Verdidebatt

Det fantastiske menneske

Mennesker har en fantastisk evne til å hjelpe hverandre når noen trenger det som mest. Vi så det blant annet i grottedramaet i Thailand. Klarer vi også å bruke denne evnen på å løse verdens store utfordringer?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Frivillige fra hele verden

Det ligger i vår natur å bistå når noen trenger oss. Vi ser det samme i dyreriket. Det er ikke unikt at mennesker hjelper andre mennesker, men med våre kommunikasjonsnettverk og vår digitale verden har vi mulighet til å mobilisere stort. Vi reiser langt for å bistå som frivillige, vi støtter viktige formål med penger og vi gir en stemme til de som opplever urettferdighet.

I grottedramaet i Thailand strømmet frivillige på fra både innland og utland. Flere har bidratt med å lage mat, buddhistmunker ga åndelig støtte, og noen bisto i selve redningsarbeidet. Alt ble gjort frivillig, for å redde de 12 guttene som satt fast i grotten sammen med fotballtreneren sin. Det samme skjer ved naturkatastrofer, ulykker og enkeltskjebner hvor vi ser ansiktene og historiene til de som trenger hjelp. Det er her vi mennesker er på vårt mest fantastiske.

De store utfordringene

Den samme viljen til å hjelpe må vi også bruke til å løse de store utfordringene verden står ovenfor. Ikke så langt fra grottedramaet, i Thailands naboland Myanmar, pågår fremdeles drap og bortføringer av rohingya-folket og 700 000 har måttet flykte til Bangladesh. Fremdeles dør årlig 900 000 barn av lungebetennelse, viser Leger Uten Grensers lansering av de glemte krisene for to uker siden. Naturen vår lider under menneskers overforbruk, og hvis alle skulle levd som en nordmann ville vi trengt 2,7 jordkloder. Dette er store kriser og store tall.

Bak de store tallene skjuler det seg også ansikter og historier til hvert menneske som trenger oss. Det blir bare vanskeligere å forholde seg til, fordi vi ikke like lett ser alles skjebne i mengden. Dermed skaper de store sakene ofte ikke like stort engasjement som grottedramaet, ulykker eller enkeltpersoner som blir syke eller skadet.

Noe skjer i alle fall. Myanmars regjering har startet dialog med FN om retur av de mange rohingyane som har måttet flykte, og EUs utenriksministre har vedtatt sanksjoner. 20 millioner barn har fått livet i gave siden år 2000 på grunn av effektiv og billig vaksine mot meslinger. Det er også en økende interesse blant både privatpersoner, næringsliv og regjeringer i ulike land til å redusere forbruk, bruke mindre plast og implementere gode CO2-tiltak. Vi trenger likevel å gjøre mer, og det trengs å gjøres raskere. Dersom vi blir bevisst på alle ansiktene og historiene som skjuler seg bak de store krisene, vil flere engasjere seg aktivt, gjøre noe, gi viktige formål midler og heve stemmen for de som trenger det.

Ingen tid å miste

En tysk ambulansesjåfør som var i Thailand for å bistå med redningsarbeidet i grottedramaet uttaler til Reuters: «Det er flott å se alt dette samarbeidet. Om vi hadde samarbeidet globalt som dette på alle områder, ville alle problemer bli løst.» Jeg er så enig, og håper og tror på at det fantastiske i menneske vil bidra til å løse flere av verdens store utfordringer fremover. Selv der hvor det er vanskeligere å se alles enkeltskjebner i mengden. Alles liv er like mye verdt, og vi har ingen tid å miste.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt