag:

Drammen kommune vil stenge den kristne TV-kanalen Visjon Norge

Lenke til "Bygdeposten" 13. januar 2012:

Visjon Gjestegård driver ulovlig

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere