Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Den Gud gir et embete

Det hersker liten tvil om at Donald Trump er verdens mektigste mann. Godt da at han også er verdens mest ydmyke.

Publisert: 25. jul 2018  /  1427 visninger.

I et ordspråk fra 1700-tallet heter det at «den Gud gir et embete, gir han også forstand». Sitatet blir ofte tillagt Theophilius Wilhelm Rabener, en tysk forfatter kjent for sin satiriske penn.
Dessverre er det ingen ironi involvert når dagens amerikanske president med stor patos sier: «Ingen er mer ydmyke enn meg, ingen!».
Mer eklaktant kan man vel ikke vise verden at man ikke aner hva ydmykhet er.

 

Løs kanon. Trumps verbale runder i forrige uke med Putin, May, Merkel, Stoltenberg og Brennan forsterket inntrykket av at den amerikanske president er en fullstendig løs kanon på dekk.
De fleste rundt ham gjør det enhver ville gjort. De holder hodet lavt og søker dekning.
I boka «Fire and fury» forteller den prisbelønte journalisten Michael Wolff hvordan Donald Trump opererer fra dag til dag. Wolff ble invitert på innsiden av presidents stab, noe Trump neppe var glad for da det som best beskrives som et karakterdrap mellom to permer kom ut:
«Å si at Donald Trump ikke vet noen ting – noen ting som helst – om det grunnleggende intellektuelle fundamentet som jobben hans krever, det er en komisk underdrivelse», skriver Wolff.
Selv er forfatteren blitt kritisert for å drive med overdrivelser, hvilket kan bety at han gjenkjenner en underdrivelse når han ser den.

 

Selvsikker. Den amerikanske presidenten – mannen som i større grad enn alle andre mennesker på jorda holder vår alles skjebne i sin hånd – bør helst være stødig på hånda. Og stødighet krever en viss trygghet og selvsikkerhet. Men kanskje ikke så mye som dette (alle sitatene er fra Donald Trump):
«Ingen elsker Bibelen mer enn jeg gjør».
«Ingen respekterer kvinner mer enn meg».
«Ingen er sterkere enn meg».
«Ingen i verden kan mer om atomvåpen enn meg».
«Ingen har bedre leketøy enn meg».

 

Lunefull. Forfatteren Wolff lar folkene i staben til Trump beskrive ham som skjødesløs, lunefull, dum, udisiplinert, bøllete, konstant forurettet og ravende gal. Han leser ikke, gjør narr av eksperter, avbryter alle forsøk på analyser og later til å tro at løsningen på alt er å ta snarveier.
I mer enn en generasjon ble Donald Trump betraktet som en hoffnarr av det amerikanske establishment. Vantro bevitner de nå en president som med hvileløs kjepphøyhet spotter sine allierte, demonterer demokratiske institusjoner og fyrer opp under splittelser i sitt eget land.

 

Magiske krefter. Så hvordan kan det ha seg at en person som så mange beskriver som totalt uegnet får fortsette å skjemme ut både seg selv og landet sitt – samt ødelegge det som møysommelig er bygget opp over generasjoner? Han ble valgt, det er så. Men kanskje er bildet av Trump feil? Kanskje fungerer han bedre enn det mainstream media vil gå med på?
Michael Wolff skriver at selv om de fleste sentrale medarbeidere åpenlyst rister på hodet av presidentens mentale tilstand, så er det likevel noe der som de ikke tør sette seg opp mot:
«Siden suksessen hans ikke kunne forklares, måtte han ha nærmest magiske krefter. Ufattelige talenter. Instinktene hans. Hans evne til å selge. Eller energien hans».

 

Fornyelse. Diskusjonen går allerede om Donald Trump faktisk kan sikre seg en presidentperiode til, selv om han vil være 74 før neste valg.
Helt siden han entret den politiske scenen har Trump snublet fra den ene skandalen til den andre. Sexslibrighetene, Russland-leflingen, uviljen mot å ta avstand fra Ku Klux Klan, den panegyriske omtalen av en rekke diktatorer, listen er lang.
Tradisjonelle politikere vet at slike forhold ikke forsvinner, mediene biter seg fast og vil gradvis tvinge deg fra skanse til skanse. Men det ser ikke ut til å skje i Trumps tilfelle.
Forklaringen er at ingen får tid til å dvele særlig lenge ved Trumps forrige tabbe, før hovedpersonen med sine rabiate Twitter-meldinger tvinger oppmerksomheten over på en ny.
Kanskje er dette Trumps viktigste bidrag til fornyelse av presidentembetet: At nye episoder av farsen i Det hvite hus konstant overtar og overskygger forrige episode – og at Trump har en fabelaktig evne til å få alt til å handle om seg selv.
Noe også denne kommentaren er et eksempel på.

10 liker  
Kommentar #101

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Christian Jebsen. Gå til den siterte teksten.
Til å være en president som hevder "I’ve always felt the need to pray,” gjør han det

Det kan være forskjell på å føle trang til noe og faktisk gjennomføre. Han skal være presbyterianer og i tiden mellom at han var valgt og ble innsatt kom to presbyterianske prester på besøk for å finne ut om de hadde noe fellesskap, og om valget ville få noen betydning for deres stilling i USA, evt om de kunne bidra med noe til presidenten. De forlot møtet uten å ha blitt noe klokere. Presidenten hadde spurt en del spørsmål rundt presbyteriansk tro, og svarene han fikk forvirret ham slik at til sist spurte han om "uansett, vi er vel alle å regne for kristne?". Jeg tror dette forklarer hans forhold til troen greit nok. 

Når det gjelder evangeliske kristne i USA ser det ut til at mange ser for seg at presidentembedet er eller bør være et slags teokrati, og at om det ikke er det nå kan de leve godt i håpet om at det en gang blir det. De er inkarnert i troen på at alt som har startet i det små, slik som den kristne tro, kan bli noe stort når bare troen og viljen, og da særlig Guds vilje er sterk nok. Slik har de alltid fremtiden på sin side og behøver ikke gi opp så lenge pengene strømmer inn til et liv i luksus slike menigheter har blitt kjent for. 

Siden vi først snakker om (tvilsom) moral må vi ikke glemme at mange mirakelpredikanter er tatt med benklærne rundt anklene og har stått gråtende frem og beklaget sin synd overfor de som vil ta ham på alvor. Mirakelkristne i USA er vel kjent med både moral såvel som dobbeltmoral. Hver gang at de oppdager at idoliserte ledere faller tilgir de villig for de vet at mennesket også kan reise seg. Utroskap er ikke kriminelt så det er opp til menigheten selv å håndtere saken. 

2 liker  
Kommentar #102

Tove H. Beck-Berntsen

2 innlegg  69 kommentarer

Dag Løkke.

Publisert rundt 3 år siden

Her kan det vel diskuteres hvem av dere som er mest udugelig! 

2 liker  
Kommentar #103

Christian Jebsen

3 innlegg  473 kommentarer

Det er mulig,

Publisert rundt 3 år siden

men dersom han virkelig er innsatt av Gud kan man jo lure på dømmekraften, men som kjent er jo Herrens veier uransakelige. 

Kommentar #104

Tove H. Beck-Berntsen

2 innlegg  69 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Kanskje de er mere opplyst enn du er ??? 

1 liker  
Kommentar #105

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Den ... ... ... store hanen

Publisert rundt 3 år siden

Det skal være 84 år siden Donald Duck entret scenen første gang. Det var visst i filmen "Den kloke lille høna". Siden har han vært med og preget mange generasjoner av barn og unge. 

Da er det jo en mulighet for at hans navnebror Donald Trump også kan holde det gående en stund til. Jeg håper bare at det ikke blir som president lenger enn til 2021. Da kan han heller få hovedrollen i filmen "Den ... ... ... store hanen"?

Jeg overlater til regissøren å bestemme adjektivet.      

2 liker  
Kommentar #106

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Det har du rett i. Jeg duger absolutt ikke som president i USA. 

1 liker  
Kommentar #107

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Christian Jebsen. Gå til den siterte teksten.
men dersom han virkelig er innsatt av Gud kan man jo lure på dømmekraften,

Lite trolig. Når presidenter innsettes er alle toneangivende trossamfunn representert og fremsier i tur og orden bønner for den nye presidenten. 

Og la oss nå dessuten huske at USAs grunnlov ikke hjemler noen statsreligion eller -kirke. Embedet er derfor konfesjonsløst. 

Kommentar #108

Roger Christensen

7 innlegg  708 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.
Kanskje er dette Trumps viktigste bidrag til fornyelse av presidentembetet: At nye episoder av farsen i Det hvite hus konstant overtar og overskygger forrige episode – og at Trump har en fabelaktig evne til å få alt til å handle om seg selv.
Noe også denne kommentaren er et eksempel på.

Det er noe av det farlige. Det er noe med Trump hver dag. Vi slutter helt å stille grunnleggende spørsmål. For eksempel om det han gjør egentlig er så ulikt det andre administrasjoner har gjort. Noen ganger er det det, andre ganger ikke. Er egentlig Trump noe dramatisk nytt i et parti som har dyrket anti-intellektualisme og negativ omtale av folk i flere tiår? På mange måter ja, men han har ikke funnet opp alt fra bunnen.

Og uansett hvor ille han er (og han er riktig ille), hvor presis blir dekningen når det skal være en ny sensasjon hver dag?  Dette kan kanskje føre til at kritikken blir unyansert iblant, men det kan også føre til at de verste sakene ikke blir fulgt opp skikkelig. For eksempel har han innrømmet å ha diktert sin egen legeattest før valget. Det er rimelig alvorlig. Men så drukner det litt. Det samme med den svært alvorlige krisen med Iran. I stedet for å se det som en farlig konflikt mellom USA og Iran risikerer vi å se det som nok et tilfelle av Trump på Twitter. Og siden vi fortsatt ikke er ferdige med å le av hans krumspring i Storbritannia (og de var tragikomiske) så holder vi kanskje ikke oppmerksomheten der vi burde.

1 liker  
Kommentar #109

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Herlig

Publisert rundt 3 år siden

 ... og noen blir gitt bare forstand, ikke embete.

2 liker  
Kommentar #110

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Godt sagt, Marianne - og morsomt! 

1 liker  
Kommentar #111

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Vi må bare lære oss å leve med at vi ikke duger i alle sammenhenger.

1 liker  
Kommentar #112

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

javel

Publisert rundt 3 år siden
Tore Olsen. Gå til den siterte teksten.
Det står faktisk "alle nasjoner")

Men det handler da om kontekst og tiden det er skrevet i. Det er flere begreper i bibelen som blir noe underlig dersom de skulle forståes på en slik måte som du skisserer. 

Begrepet alle nasjoner,  kan forståes som den daværende kjente verden for dem som skrev, altså for det meste landene rundt Middelhavet. Dette er det nokså stor enighet om blant bibelforskere. En annen sak er at slik begreper ofte blir brukt på en beskrivende måte, altså, det er snakk om bildespråk. 

Dersom vi skulle forstå dette slik du gjør, blir jo bibelen totalt uten mening. 

Kommentar #113

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

igjen

Publisert rundt 3 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Det får være måte på å tillegge folk å tilbe mennesker.

avslører du at du ikke er i stand til lese ironi. 

Men, når det er sagt, begrepet "tilbe" kan fortåes på flere måter. Det beskriver vel også bibelen. 

F eks, hvor går grensen mellom det å beundre og det å tilbe idoler, kjendis eller berømte forkynnere. 

Dette er nok en svært vanskelig balansegang for de fleste av oss, jeg sliter også med det, og han ingen problemer med å innrømme det. 

For hvem av kan med hånden på hjerte si at jeg har aldri brutt bud nr 1, Gud nr 1. 

Jeg fastholder at mange mennesker dyrker sine idoler på grensen til tilbedelse. 

1 liker  
Kommentar #114

Morten Gabrielsen

11 innlegg  171 kommentarer

Sa Trump: "Ingen er mer ydmyke enn meg, ingen!"?

Publisert rundt 3 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.
Dessverre er det ingen ironi involvert når dagens amerikanske president med stor patos sier: «Ingen er mer ydmyke enn meg, ingen!».
Mer eklaktant kan man vel ikke vise verden at man ikke aner hva ydmykhet er.

Ser ikke ut som han faktisk sa det.

Det jeg fant var følgende utsagn fra Trump fra et intervju:

[Datert for 2 år tilbake]
Intervjueren begynner: "You are not known to be a humble man... But I wonder.."
Trump sier: "I think I am actually humble. I think I'm much more humble than you would understand."

Kilde: https://youtu.be/s-_mbZ63WCA

Dette er veldig forskjellig fra sitatet du har i innlegget ditt. Trumps virkelige sitat er et svar på et spørsmål fra en intervjuer som sier at han ikke er kjent for å være ydmyk, hvortil Trump svarer han tror han er mer ydmyk enn intervjueren forstår.

Fant dog noen lignende sitater som du presenterte:

"I am by far the most humble person on the face of the Earth! You'd be shocked at the degree to which I'm humble. No one even comes close!"

Dette ble postet en stund før valget i 2016 på denne Twitter-kontoen, som er en falsk Donald Trump-twitter-konto.

En lignende Twitter-melding sier:
"Honestly I'm the most humble man in America. Nobody is more humble than me."

Dette ble tvitret fra en annen falsk Donald Trump Twitter-konto, før valget i 2016.

4 liker  
Kommentar #115

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Uansett, det blir liksom mer troverdig når det andre som vurder et menneskes karakter. 

Dersom andre altså hadde beskrevet Trumps som ydmyk, og dersom veldig mange hadde gjort det, så hadde det vært mer troverdig. 

Jeg vet ikke om jeg har sett andre enn han selv beskrive sine gode egenskaper, men det er vel sånn han er, god til å rose seg selv? 

1 liker  
Kommentar #116

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Nei.

Publisert rundt 3 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.

avslører du at du ikke er i stand til lese ironi. 

Men, når det er sagt, begrepet "tilbe" kan fortåes på flere måter. Det beskriver vel også bibelen. 

F eks, hvor går grensen mellom det å beundre og det å tilbe idoler, kjendis eller berømte forkynnere. 

Dette er nok en svært vanskelig balansegang for de fleste av oss, jeg sliter også med det, og han ingen problemer med å innrømme det. 

For hvem av kan med hånden på hjerte si at jeg har aldri brutt bud nr 1, Gud nr 1. 

Jeg fastholder at mange mennesker dyrker sine idoler på grensen til tilbedelse. 

Det er ikke ironi å skrive at mange kristne i Norge tilber Trump.
Fordi det er en klar påstand.
Det er veldig mange grader av å se opp til,like,respektere,beundre,like eller å tilbe.
Å tilbe gjør man til Gud eller noen du setter høyere enn deg sjøl.
Jeg liker f.eks Johaug men tilber henne ikke.

Når det gjelder Trump er det noe helt annet.Det går an å forstå og mene at det har vært bra for verdenspolitikken...for oppvåkning ang EU og Nato....for å se hva FN egentlig driver med....for å få bevegelse i fastlåste holdninger til Nord-Korea,Russland,EU og Midt-Østen osv....Uten å komme i nærheten av å beundre Trump.
Idoler ?
Sånt har ingen ting med dette å gjøre.

Kommentar #117

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Trump er det noe helt annet.Det går an å forstå og mene at det har vært bra for verdenspolitikken...for oppvåkning ang EU og Nato....for å se hva FN egentlig driver med....for å få bevegelse i fastlåste holdninger til Nord-Korea,Russland,EU og Midt-Østen osv....Uten å komme i nærheten av å beundre Trump.

Forstå kan vi saktens, men vil det komme noe godt ut av det? Vil hans politikk gi resultater? Riktignok ble det meldt om uvanlig stor vekst i amerikansk økonomi i siste kvartal, men børsene er i stor uro skapt av usikkerheten rundt handel med andre land og konsekvensene av politikken overfor amerikansk industri og handel. Man kunne lettere drive en nasjonalistisk isolasjonspolitikk i nittentredveårene da verden var slik, men av grunner vi kjenner har verden beveget seg over i et annet leie. 

Nå fører Trump en politikk som ligner på Kim-Il Sungs politikk for Nord-Korea, en selvforsyningspolitikk (juche som den heter) og da er det litt merkelig at Nord-Korea fører en politikk som skal føre bort fra denne linjen. Når kapitalisten Trump blir mer nasjonalistisk enn Kim den tredje blir det mye som skurrer. Og enda har ikke noen av ballene han har kastet opp i luften landet der han ønsket at de skulle. Bl.a. fordi det er en annen verden nå og denne har innstilt seg på å være nærmere idealene som leder bort fra Trumps politikk. Han er skikkelig i utakt med både venn og fiende og later til å selv ikke se hvem som er hvem. 

Ikke så rart når han for to år siden ikke visste at NATO eller EU eksisterte men kjente Russland som en god forretningspartner fordi han selv hadde gjort forretninger der. Det er et veldig snevert kunnskapsløst personlig bilde av verden som står opp mot verdens syn på seg selv og en annen virkelighet. 

Penger penger penger. Alt måles i penger og fortjenestemuligheter. Penger er viktige, men ikke når de blir den eneste verdi man har. 

2 liker  
Kommentar #118

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Jeg liker f.eks Johaug men tilber henne ikke.

Jeg kan ikke se at det har noen hensikt å svare på dine kommentarer om mine kommentarer, jeg registrer dog at jeg må ha truffet noe hos deg. 

Når det gjelder politikk så er jo det så mangt, min kritikk av Trump har lite med hans poltikk å gjøre, det er hans menneskesyn jeg reagerer på, og da kanskje spesielt dersom jeg bruker Jesus og hans menneskesyn som norm. 

Jeg liker ikke Trump, men jeg liker Jens Stoltenberg, og det gjør jo Trump også. 

1 liker  
Kommentar #119

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Kim-Il Sungs politikk for Nord-Korea

Og Trump roser denne mannen, som  sperrer kristne, - og alle han anser som en trussel mot sin makt, - inne i noen fangeleirer som er verre enn Hitlers konsentrasjonsleirer. Lidelsene til disse menneskene er så ufattelige at de ikke kan beskrives i en kommentar. 

Men paradokset er at Trump roser denne despoten som altså torturerer kristne, og en del kristne i USA og Norge, roser Trump. 

Er det rart jeg er rystet? 

1 liker  
Kommentar #120

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Hvorfor ikke ?

Publisert rundt 3 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.

Jeg kan ikke se at det har noen hensikt å svare på dine kommentarer om mine kommentarer, jeg registrer dog at jeg må ha truffet noe hos deg. 

Når det gjelder politikk så er jo det så mangt, min kritikk av Trump har lite med hans poltikk å gjøre, det er hans menneskesyn jeg reagerer på, og da kanskje spesielt dersom jeg bruker Jesus og hans menneskesyn som norm. 

Jeg liker ikke Trump, men jeg liker Jens Stoltenberg, og det gjør jo Trump også. 

Er det farlig å utdype hva du mener ?
Selvfølgelig treffer du noe i meg når det påstås at man tilber Trump.

Jeg tror du skal slappe mer av ang. hva Trump har av feil som menneske.
Hvis du først skal begynne å måle folk opp mot Jesus er du og vi alle i samme båt enten du mener du er bedre enn Trump eller ikke.
For da kan vi begynne først med å se oss i speilet og gjøre noe med våre egne skavanker.
For vi driver vel ikke og forlanger mer av Trump enn av oss sjøl...gjør vi vel ?

1 liker  
Kommentar #121

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

?

Publisert rundt 3 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.

Og Trump roser denne mannen, som  sperrer kristne, - og alle han anser som en trussel mot sin makt, - inne i noen fangeleirer som er verre enn Hitlers konsentrasjonsleirer. Lidelsene til disse menneskene er så ufattelige at de ikke kan beskrives i en kommentar. 

Men paradokset er at Trump roser denne despoten som altså torturerer kristne, og en del kristne i USA og Norge, roser Trump. 

Er det rart jeg er rystet? 

Mener du på ramme alvor at du tror at Trump roser pga disse uhyrlighetene ?

Det gjelder å skille skitt og kanel og å være smart for å komme under huden på folk.Dette har Trump skjønt.
Du ser deg blind på menneskers feil og glemmer å se forbi slik at man kan få noe gjort PÅ TROSS AV all elendigheten.

For å i det hele tatt ha håp om forandring i Nord-Korea er man nødt å gå frem på en måte som inngir en slags tillit.Å dømme nord og ned på avstand låser situasjonen helt.
Dette er prøvd lenge.

1 liker  
Kommentar #122

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
For vi driver vel ikke og forlanger mer av Trump enn av oss sjøl...gjør vi vel ?

Jeg ser at du ikke får tak i poengene mine, og det får så være, men det er jo nettopp mitt poeng at vi alle kommer til kort. 

Hva verdens mektigste leder angår, jo jeg forventer nok egentlig mer av ledere enn av folk flest. Det gjør jo bibelen også, en leder skal f eks være uklanderlig..... 

Men det har ingenting å gjøre med deres personlige forhold til Gud, det er noe annet slik jeg ser det. 

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har skrevet om bud nr.1 Gud nr. 1. 

Dette at vi alle kommer til kort allerede i kravet fra det første bud, gjør oss alle til syndere og sånn sett kan vi intet kreve av vår neste, hvilket jeg etterstreber å leve etter. 

Men hvem jeg vil la meg lede av, det er noe annet. 

1 liker  
Kommentar #123

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

NEI

Publisert rundt 3 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Du ser deg blind på menneskers feil og glemmer å se forbi slik at man kan få noe gjort PÅ TROSS AV all elendigheten.

jeg gjør ikke det, nå må du slutte. 

2 liker  
Kommentar #124

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.

Og Trump roser denne mannen, som  sperrer kristne, - og alle han anser som en trussel mot sin makt, - inne i noen fangeleirer som er verre enn Hitlers konsentrasjonsleirer. Lidelsene til disse menneskene er så ufattelige at de ikke kan beskrives i en kommentar. 

Men paradokset er at Trump roser denne despoten som altså torturerer kristne, og en del kristne i USA og Norge, roser Trump. 

Er det rart jeg er rystet? 

Nei, det er ikke det minste rart at verden opponerer. Dette er en politikk vi burde ha sagt oss ferdige med. Du kan jo se på Europas historie. Det er denne EU og alle andre har beinflydd bort fra de siste 75 år. Vi er oppsatt på at dette skal vi ikke oppleve igjen. Våre verdier er redefinert til å skape det samfunn vi har i dag og ikke det som kulminerte i 1945. 

Jeg kan også bruke et større perspektiv på en del av denne politikken. USA var en koloni. Etter frigjøringen fra England har det gått som en rød tråd i amerikansk politikk at de skulle bryte ned det britiske imperiet. Dette har for så vidt lykkes. Imperiet er i dag historie. Samtidig er USA og UK verdens beste kamerater. De snakker alltid om the special relationship. Det gjør dem til et par gode venner som respekterer at de er like men også forskjellige. 

Parallelt med imperiets fall kom kommunismen inn i verden. Det ble etablert et fransk, et britisk, et amerikansk og et sovjetisk imperium. Kommunistene var de eneste som ville bygge imperium. De andre bygget sine som motvekt. Der hvor de før hadde veket, måtte de fortsatt opprettholde gode kontakter og til dels sterk deltagelse. Verden er fortsatt delt i den anglofone og den frankofone verden. Det russiske imperiet har falt. En stund var verden i ekte forandring bort fra imperier. Men så kom Kina. 

I dag kan man med visse modifikasjoner si at Kina kjøper et imperium over hele verden. De kjøper seg inn i Trøndelag såvel som Uganda. Dette skjer med økonomiske interesser på forskjellig vis, men der hvor det er mulig følger det med politiske bånd. Imperier er antagelig kommet for å bli. De ser ut til å være en del av den verdensorden menneskene foretrekker, på godt og vondt. I store trekk er det kinesiske imperiet godartet, men det har også sine negative sider som alt annet. De ventet fx til de andre hadde blødd for å skape businessmuligheter i Afghanistan før de selv gikk inn med penger. Imperier har antagelig en plass i verden, men de må balanseres. 

USA ville uansett mistet sitt hegemoni i løpet av et par tiår, men nå ser det ut til at det kan gå raskere og at de gir bort arvesølvet ved dørene etterhvert som de trekker seg inn i seg selv. De etterlater seg derfor et tomrom som vil fylles av EU, Russland og Kina, og først og fremst Kina. 

I tråd med min forrige kommentar kan jeg legge til noe jeg har skrevet om før. På Taiwan sitter det gamle nasjonalist-Kina i form at en internasjonalt orientert markedsøkonomi med stor utveksling med andre land. På fastlande sitter kinesere med den stort sett samme tilnærming til verden, men de er styrt av nasjonalister som hevder sin suverenitet mot utenlandsk innblanding samtidig som de selv blander seg inn i alt som rører seg i verden. Vi hadde virkelig trengt en allianse av USA, EU og det Russland vi så vokse frem på 1990tallet som motvekt, men så kom en nasjonalist på tronen i Kreml. Denne nasjonalisten er også hele Europas nasjonalisters ledestjerne, og det kan til og med virke som han har sterk innflydelse på nasjonalisten i Washington. Her er det en ubalanse vi ikke bør opprettholde men søke å snu ved å gjøre fx EU, Europa og Afrika sterke, og bistå Asia til ikke å falle i nasjonalismens grep. Sør-Amerika er også i opprør. Demokratiet er i tilbakegang på verdensbasis. Det er ikke et svakere Vesten vi trenger, men et Vesten som samarbeider og skaper internasjonale løsninger med likeverdige samarbeidspartnere. Det er et slikt klima vi bør fremelske og støtte fremfor dagens konfrontasjoner. Konfrontasjoner forutsetter knefall, og det er ikke byggende for motpartens verdier. Samarbeidslinjene har vist seg å være suksessoppskrifter. Disse bør vi bygge videre på. 

1 liker  
Kommentar #125

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Å ?

Publisert rundt 3 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.
Hva verdens mektigste leder angår, jo jeg forventer nok egentlig mer av ledere enn av folk flest. Det gjør jo bibelen også, en leder skal f eks være uklanderlig..... 

Moses drepte en mann....David gjorde det samme på en stygg måte og stjal kona hans...
Men kunne Gud bruke dem ?
Forresten tror jeg ikke Gud bruker menneskers skala av hva vi gjør feil.
Det står at synden er at vi evnt ikke tror på Jesus.

2 liker  
Kommentar #126

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Mener du på ramme alvor at du tror at Trump roser pga disse uhyrlighetene ?

Jeg tror han gjør det fordi han ikke forstår eller kan noe om politikk. Han tror alt er forretninger og at man handler og tenker på samme måte i politikken. Det er hans svakhet i embedet og derfor burde han aldri være der. 

3 liker  
Kommentar #127

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

jeg gidder ikke dette Mr Holt. 

Det blir for banalt. 

2 liker  
Kommentar #128

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Javel.

Publisert rundt 3 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.
Det blir for banalt. 

Jeg synes tvert imot vi er inne på sakens kjerne.

2 liker  
Kommentar #129

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

*

Publisert rundt 3 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror han gjør det fordi han ikke forstår eller kan noe om politikk. Han tror alt er forretninger og at man handler og tenker på samme måte i politikken. Det er hans svakhet i embedet og derfor burde han aldri være der. 

Så forskjellig kan man altså vurdere.

2 liker  
Kommentar #130

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Så forskjellig kan man altså vurdere.

Avviser du også de to lengre kommentarene mine?

Kommentar #131

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Kverulantus Gigante?

Publisert rundt 3 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror han gjør det fordi han ikke forstår eller kan noe om politikk. Han tror alt er forretninger og at man handler og tenker på samme måte i politikken. Det er hans svakhet i embedet og derfor burde han aldri være der. 

Høres ikke bra ut - og det er vel heller ikke meningen.

Jeg stakk bare i all hast innom med mine hjerteligste gratulasjoner i anledning å passere 20.000 kommentarer - det er veldig sjelden  da det av forskjellige grunner  vanligvis ikke lar seg gjøre , nettsteder kommer og går , kommetarfelter oppstår og forsvinner osv.  

20.000  kommentarer - og ikke nok med det - De har sprengt telleverket hos Verdidebatt - kl 0500 så jeg innom mens jeg beregnet noe med Autocad , da var 3 av Njål Kristiansens epistler merket kommentar 20.002 og nå ett hopp oppover til et par kommentarer med 20.007.

Dette er en vri jeg ikke har sett før , vi markerer dagen ! God helg til alle.

 https://www.youtube.com/watch?v=v37BDy4XBAg

  

2 liker  
Kommentar #132

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Den store Hanen...? - Ja!

Publisert rundt 3 år siden

Trodde kanskje du mente den hanen som er nevnt i Bibelen... noe med 3 hanegal... til og med Nostradamus har nevnt den store hanen med hanegal og det hele - opptil 12 ganger. Men jeg tror ikke det er verken D.D. eller D.T.:

Ved daggry, når hanen galer andre gang, kommer de fra Tunis, fra Fès og fra Bejaia, kongen av Marokko er tatt til fange av araberne i år 1607 innenfor Liturgien.

(Kan også leses som 607 og frem mot 666)

Verset leder til 6.80

Fès rike vil komme til dem fra Europa, (man) vil sette ild på deres by og avskjære sjelene. Den store fra Asia oveskrider land og hav med en stor troppestyrke...

Det finnes mye mer omkring dette med hanen, men det er bibelske proporsjoner over det, og jeg vil ikke blande inn komma, (Trump) inn i dette. ;-)

1 liker  
Kommentar #133

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Bay the way...

Publisert rundt 3 år siden

Med det samme som man er inne på embeter og profetier (Gud er profeti, Ef.2.14f.) så har man i disse brexit- dager kunnet anspore kanskje en ny oppfyllelse av profetiene fra Nostradamus?

Ikke at han nevner noe om brexit, men han nevner at lederen over England er Amerikas rike. De vil havne der når de går ut av EU.

5.34: Fra det dypeste i det Engelske vesterland hvor lederen over den Britiske øy befinner seg....

Verset leder til 10.66: Londons leder i kraft av Amerikas rike...

1 liker  
Kommentar #134

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Jeg leste Donald Duck før jeg begynte å lese i Bibelen. Så jeg er nok i denne forbindelse bare inspirert av Walt Disneys kortfilm fra 1934 om "Den kloke lille høna" der Donald Duck debuterte. Da var imidlertid ennå ikke Donald Trump eller jeg født. Jeg leste alle Donald-bladene fra 1954 til 1960. 

Motsatsen til ei lita høne må jo være en stor hane ...  

1 liker  
Kommentar #135

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Jeg stakk bare i all hast innom med mine hjerteligste gratulasjoner i anledning å passere 20.000 kommentarer - det er veldig sjelden  da det av forskjellige grunner  vanligvis ikke lar seg gjøre , nettsteder kommer og går , kommetarfelter oppstår og forsvinner osv.  

Det er antagelig verdensrekord så jeg bukker i hatten og sier takk for gratulasjonen. Selv om jeg ikke er den skarpeste kroppen i skuffen må jeg bare la Deres surmuling seile sin egen hest. Antallet kommentarer er en konsekvens av lange pauser i lesingen som egentlig er meg kjærere enn skrivingen. Til slutt blir det bare slik - litt tilfeldig egentlig. 

For moro skyld vil De sikkert like å vite at da jeg passerte 15000 brøt teknikken bak VD delvis sammen. Telleverket hadde ikke rom for mer fra min side. Så ble det gjort en endring slik at De eller andre skal få anledning til å gjøre meg rangen stridig. Men skynd Dem, før issmeltingen tar oss alle. :-)

1 liker  
Kommentar #136

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Det handler ikke om det.

Publisert rundt 3 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Avviser du også de to lengre kommentarene mine?

Men det viser seg at vi befinner oss på to forskjellige steder i de fleste saker.
Sånn er livet.

2 liker  
Kommentar #137

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Ja, tuppa er også med...

Publisert rundt 3 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.

Jeg leste Donald Duck før jeg begynte å lese i Bibelen. Så jeg er nok i denne forbindelse bare inspirert av Walt Disneys kortfilm fra 1934 om "Den kloke lille høna" der Donald Duck debuterte. Da var imidlertid ennå ikke Donald Trump eller jeg født. Jeg leste alle Donald-bladene fra 1954 til 1960. 

Motsatsen til ei lita høne må jo være en stor hane ...  

Jeg leste ikke så mye Donald blader i min oppvekst, men noen ble det i alle fall. Det som inspirerte meg mest var Onkel Skrues pengebinge og Petter Smart... men så vidt jeg husker var der en figur som kaltes Klara Klok? og som var hønemor... sånne såpebobler finner man også i de hellige tekstene hvor Herren sammenligner seg med en hønemor som ville samle alle kyllingene sine... men de ville ikke... og like særegen kan man si at amerikas leder for tiden også er? Han samler ikke... men sprer dem...?

1 liker  
Kommentar #138

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Klara Ku

Publisert rundt 3 år siden

Jeg tror du får holde deg til Bibelen, Kjell.

Du må ikke rote med persongalleriet til Walt Disney også!

Her forveksler du Klara Ku i Mikke Mus' univers med Klara Klok i et norsk ukeblad.  

1 liker  
Kommentar #139

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Klara Klukk

Publisert rundt 3 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.

Jeg tror du får holde deg til Bibelen, Kjell.

Du må ikke rote med persongalleriet til Walt Disney også!

Her forveksler du Klara Ku i Mikke Mus' univers med Klara Klok i et norsk ukeblad.  

Kjell har for så vidt rett.  Det finnes ei hønemor i Disney-galleriet som heter Klara Klukk :-)  Jeg begriper imidlertid ikke hva hun har i denne tråden å gjøre...

2 liker  
Kommentar #140

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Takk for redning!

Publisert rundt 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Det finnes ei hønemor i Disney-galleriet som heter Klara Klukk :-)  Jeg begriper imidlertid ikke hva hun har i denne tråden å gjøre...

Jeg visste nok at jeg var sånn noenlunde innenfor bekjentskapskretsen... he he.. jeg skulle kanskje skrevet klok med to k'er, så hadde det blitt klokk...;-)

Vel... hva denne figuren har med tråden å gjøre... kanskje et dårlig forsøk på en parabel?

1 liker  
Kommentar #141

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Klara Klukk

Publisert rundt 3 år siden

'tror jeg hun het, og muligens husker jeg feil, at hun var Donalds kjæreste. Det er vel egentlig ikke så nøye, kjæreste kan jo komme og gå. 

Men sånn sett ser jeg at du har et poeng. 


1 liker  
Kommentar #142

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

I Disneys univers finnes både Klara Klukk og Klara Ku (Clarabelle Cow), men ingen av dem har egentlig noe i denne tråden å gjøre. De kom inn ved en tilfeldighet fra og med kommentar 105.    

1 liker  
Kommentar #143

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
De kom inn ved en tilfeldighet

Der sa du det. 

1 liker  
Kommentar #144

Lars Gilberg

223 innlegg  116 kommentarer

Presidentaktig

Publisert rundt 3 år siden

– Jeg kan være mer presidentaktig enn noen annen president i historien. Bortsett fra Lincoln med den store hatten. Dette sa Donald Trum til tilhengere som var møtt opp på folkemøtet i Tampa i går, ifølge NTB.

Abraham Lincoln var den ikoniske presidenten som avskaffet slaveriet og holdt landet samlet.

Nyhetsbyrået melder videre at Trump hevdet at han er den mest populære presidenten i det republikanske partiet noensinne. Utsagnet kommer kort tid etter at han påsto at nye meningsmålinger viser at han er mer populær enn både Lincoln og Reagan var – uten å nevne at det på denne tiden ike ble gjenomført slike meningsmålinger.

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere