Lederartikkel Vårt Land

Usmakelig og historieløst

Den som kobler israelske­ statsledere med nazismens symboler, får ubønnhørlig historien på nakken.

Publisert: 11. aug 2018

«Terskelen for å samanlikna jødar med eit regime­ som systematisk gjekk til verks for å utsletta dei frå jordas overflate, burde vera – for å seia det forsiktig – skyhøg», skriver Øyvind Strømmen i gårsdagens Vårt Land. Han får støtte fra blant annet Guri Hjeltnes ved HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter), som karakteriserer Finn Graffs tegning som «usmakelig og historieløs».

Hjeltnes’ uttalelse viser at Dagbladets karikaturtegning, der Israels statsminister Benjamin Netanyahu fremstilles som et hakekors, kan diskuteres på flere nivåe­r. Den har for det første et juridisk aspekt knyttet til ytringsfrihet; for det andre et presseetisk aspekt; for det tredje et moralsk eller etisk aspekt. Og til sist en estetisk dimensjon som handler om smak: Er den smakløs?

For å begynne øverst: Bør Dagbladets tegning møtes med lovens arm? Nei, noe også Ervin Kohn var klar på i sin opptreden på Dagsnytt 18. Saken hører ikke hjemme i strafferetten. Det ville i så fall vært en dramatisk innskrenking av ytringsfriheten.

Hva så med de presseetiske reglene? Innenfor reglemente­t, mener Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, og legger til at «det må være Dagbladets beslutning­ om de eventuelt vil fjerne­ den».

Også debatten om det estetiske nivået­ ble raskt parkert. Om tegningen er smakfull? Her har smaksdommerne vært påfallende samstemte: Tegningen er uten finesse og raffinement. Der Graffs 2006-tegning av Ehud Olmert som leirkommandant i det minste var «subtil», var han denne gangen bare «plump».

Den mest interessante delen av debatten har derfor gått langs det etiske sporet, der også det historiske kommer inn. For det er ikke «kun Netanyahu» som rammes av Graffs karikatur, slik noen av hans forsvarere har anført. Den som kobler israelske statsledere med nazismens symboler, får ubønnhørlig historien på nakken – enten han vil eller ei. Nazismen representerer verdens største industrielle folkemord. Å trekke paralleller fra dette til Israels statsminister er helt uakseptabelt.

Som Strømmen skriver: «Å spela på det jødiske folket si største tragedie – massemordet på millionar av menneske – er eit teikn på at ein ikkje skjøner det fnugg av det israelske narrativet.»

Trykket i Vårt Land 11. august 2018.

8 liker  
Kommentar #1

Terje Marøy

18 innlegg  115 kommentarer

Leiaren hoppar uti med begge beina

Publisert rundt 3 år siden

Slik eg ser det, er leiar-kommentaren nett det som vi menneske- og borgarrettsaktivistar åtvarar mot. 

Ein kan ikkje gjera jødar som folkegruppe kollektivt ansvarleg for kva israelske  styremkter finn på. I same gate kan ein heller ikkje utlegge kritikk av ein jødisk maktperson som kritikk av alt jødisk.

Elles har dei mest ihuga israelstilhengjarane, både i MIFF og Verdidebatts spalter, sjølve senka terskelen for bruk av nazi-metaforar. Sjølv har eg blitt kalla nazist i over 30 år, som og mange andre med mitt menneskesyn. Slikt både senkjer terskelen for å trekkja nazi inn i debatten, og er dessuta kvitvasking av nazismen.

Me som meiner at jødar har same verdi som alle andre, med ukrenkelege menneskerettar, rett til å vera trygge i eitkvart samfunn, utan diskriminering av noko slag, er altså nazsitar fordi vi meiner at alle minoritetar i Israel skal ha same borgarrettar som jødar. Og vi protesterar mot krigsbrotsverka på Vestbredden og i Gaza.

Sist blei vi  hundsa fordi vi har kritisert Israel for langfredagsmassakren Bloody Friday og dei utanomrettslege drap og lemlesting av ungdom i vekene etter det.

Slik sett ser eg på ein karikatur av Netanyahu som meir sakleg enn nazi-stempel på menneskerettsrørsla.5 liker  
Kommentar #2

Ingar Evje

8 innlegg  183 kommentarer

Hjertens enig

Publisert rundt 3 år siden
Terje Marøy. Gå til den siterte teksten.
Me som meiner at jødar har same verdi som alle andre, med ukrenkelege menneskerettar, rett til å vera trygge i eitkvart samfunn, utan diskriminering av noko slag, er altså nazsitar fordi vi meiner at alle minoritetar i Israel skal ha same borgarrettar som jødar. Og vi protesterar mot krigsbrotsverka på Vestbredden og i Gaza.

Ønsker bare å gi min helhjertede tilslutning til alt du skriver i kommentaren din, ikke bare det jeg har sitert her.

Tusen takk skal du ha.

4 liker  
Kommentar #3

Geir Wigdel

42 innlegg  2088 kommentarer

Ja, jeg er

Publisert rundt 3 år siden

inderlig lei av at seriøse kritikere av Israels politikk straks blir kalt antisemitter. Dette gjøres helt uavhengig av om kritikken er berettiget eller ikke. Betegnende er at den jødiske forfatteren Gossman i dag hadde en kronikk i Aftenposten som verbalt uttrykker omtrent det samme som Finn Graffs karikatur, samtidig som den ellers reflekterte Kohn bruker antisemitt-kortet for alt det er verdt. Men vi bør ikke la slike usakligheter stoppe en seriøs debatt om hva en stat som liker å smykke seg med tittelen "midtøstens eneste demokrati", kan tillate seg uten å undergrave denne hederstittelen. Gossman er sikkert ikke vel ansett i Israel, på lik linje med historikeren Ilan Pappe. Men samme skjebne led både Pasternak og Sakharov i Sovjet. I dag er det knapt noen som husker Sovjetunionen, mens forfatterne fortsatt er levende.

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere