Oddbjørn Johannessen

192

Demagogi og "åndelig" manipulasjon!

"Dødeoppvekkere" og andre religiøse sjarlataner som kaller seg kristne, inviteres stadig til norske sommerstevner. Om få dager entrer for eksempel Daniel Kolenda scenen i Sarons dal.

Publisert: 11. jul 2018  /  1218 visninger.

Kjære, gode kristne!  Et åpent brev til dere.

Jeg vet at mange av dere, kanskje de fleste, ikke har sans for skrikhalser som skryter på seg dødeoppvekkelser, demonutdrivelser og spektakulære helbredelser av allehånde sykdommer på gigantiske friluftsmøter og vekkelsesmøter i store haller (som regel et eller annet sted i Afrika).  Kan dere ikke si det høyt og tydelig:  Nei, dette er ikke den form for kristendom jeg vil vedkjenne meg!

For et par år siden ble ekstremistpredikantene Guillermo Maldonado og Surpresa Sithole invitert hit, henholdsvis av Visjon Norge/Jan Hanvold og den lutherske Oase-bevegelsen.  I år er Daniel Kolenda invitert til Sarons dal.  Om få dager entrer han scenen der. 

Hvem er Daniel Kolenda?  Jo, han er den utpekte etterfølgeren til Reinhard Bonnke som leder for Christ For All Nations - en organisasjon som hevder å ha omvendt 78 millioner mennesker til kristen tro.  Kolenda skal alene (ifølge hans egen nettside) ha omvendt 21 millioner (det er jo i seg selv noe som bør påkalle et hvert tenkende menneskes skepsis når man hevder å kunne telle slikt på den måten).  I tillegg skal angivelig syke mennesker av alle slag - blinde, døve, lamme, spedalske m.m. - ha blitt helbredet på hans massemøter.

Selvsagt har han også drevet ut demoner i hopetall.  Jeg siterer fra noe han skrev på sin nettside for tre år siden (min oversettelse):

I kveld etter at vi forkynte evangeliet, ba vi også om de mange nye troende måtte motta dåpen i Den Hellige Ånd. Det som var ekstraordinært, var antall personer som begynte å manifestere demoner. Gjennom resten av natten, gjennom de helbredende vitnesbyrdene og bønnene, kunne uhyggelige gråt og hyl bli hørt fra vårt frigjørelses-telt (vi kaller det "The Snake Pit" – «Slangegropen»), der demoner ble kastet ut og folk ble satt fri. Det ser ut til at når Den Hellige Ånd faller, blir demonene svært ukomfortable!

Nettsiden hans finnes her: www.danielkolenda.com

Denne korte "reklamesnutten" med Daniel Kolenda og hans mentor Reinhard Bonnke gir et vist inntrykk av hvordan de agerer foran et stort, afrikansk publikum.  Igjen - kjære, gode kristne:  Vil dere identifisere dere med dette?

https://www.youtube.com/watch?v=MVd97AP_m6A

Levi Fragell har i innlegg på innlegg gjennom mange år "skreket seg hes" (hans egen formulering) om denne problematikken (se relativt ferske innlegg her og her).  Han er da ofte blitt mistenkeliggjort som "den kristendomsfiendtlige sjefshumanisten" med en tvilsom agenda. Jeg tror imidlertid han har svært mange troende kristne med seg i sin bekymring, men det er kanskje slik at det sitter litt langt inne hos en del å kritisere medkristne offentlig?  

Min appell:  Ta bladet fra munnen!  Ja, jeg hadde nær sagt:  For Guds skyld!

Vennlig hilsen
Oddbjørn Johannessen
(tidligere karismatisk kristen)

 

 

17 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Øyvind Norderval

14 innlegg  462 kommentarer

Uforbeholden støtte

Publisert nesten 3 år siden

Oddbjørn Johannessen støttes uforbeholdent  i oppgjøret mot dette kristelige jukset. Som prest har jeg sett så mange såre konsekvenser av slike kvakksalveres virksomhet.

 

10 liker  
Kommentar #2

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Jeg kan markere for "lest", men klarer liksom ikke si mer enn det. Sånn er det ofte når foreldrene krangler. Barna står igjen i midten av det hele

1 liker  
Kommentar #3

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Takk for klar tale

Publisert nesten 3 år siden

Takk til Oddbjørn Johannessen for klar tale! 

Kirke- og menighetsledere må ta tydeligere til motmæle mot dette uvesenet. 

8 liker  
Kommentar #4

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Jaja

Publisert nesten 3 år siden

kanskje det er noen utfordringer med de TV kanalene da. Jeg tror ikke evangeliet var ment å ha på et par hender, det er mye større en det.

Kommentar #5

Pål Georg Nyhagen

223 innlegg  1811 kommentarer

Apropos

Publisert nesten 3 år siden

 Jeg vil la denne teksten av Ylva Eggehorn stå som et veiskilt:

«Hittil har dere ikke bedt om noe i mitt navn. Be, og dere skal få, så gleden deres kan være fullkommen».  Joh. 16:24.

"Det finns två satt att tolka den här texten:

Det första: Jesus ger lärjungarna tillgång till den magiska kraften i sitt eget namn. Från och med nu är ingenting omöjligt för dem. De får automatiskt kontroll över liv och död, sjukdom och hälsa.

Det andra: När Jesus vet att Han ska dö, uppstå och lämna sin synliga existens på jorden, kallar Han lärjungarna att vara Hans representanter, Hans ställföreträdare, det synliga uttrycket för Hans liv på jorden. Här börjar församlingens liv som Kristi kropp. Han kallar dem att stå där Han står, att gå dit Han går, att se vad Han ser, att lida och tjäna med Honom. Från den positionen i den processen kommer deras bön att fördjupas. Den blir ett samarbete med Honom som ger världen liv. Den bönen kommer att föra dem in i oväntade sammanhang, över gränser de trodde var stängda, ut till möten de trodde var omöjligt.

Jag har iakttagit människor som tolkar den här texten på det första sättet. Och jag har svårt att se något fullkomligt i deras glädje när de aggressivt räknar sina segrar «i Jesu namn» och förnekar lidande och svaghet.

Jag har mött några andra, som tolkar texten på det andra sättet. Deras tårar och deras leenden glömmer jag aldrig."

10 liker  
Kommentar #6

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Dette er alvor, kristenfolk!

Publisert nesten 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Min appell:  Ta bladet fra munnen!  Ja, jeg hadde nær sagt:  For Guds skyld!

Vennlig hilsen
Oddbjørn Johannessen
(tidligere karismatisk kristen)

Nå har jeg for egen del i drøyt 50 år reist den samme kritikk som Oddbjørn Johannessen her gjør, og som han også tidligere har gjort. Reaksjonene er få og stillferdige (iallfall fra menighetslivet), men det er i presse og offentlig debatt. I fortrolighet og i «krokene» er det annerledes. Der ristes det fortvilet på hodet og de skamfulle betroelsene strømmer frem. Og i neste omgang stiller de samme gamle venner opp i studio hos Hanvold - og på plakatene hvor amerikanske mirakelpredikanter er arrangementets attraksjon og reklamefigur.  Hva betyr det at en sindig og klok TV2- pastor som Egil Svartdahl deltar i Sarons dal sammen med mirakelpredikanten  og dødeoppvekkeren  Daniel Kolenda? (Se youtubelinken  Oddbjørn Johannessen har lagt ut i sitt innlegg). Jo, det betyr at ungdom, eldre og barn fra mer tradisjonelle menigheter også stiller opp, og de litt betenkte sier til sin egen krets: Det er vel ikke så farlig.

Oddbjørn Johannessen signerer sitt innlegg med «tidligere karismatisk kristen». Jeg kunne gjort det samme. Vi har sett og vi har opplevd hva dette er og kan medføre. For min egen del kan jeg tilføye at jeg har dårlig samvittighet, ikke bare for det jeg var med på som karismatisk kristen, men også for det jeg senere ikke har «orket» å gjøre for å advare mot dette misbruk av godtroende og gode medmennesker. 

9 liker  
Kommentar #7

Anonym172 Anonym

26 innlegg  1264 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Full støtte til dette du skriver her, Oddbjørn. Kvakksalverne må selvsagt avsløres. Naive kristne her hjemme i Norge, hopper galant på lureriet.

7 liker  
Kommentar #8

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Ta utfordringen, journalister!

Publisert nesten 3 år siden

VGs research og dekning når det gjelder mirakel- og  pengepredikanter har hatt opplysende effekt. Tidligere var det Vårt Land som ryddet opp (hvorfor er dere så stillfarende nå?), og i «gamle dager» var det Dagbladet som trykket hver linje jeg skrev i tiden for mitt eget oppgjør med spekulative vekkelses- og mirakelpredikanter. I det sekulariserte Norge er det færre journalister og samfunnsdebattanter som har innsikt og erfaring fra dette feltet . Derved har det også fått utvikle seg et uvesen i livssynskulturen som overgår alt jeg selv erfarte før jeg brøt ut. Der de verste forhold  rår, i Sør-Norge, kan det kanskje skape frafall blant abonnentene om pressen tar fatt i denne utfordringen. Men jeg leverer likevel følgende tips til Fevennen i Kristiansand og Stavanger Aftenblad i Rogaland: Fotfatteren av dette innlegget, skribent og kulturhistoriker Oddbjørn Johannessen, vet hva han omtaler. Gi ham et oppslag før dødeoppvekker Daniel Kolenda går på talerstolen i Kvinesdal på søndag! 

3 liker  
Kommentar #9

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Ja jeg er enigt at man må forstå hva som er falskhet og på hva som er sannhet i Kristi lære. Hvordan avslører mennesker som utnytter Guds ord og nåde? Hva skal man se etter, er det vanskeligt å avsløre mennesker som utnytter Guds nåde og ikler seg Guds kraft?

Mange kristne lar seg villede  av falske læresttninger og manupilasjoner fra hyrder som utgir seg for å ha den rette ånd og lære.


Hvilke kjennetegn skal man se etter ?


Her er noen punkter på noen faresignaler man skal kjenne fruktene på.


1.  Hvor populær denne forkynneren er

Hvis vedkommende samler store mengder med mennesker, frelste som ufrelste, bør en være på vakt og spørre: Hva er det som tiltrekker tilhørerne? Husk, Satans tjenere har, ifølge Guds ord, den evnen at de kan omskape seg til rettferdighetens tjenere, (2 Kor 11:15). Den som appellerer til kjødet trekker ofte fulle hus, mens den som forkynner et rent og sant evangelium blir som regel ikke særlig populær. «Etter dette trakk mange av hans disipler seg tilbake og gikk ikke langer omkring med ham. Jesus sa da til de tolv: Vil dere også gå bort?», Joh. 6:66-67. 


2. Hvis man annonserer og lover helbredelser, så kan ikke personen love dette for Gud. 


3.Hvis personen lever i luksus på bekostning av andre


4.hypnose  for eksempel bruk av musikk, og gjentar de samme ordene mange ganger etc


5. en hyrde som er skilt og gifter seg på nytt kan ikke være hyrde, slik står skrevet i Guds ord


6. helbredelser en som taler mer om helbredelser og som er mer sentralt en forkynnelsen om Kristus i hyrdens taler som gjentar seg igjen og igjen.


7 spotting av høye åndsmakter, når erke engelen Micael ikke turde å gjøre dette en gang


Helse og rikdom

8 Hvis vedkommende er opptatt av hva som appellerer til kjødet, som f.eks rikdom, makt, penger, ære og berømmelse, i stedet for å være opptatt av hva Guds ord sier, da kan du være ganske sikker på at du har med en falsk lærer å gjøre


9.

 Hvis vedkommende er mer opptatt av at mennesker «faller i ånden», enn at mennesker reises opp og utrustes av Den Hellige Ånd, da kan du være ganske sikker på at du har med en falsk lærer å gjøre. Å falle i ånden foregår i religioner som f. eks Hinduismen. Hvis du søker etter Kundalini og Shakti på Internett, vil du finne at mengder av mennesker i New Age og Østens religioner opplever disse kraftige manifestasjoner. Ofte er dette ved hjelp av en Guru, som berører dem på pannen, slik at de kan oppleve en Kundalini Awakening. Møtene som mystiske Hindu guruer holder kalles


10

2. Hvis vedkommende, i stedet for å forkynne evangeliet, og forkynne til oppbyggelse for troende mennesker, bruker store deler av møtet til å profetere over mennesker, profetier om at det sitter noen i salen som har en vond skulder, eller en vond fot etc. da kan du være ganske sikker på at vedkommende også har mange av de andre kjennetegnene i listen, og at vedkommende da er en falsk lærer. Mine kjære! Tro ikke enhver ånd, men prøv åndene om de er av Gud! For mange falske profeter er gått ut i verden, 1 Joh 4:1.

11


 Forkynnere som er påvirket av fremmede ånder har ofte en rå, kneggende, ukontrollert, såkalt hellig latter. Dette er ofte et kjennetegn på en falsk lærer selv om ikke alle falske lærere har dette. Når de hevder at de er «drukken i ånden», så stemmer det, men det er ikke i Den Hellige Ånd de er drukne, for Den Hellige Ånd er imot all slags form for drukkenskap. Ingen var «drukken i Ånden» på Pinsedag. «De ble forvirret fordi de hørte dem tale enhver på sitt eget språk» Apg 2:6. «Vi hører dem tale om Guds store gjerninger på våre egne språk!», Apg 2:11. «Men andre sa spottende: De er fulle av søt vin», Apg 2:13. De var ikke en ravende oppførsel som gjorde at apostlene ble beskyld for drukkenskap, men fordi de hørte dem tale på forskjellige språk. Påstanden om drukkenskap kom fra vantro mennesker som måtte ha en unnskyldning for ikke å tro. Guds ord sier ikke at apostlene oppførte seg som drukne. Det er de falske læreres påstand. 


12

Hvis vedkommende forbanner andre kristne som sier en imot, kan du være ganske sikker på at du har med en falsk lærer å gjøre. «Jeg skulle ønske jeg kunne finne ett vers i Bibelen som sier “Hvis du ikke liker dem drep dem. Jeg skulle ønske jeg kunne finne ett vers» -Benny Hinn-

«Deres strupe er en åpnet grav, de bruker sin tunge til svik, ormegift er under deres lepper. Deres munn er full av forbannelse og bitterhet», Rom 3:13-14.

Like fellestrekk

21. Hvis en lærer har de samme trekkene som de «store» og kjente innenfor «healing industrien», slike som Kenneth Hagin, Kenneth & Gloria Copeland, Benny Hinn, Joel Osteen, Rodney Howard Browne og Todd Bentley, etc. da kan du være sikker på at det er hos noen av disse han/hun har hentet sin lære, for all slik falsk lære har sin opprinnelse fra Satan og hans medarbeidere. «Men dere, kjære: Husk de ord som vår Herre Jesu Kristi apostler før har talt! For de sa til dere: I den siste tid skal det komme spottere som farer fram etter sine ugudelige lyster. DISSE er det som skaper splittelse, de er sjelelige mennesker som ikke har Ånden», Judas brev vers 17-19.

2 liker  
Kommentar #10

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Hvorfor ikke bare si det som det er?

Publisert nesten 3 år siden

Går man på slike møter i håp om å få noe mer enn «herlig lovsang», så blir man skuffet. Er du syk, så forblir du syk. Om disse predikantene «reklamerer» for seg selv med aldri så mye salvelse, så er det intet ekstraordinært ved dem.

Kristnes «idolisering» av vanlige mennesker, som ikke kan ta seg ærlig arbeid for å opprettholde sin luksuriøse livsstil, er egentlig bare tragisk.

Så kommer det en «dødeoppvekker»... Skal vi forvente at landets sykehus blir tømt? Hvorfor ellers «reklamere» om mirakler, dersom det ikke også kan vises til (og forventes) samme resultater her i landet?

Men her er det vi nordmenn som er problemet: vi er for «kalde», for «lukket», for lite troende, i motsetning til Afrika. 

Tro, frelsende sådan, er altså ikke den samme her, som ute i det store utland, der miraklene skjer.

Det blir nok ingen tomme sykehus denne gangen (heller). Det er vel kanskje litt mye å forvente av en som har vekket opp døde... 


3 liker  
Kommentar #11

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Går man på slike møter i håp om å få noe mer enn «herlig lovsang»

Jeg er enig, men man skal ikke undervurdere "helirg lovsang" og vennlige mennesker, fine opplegg. Osv osv.

3 liker  
Kommentar #12

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Martin Sandstad. Gå til den siterte teksten.
Jeg er enig, men man skal ikke undervurdere "helirg lovsang" og vennlige mennesker, fine opplegg. Osv osv.

Nei, men da bør heller ikke trekkplasteret være «mirakler». God musikk er ikke «overnaturlig».

2 liker  
Kommentar #13

Pål Georg Nyhagen

223 innlegg  1811 kommentarer

Anne Jensen

Publisert nesten 3 år siden

God musikk ikke «overnaturlig»? Da har du ikke hørt Bach eller Arvo Pärt. På den annen side, så er det trosmessig, prinsipielt- og  menneskelig sett, høyst kritikkverdig å markedsføre troen og Gud -med påstått innbakte frynsegoder- som skaper forventninger om eventuelle frukter. Frukter som uansett bare Gud kan garantere for og produsere. Man gjør her dessverre mer enn ofte regning uten vert. Dvs prisen er for lengst ikke bare avslørt som uakseptabel og for høy, men sporene av menneskelige ofre er svar nok i seg selv: Dette er tro på avveie. Virkeligheten er den øverste dommer: Det er for mange ofre for slik grell forkynnelse.

Mennesket er Guds bilde; menneskesønnen er d.s.s. Guds utstråling og bilde. Vi finner m.a.o. oss selv qua menneske i det vi speiler oss i Jesus Kristus; Han som skapte mennesket. Er mennesket Guds verk, så nødvendiggjør derfor dette den aldri hvilende kampen for menneskelig verdighet; uansett hvor dette trues. Også, og ikke minst, når det forekommer i troende miljøer for den del; Jesus selv gikk her foran med et godt eksempel. Den som stiller seg i veien for Guds aldri sviktende kjærlighetsfordring og den enkeltes modige og nødvendige selvbesinnelse, den stiller seg samtidig i veien for Gud selv.

7 liker  
Kommentar #14

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Ja

Publisert nesten 3 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.
Virkeligheten er den øverste dommer:

Virkeligheten som mange kristne tier i hel, enten på grunn av en slags misforstått «tro på det umulige» og/eller frykt for å kritisere, om ikke bare andre kristne, så også Gud himself.

Virkeligheten er at bønn for syke, fungerer ikke. Historier om predikanter som har vekket opp døde, er i beste fall rykter, sannsynligvis satt ut av predikanten.

Og viktigst: mirakler, tegn, under er ikke et «kvalitetsstempel» på en kristen. Kanskje heller tvert i mot.


2 liker  
Kommentar #15

Pål Georg Nyhagen

223 innlegg  1811 kommentarer

Ansvar, språk og begrunnelse. Ingen går fri:

Publisert nesten 3 år siden

Et lite sidespor i god mening: Ja, det er nok noen kristne som opererer med et virkelighetsbilde som andre finner enten underlig, absurd eller suspekt. Og noen ganger er dette helt berettigede konklusjoner. På den annen side er det som er rart og underlig avhengig av betrakterens ståsted og bríller. 

Heller ikke kristne er en ensartet gruppe, like lite som andre definerte livssynsmiljøer er det. Dog er det dessverre lett for enkelte rapptenkte generalister å nok en gang falle for fristelsen til å høste billige poenger i deres utrettelige bedrevitende kamp mot kristne som sådan. Det finnes selvsagt også kristne som faller i samme grøft ang. deres kamp mot annerledestroende. For all del.  Nemlig gjennom å generalisere ut fra de ytterligheter som alltid presenteres i mediene.

Og en ikke uviktig faktor er mediene. Det er nok langt fra alle journalister, og en rekke andre, som har sitt sosiokulturelle og samfunnsmessige gehør intakt. Snarere tvert imot er kunnskapene og innsikten i religion generelt, og kristendom, islam og jødedom spesielt, tragikomisk svak og dårlig. 

Ingen miljøer er noen garantist for noe annet enn at man kan trygge en identitet og gi den enkelte sårt tiltrengte erfaringer av speiling og bekreftelse. Hurtigkonkluderende mennesker med alternativ begavelse finner man over alt. Jeg møtte f.eks. en gang en person som er medlem i HEF som argumenterte sterkt mot innvandrere med bruk av riktig grove og stygge (!) karakteristikker av folk fra andre kulturer. Dette sier selvsagt absolutt intet om HEF. Slik jeg kjenner HEF, så kontrasterte han heller organisasjonens etiske identitet grundig her. 

Det eneste som ateister faktisk positivt deler er avskrivelsen av at det finnes en Gud. Det man samles om kan stort sett kun være en felles motstander idémessig. Ateisters virkelighetsoppfatning ellers kan virkelig være så mangt og underlig, og til tider også kritikkverdig. Her kan man selvsagt møte høyst divergerende syn; underlige og i høyeste grad kritikkkverdige meninger og forhold. Under henvisning til en definert forståelse av virkeligheten, og videre manipulativt kunne styre andre gjennom bruk av symbolsk vold og makt gjennom henvisninger til enkelte autoriteter.  Dette nevnte her betyr selvsagt ikke at det som skjer nødvendigvis sier noe om ateisme per se. 

Gjør enkelte eller en gruppe noe som vi andre oppfatter som  galt, så er det nettopp denne enkelte og denne gruppens meninger og begrunnelser som skal kritiseres og den enkelte stilles til ansvar. Best er det å gripe fatt i deres kilder, premisser og begrunnelser. De har dog ikke mer makt enn det andre gir dem. 

De som misbruker makt skal som alle andre, møtes med godt begrunnet argumentasjon hvor virkelighetens eksempler burde overdøve alle de ideale ordene. Om ikke da alle som ligger ødelagt tilbake ses på som nødvendige ofre og collatreal damage i den politiske eller religiøse revolusjonens navn? Det har som kjent f.eks. forekommet at den som ikke blir helbredet har fått sin tro, eller "sviktende tro" grundig kritisert. Var det ille nok før, så fikk vedkomende nå ytterligere et problem og skam å stri med her. I Guds navn...

Vi ser for øvrig avslørende og tragikomisk nok hvordan ekstreme troende, f.eks. muslimer og kristne, opptrer helt likt med de ultrarøde revolusjonære avantgardistene gjennom historien. Det eneste som skiller er begrunnelsene. Ideene, målene, troen på en gud eller den høyere meningen. Som så legitimerer hva det skal være på veien frem til det endelige paradis.

Man bør altså ramme de som rammes skal - nemlig de konkrete troende eller politisk overbeviste som tydelig nok er troende til litt av hvert. Dvs det er deres valg av begrunnelser for sine valg som er problemet, de personlige sådanne, m.a.o.  - Ikke livssynet per se. Ikke kristendommen - som her i tråden er konteksten, eller islam, jødedommen, buddhismen etc etc. ellers - når tilsvarende lugubre og elendige adferd begrunnes og skjer der. 

Om man ikler en autoritet, undertykkelse eller misbruk et vokabular hentet fra en lyvsyns- og politisk språkverden, så er det den enkeltes ansvar. Problemet ligger hos vedkommende og det kollektivet som legitimerer elendigheten. Ikke i den politiske eller religiøse referansen vi benytter. 

Her har man dog et valg, om enn det kan være vanskelig. Nemlig bryte ut. Man kan sågar trekke seg helt ut og ennå beholde de grunnleggende kilders ideer; gjennom nå å definere ideene og troen fritt. Men her kreves styrke og tid, og ikke minst en og annen med-pilegrim med røtter og føtter innenfor sitt grunnsyn som kan støtte på den snublende veien videre. Det er den veien vi alle skal gå og går. Vi går den for øvrig enkeltvis også innenfor gruppen. Ansvaret er suverent vårt.

Når det gjelder disse kristne stevnene, så sier selvsagt samtlige deltagende at de har møtt opp helt bevisste og frivillige. Da gjenstår det for oss andre å benytte ytringsretten til å presentere alternative meninger og forklaringer og helst begrunne dette med de autoriteter som de deltagende benytter og alltid henviser til. Slik kan man på sikt de-legitimere det som er under kritikk. Men da må man jo gjør dét.

Dog er det et poeng å ta debatten på en respektfull måte som ikke får de andre til å trekke seg tilbake desto lenger inn i gruppens favn for å søke trygghet der. Da er man som enøyd kritiker nettopp med på å skape den polarisering og ekstremisme man ville forsøke å oppløse i utgangspunktet.

5 liker  
Kommentar #16

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.
På den annen side er det som er rart og underlig avhengig av betrakterens ståsted og bríller. 

Jeg er uenig. Når det gjelder helbredelsespraksis, så kommer det ikke an på «øynene som ser», det kommer mer an på om man ønsker/våger se og erkjenne virkeligheten, Sannheten er ikke relativ,

Når predikanten ber for meg, og jeg ikke blir helbredet, så fungerer det ikke. Når han ber for «hvem som helst», og denne ikke blir helbredet, så fungerer det ikke. Sånn har det vært i mange mange år, i hver eneste forbønnskø, på hvert eneste møte. Hvor mye forbønn skal til før vi kan si at «vi sier vi praktiserer bibelen, fungerer i nådegavene, men virkeligheten er en annen enn det vi leser i bibelen».

Derfor er det så vanskelig (for meg) å forstå at slik virksomhet holder koken, igjen og igjen. At kristne, etter å ha sett den fortvilte mannen i rullestol, som ikke klarer å «stå opp og gå in the name of Jesus», på predikantens befaling, ikke forlater møtet i protest, når mannen blir beskyldt for liten tro. 

Hvor «fantastisk» er egentlig møtet der en blir helbredet for vond rygg, mens en annen forlater møtet med sin CP? Skulle ikke det si noe om predikantens tro, og ikke den syke? Men predikanten beholder sin «status», for «det skjedde da noe i den forbønnskøen».

Jeg godtok ståa i noen år, men det får da være grenser...

Ellers har jeg faktisk ingen ambisjoner om å stoppe slik virksomhet. Noen stopper seg på en måte selv, enten ved å kalle journalister for «jævla drittsekk» eller «vitner» om helbredelser som ikke har skjedd.

De som ikke «våkner» av slikt, er ikke mulig å vekke, tror jeg.

Ellers så kjenner jeg  folk som «flyter i salvelsen». Jeg prøver ikke å overbevise dem eller frata de troen på «vekkelse og reformasjon i Norge», men takker også pent nei, når de spør om å få be for meg og/eller inviterer meg på møte.

 

 

4 liker  
Kommentar #17

Pål Georg Nyhagen

223 innlegg  1811 kommentarer

Du misforstår

Publisert nesten 3 år siden

Den setningen du tar ut av mitt siste innlegg gjelder selvsagt ikke helbredelsespraksis (!). Ei heller mener jeg at sannheten er relativ. Det du viser til er en generell ytring om virkelighet og subjektivitet. Kan du ikke heller lese teksten i helhet, så vil du se at din konklusjon er uriktig.

2 liker  
Kommentar #18

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.
Kan du ikke heller lese teksten i helhet, så vil du se at din konklusjon er uriktig.

Beklager. Det var ikke meningen å tillegge deg noe annet enn det du mener. 

Jeg leste alt.

2 liker  
Kommentar #19

Pål Georg Nyhagen

223 innlegg  1811 kommentarer

Gapet mellom avsenders intensjoner og lesers tolkning

Publisert nesten 3 år siden

Ja. Du leste sikkert alt. Men du forsto dog ikke det jeg forsøkte å uttrykke; det var derfor jeg ba deg om en ny gjennomlesning og tilegnelse At du ikke forsto alt kan selvsagt være min feil. For all del.

Men ved ny gjennomlesning av mitt innlegg, så mener jeg dog ennå at teksten er grei nok. Sett herfra. Ergo illustrerer jeg også nå samtidig det jeg skrev.

Ha en fin kveld.

1 liker  
Kommentar #20

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Om generalisering

Publisert nesten 3 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.
Heller ikke kristne er en ensartet gruppe, like lite som andre definerte livssynsmiljøer er det. Dog er det dessverre lett for enkelte rapptenkte generalister å nok en gang falle for fristelsen til å høste billige poenger i deres utrettelige bedrevitende kamp mot kristne som sådan. Det finnes selvsagt også kristne som faller i samme grøft ang. deres kamp mot annerledestroende. For all del.  Nemlig gjennom å generalisere ut fra de ytterligheter som alltid presenteres i mediene.

Du har mange gode poenger i denne kommentaren, Pål Georg.  Det var viktig for meg å ikke generalisere i innlegget mitt.  Derfor valgte jeg formen "åpent brev" til kristne.  Innlegget er altså ikke ment som et angrep på kristendommen som sådan.

Det finnes imidlertid nok av dem som holder seg med generaliserende fortolkninger av målrettet kritikk - bl.a. en viss pastor Torp.  Han vil ikke delta i debatter verken i Vårt land eller andre medier, men "deltar" likevel med innlegg og reaksjoner på sin egen blogg, samt på bloggen til Kristen Koalisjon Norge (KKN) (som han er leder for).  

Hans generaliserende fortolkningspraksis går bl.a. ut på å ufarliggjøre kritikk av den typen ekstrem religiøs virksomhet som vi her diskuterer, ved å samle kritikerne i sekken (eller sekten?) "Fragell & Co".  Den skal visstnok bestå noen liberalteologer og antikristne som har funnet sammen, og som jevnlig anretter "skremselskampanjer i kristenfolket".

https://kristenkoalisjon.no/kkn-taler/lederens-notater/les1/sure-agurker-agurktid

2 liker  
Kommentar #21

Pål Georg Nyhagen

223 innlegg  1811 kommentarer

Oddbjørn J.

Publisert nesten 3 år siden

Ja, jeg hadde ikke ditt innlegg i tankene da jeg skrev. Det var ment som noen frø-tanker i et sidespor, som nevnt. Jeg håper at det kanskje ga impulser til videre refleksjoner hos en og annen. 

Dog til din siste kommentar:  Et klassisk grep er nettopp det du nevner fra Torp. Språk og retorikk som beregnende hjemmefrontstaktikk gjennom både unnvikelsesmanøvre og nye angrep. Man henter hendig premissene ut fra allerede foreliggende konklusjoner, og argumenterer så elegant i sirkel. Deretter, så forsøker man å underminere troverdigheten til kritikerne, f.eks deg og dere i HEF. 

Så kan man fremdeles sitt trygt på sin høye hest i sitt opplyste enevelde og ytre: "Tar de andre feil, eller har jeg rett?" Det handler m.a.o. om legitimering; man henvender seg mest til sine egne i retorikken. Som Trump for øvrig ofte gjør.

De eneste som overbevises av Torps retorikk er de som allerede er enige med ham. Og dét holder. 

Dessverre.

5 liker  
Kommentar #22

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Kan hende det ikke først og fremst dreier seg om menneskene («pengepredikanter», etc), men om forkynnelse og «systemene» som gir predikanter og andre med «guddommelig kall» så mye makt, at de kommer unna med det meste.

Jeg husker da jeg sluttet i menighet, tok det lang tid før jeg våget å kritisere pastor (og andre «salvede»), fordi «noen» hadde fått meg til å tro at det var det samme som å kritisere Gud.

Det kan hende pastorer og ledere er like «uskyldige» som meg, sånn sett sagt. De tror på det de har lært. Og har kanskje også blitt «frelst» inn i systemer, der en blir åndelig «ambisiøs» og der «opp og frem» er det som gjelder.

Og så mister man et sted på vei «opp» sunn fornuft, skillet mellom rett og galt og evnen til å se mennesket man legger hendene på.

Makt gjør noe med en...

3 liker  
Kommentar #23

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Jeg vet at mange av dere, kanskje de fleste, ikke har sans for skrikhalser som skryter på seg dødeoppvekkelser, demonutdrivelser og spektakulære helbredelser av allehånde sykdommer på gigantiske friluftsmøter og vekkelsesmøter i store haller (som regel et eller annet sted i Afrika).  Kan dere ikke si det høyt og tydelig:  Nei, dette er ikke den form for kristendom jeg vil vedkjenne meg!

78 millioner over 41 år? Det gir ca. 2 millioner i året, hvilket ikke er urealistisk med tanke på den enorme vekst kristendommen har hatt i Afrika i de senere tiår.

Helbredelser kan ha sterk effekt på nærmiljøet, som når min venn lå døende i kreft på vårt lokale sykehus, og min pastor besøkte henne for å be for henne. Hun forteller at hun kjente en kraft gå gjennom kroppen. Hun begynte straks å ta til seg mat, og i løpet av få dager var hun på bena. Det gjorde stort inntrykk på slekt og venner, og flere kom til tro.

Den samme virkningen regner jeg med at disse arrangementene har i Afrika. Det har nok sine grunner at de samler opptil 1 mill mennesker på hver samling.

De fleste helbredelser skjer i det stille uten den store publisiteten. Som "vår egen" Dagfinn Gaarde som vitner om sin helbredelse her på VD. Også det under omstendigheter som ikke er "godkjent" av Johannessen, nemlig en fremmed ungdom som stopper ham på gaten og spør om å få be for ham.

Jeg oppsøker vanligvis ikke slike rocka arrangement som Kolendas, men jeg ser ingen grunn til å kritisere dem. Jeg synes Johannessen burde studere fenomenet på nært hold, nå som det kommer til en bygd nær ham.

Her en link til en video fra Kolendas siste besøk i Norge for et par år siden. Absolutt severdig:

Daniel Kolenda - signs wonders and miracles. Powerful testimonies from Africa. Inspiring teachings.

 

1 liker  
Kommentar #24

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Viktigere for hver dag!

Publisert nesten 3 år siden

Oddbjørn Johannessens innlegg fikk 3500 lesere på mindre enn to dager, ukens klare «rekord». Det viser at interessen for de spørsmål som reises er betydelig. Det er synd at innlegget ikke nå også på VD ble fremhevet som vedvarende viktig for de dager og uker som forestår i sommerens kristne .stevneprogram. Skjerp dere, redaktører.

5 liker  
Kommentar #25

Kjell Haugen

6 innlegg  1547 kommentarer

Ja . Det er mange...

Publisert nesten 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
. Jeg tror imidlertid han har svært mange troende kristne med seg i sin bekymring,

Apostelen Johannes var en av de første.   I Markus 9: 38-42 er denne artikkelen skrevet første gangen.

Denne historien blir gjentatt og gjentatt i det kjedsommelige. Vi er alle en liten del av Kristi kropp og vi vet ikke hva de andre gjør - vi kan bare la oss fasinere av Guds allsidighet. Vi har ingen rett til å dømme andre kristne sine uttrykksformer for tro.  Det er kun han med kasteskovelen som kan dømme oss. Da utfra de krav vi har blitt stilt i Markus 16: 17-18.

1 liker  
Kommentar #26

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Nei

Publisert nesten 3 år siden
Are Karlsen. Gå til den siterte teksten.

Jeg oppsøker vanligvis ikke slike rocka arrangement som Kolendas, men jeg ser ingen grunn til å kritisere dem. Jeg synes Johannessen burde studere fenomenet på nært hold, nå som det kommer til en bygd nær ham.

Her en link til en video fra Kolendas siste besøk i Norge for et par år siden. Absolutt severdig:

Jeg kommer ikke til å oppsøke Kolenda i "en bygd nær" meg - og den videoen du har lenket til, gir definitivt ikke "mersmak".  Jeg har allerede grunnlag nok til å evaluere dette fenomenet.


3 liker  
Kommentar #27

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Det er så sprøtt vi alle vet det er sant, men vi vil ikke for vi prøver å balansere med vår komfortable livsstil.

2 liker  
Kommentar #28

Anonym172 Anonym

26 innlegg  1264 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Verdidebattsansvarlige opptrer dessverre ofte som besserwissere. Og trykker bare det de selv liker.

2 liker  
Kommentar #29

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Jeg tror ikke

Publisert nesten 3 år siden
Anonym172 Anonym. Gå til den siterte teksten.
Verdidebattsansvarlige opptrer dessverre ofte som besserwissere. Og trykker bare det de selv liker.

at du har rett i dette, Runar.  Som et eksempel på et kritisk innlegg som tar utgangspunkt i en beslektet problematikk, kan jeg jo trekke fram dette, skrevet for ca. et år siden av Alf Gjøsund (nåværende konst. sjefredaktør):

En mann og hans demoner

Dessuten blir rett som det er også innlegg som er kritiske til kristendommen framhevet (se f.eks. det ferske innlegget til Andreas Wahl Blomkvist: "Ingen mening med Gud").

2 liker  
Kommentar #30

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Jeg kommer ikke til å oppsøke Kolenda i "en bygd nær" meg - og den videoen du har lenket til, gir definitivt ikke "mersmak".  Jeg har allerede grunnlag nok til å evaluere dette fenomenet.

En underlig holdning til et fenomen som tilsynelatende opptar deg. 

Det som burde interessere deg i den videoen jeg linket til, var vitnesbyrdet fra den muslimen som fikk sin hørsel tilbake, all den tid du innledningsvis hevder at Kolenda skryter på seg helbredelser. 

Din tilnærming til dette fenomenet synes å være å framstille det hele som en ren konspirasjon. 

Kommentar #31

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Jeg synes Maaaaange flere kristne burde lære av jødene. 


Det blir akkurat det samme.


De er ikke ansvalrig for alt Israel gjør, de trenge ikke markere seg på alle ting for eller imot.


Kirken er endel av oss. Det er sannhetes støtte og grunnvoll.


Man kan bare si ja. Jeg støtter at de skal få holde på, men jeg har ikke lyst å ta del i det.

Kommentar #32

Anonym172 Anonym

26 innlegg  1264 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Ja, men det er sjelden slike innlegg får oppmerksomhet som f.eks. Lesetips

1 liker  
Kommentar #33

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

det er bare profilen til VL. De vil være en verdiavis tror jeg. Det er vel egentlig mer for ikke-kristne? Men kristne trenger en havn vi også. Ateistene har jo mange andre arenaer også

Kommentar #34

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

En slags "visjon"

Publisert nesten 3 år siden
Vårt Land skal forklare og overraske. Vi skal beskrive hva som skjer i et flerreligiøst, sekularisert samfunn som også har en kristen kulturarv. Vi skal finne trender og bevegelser i Kristen-Norge. Vi skal gi mat for troen med fordypende stoff.

 

https://kampanje.vl.no/

Kommentar #35

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

«Mirakelet»

Publisert nesten 3 år siden
Are Karlsen. Gå til den siterte teksten.
Det som burde interessere deg i den videoen jeg linket til, var vitnesbyrdet fra den muslimen som fikk sin hørsel tilbake, all den tid du innledningsvis hevder at Kolenda skryter på seg helbredelser. 

Scene-demonstrasjoner av hørsel-helbredelser er tydeligvis det vanligst forekommende mirakel ved disse møtene i Afrika og U-land. Varierende hørselfunksjoner er hyppig forekommende, og noen  medisinsk-vitenskapelig bekreftelse er ikke jeg blitt forelagt på noen av mine mange besøk i disse strøk. De humanistiske legene er fortvilet. Selv har jeg på plattformene i konferanser der nede fått ben til å «vokse ut» til forsamling og presses betydelige forbauselse.

2 liker  
Kommentar #36

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Are Karlsen. Gå til den siterte teksten.
Din tilnærming til dette fenomenet synes å være å framstille det hele som en ren konspirasjon. 

Uten å få fram den store helsemessige gevinsten som kan ligge i å få det bedre med seg selv - i tro.  - At sterk tro rett og slett  kan gi en virkelig placeboeffekt, for dem som kommer i balanse og finner en retning.. Om det så er Hanevold de tror på. For flere år siden fant et vitenskapelig forsøk ut,   at "Sterk tro" gir en helseeffekt, uavhengig av hva man tror på. Kristendom ga IKKE mer helse enn hva andre  mennesker trodde på. Politikk etc.

Ellers vil jeg knytte mitt syn til det Haugen formidler om essensen  i # 25;

"Vi er alle en liten del av Kristi kropp og vi vet ikke hva de andre gjør - vi kan bare la oss fasinere av Guds allsidighet. Vi har ingen rett til å dømme andre kristne sine uttrykksformer for tro.  Det er kun han med kasteskovelen som kan dømme oss. Da utfra de krav vi har blitt stilt i Markus 16: 17-18."

Måtte også de som har avvist troen erkjenne denne sannheten. Vi er ikke hverandres dommere i trosspørsmål. -Med vårt mangfold er det meningen å se det gode i hverandre og at vi evner å samarbeide ut fra det.

1 liker  
Kommentar #37

Roger Christensen

7 innlegg  708 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Er dette mer utbredt i protestantiske miljøer enn i katolske og ortodokse? Mye kommer fra USA der Den katolske kirke riktignok er største trossamfunn, men antallet protestanter totalt er langt større. De såkalte «karismatiske» lederne er ofte fra protestantiske trosretninger.

Kommentar #38

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Ja det er veldig vanlig, men noen av de største evangelistene er også europeiske. Som Reinhard Bonnke som er Daniel Kolendas "læremester". (baklager name dropping, men han er allerede nevnt). Noen er "mirakel predikanter", mens andre som er endel av gjengen er helt ren "moral undervisning" som joyce meyer. Hun sier rett ut hun aldri har hatt et syn, tror heller ikke hun ber for syke. Hun er "overlevende" etter seksuelt missbrukt i hele barndommen av faren.


Så det er forskjellige typer.


De har også sterkt tillknyttning til Israel, og besøker der ofte sånn jeg skjønner.

Kommentar #39

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Nå ser jeg du spurte om den katolske kirke osv. Det vet jeg ikke, men pinse karismatikken regnes vel som en gren under protestantismen ja.

Kommentar #40

Kjell G. Kristensen

148 innlegg  13843 kommentarer

Hva med litt rasjonell tro?

Publisert nesten 3 år siden

https://omgud.net/hva-er-tro/

1 liker  
Kommentar #41

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Det finnes vistnok katolsk karismatisk også, men jeg vet ingenting om dette.

Kommentar #42

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.
Scene-demonstrasjoner av hørsel-helbredelser er tydeligvis det vanligst forekommende mirakel ved disse møtene i Afrika og U-land. Varierende hørselfunksjoner er hyppig forekommende, og noen  medisinsk-vitenskapelig bekreftelse er ikke jeg blitt forelagt på noen av mine mange besøk i disse strøk. De humanistiske legene er fortvilet. Selv har jeg på plattformene i konferanser der nede fått ben til å «vokse ut» til forsamling og presses betydelige forbauselse.

Ditt premiss er at alt er tilfeldig, til og med universets eksistens. Da vil enhver helbredelse være utslag av tilfeldigheter.

Den som er god på sannsynlighetsregning, kan sikkert finne ut hvor sannsynlig det er at helbredelser skjer tilfeldig i det øyeblikk man ber til Gud for et menneske.

Men tror man på tilfeldigheter, så tror man.

Vi som tror på Gud bør kanskje i enda større grad praktisere bønn for syke, ikke minst fordi Jesus og apostlene oppfordrer oss til nettopp det. Etter min mening fortrinnsvis ikke bare i store samlinger, men i de små samlingene hvor det er enklere å vise den syke omsorg.

1 liker  
Kommentar #43

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

ja, men profetien er den viktigste gave. 1kor14:1. I en mer sekulær betydning kan det bety oppmuntring også? Profetere gode ord over hverandre?

Kommentar #44

Kjell G. Kristensen

148 innlegg  13843 kommentarer

Profetere over hva?

Publisert nesten 3 år siden
Martin Sandstad. Gå til den siterte teksten.
Profetere gode ord over hverandre?

Det er vel ikke det som kalles løgnprofeter?

Kommentar #45

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Ja, det finnes vel kanskje det også. Men jeg liker ikke tenke så mye på at andre er det. De fleste prøver vel å gjøre sitt beste med livet. Men ja det står jo i bergprekenen og det hadde vel ikke stått hvis det ikke var viktig. 

Kommentar #46

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

En annen debatt

Publisert nesten 3 år siden
Are Karlsen. Gå til den siterte teksten.

Ditt premiss er at alt er tilfeldig, til og med universets eksistens. Da vil enhver helbredelse være utslag av tilfeldigheter.

Den som er god på sannsynlighetsregning, kan sikkert finne ut hvor sannsynlig det er at helbredelser skjer tilfeldig i det øyeblikk man ber til Gud for et menneske.

Men tror man på tilfeldigheter, så tror man.

Vi som tror på Gud bør kanskje i enda større grad praktisere bønn for syke, ikke minst fordi Jesus og apostlene oppfordrer oss til nettopp det. Etter min mening fortrinnsvis ikke bare i store samlinger, men i de små samlingene hvor det er enklere å vise den syke omsorg.

Dette er ikke en tråd som dreier seg om helbredelse ved bønn som sådan.  Vi har religionsfrihet her i landet, og enhver må få tro hva de vil.  De fleste kristne jeg kjenner, tror på en Gud som (i hvert fall i prinsippet) kan helbrede syke, men de gjør ikke noe stort nummer ut av det.  Bønnen skjer i diskret former kombinert med omsorg for den syke - uten løfter om at mirakler skal skje.  Slikt blander ikke jeg meg bort i.

Jeg trodde jo egentlig du forsto hva som var utgangspunktet for denne diskusjonen, (jf. overskriften på startinnlegget mitt:  "Demagogi og "åndelig" manipulasjon")?

Kommentar #47

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

En ung muslim skrev i aftenposten. Hvis dere behandler oss som umennesker. Så blir vi det til slutt.


Jeg er redd det samme skjer med oss kristne. Vi får ikke bra behandling!


Daniel Kolenda er ihvertfall ikke en demagog etter wikipedia sin definisjon. Det nekter ihvertfall jeg og tro.


H.L. Mencken, en amerikansk kritiker, definerte en demagog som «en som taler doktriner han vet er usanne til folk han vet er idioter.

1 liker  
Kommentar #48

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Mette Solveig Müller. Gå til den siterte teksten.
Uten å få fram den store helsemessige gevinsten som kan ligge i å få det bedre med seg selv - i tro.  - At sterk tro rett og slett  kan gi en virkelig placeboeffekt, for dem som kommer i balanse og finner en retning.. Om det så er Hanevold de tror på. For flere år siden fant et vitenskapelig forsøk ut,   at "Sterk tro" gir en helseeffekt, uavhengig av hva man tror på. Kristendom ga IKKE mer helse enn hva andre  mennesker trodde på. Politikk etc.

Som du sikkert vet, så er begrepet tro i kristendommen knyttet til troens objekt, Kristus.

Men jeg er enig med deg,  generelt, tro i betydningen tillit, er viktig for et godt liv.

Kommentar #49

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Jeg trodde jo egentlig du forsto hva som var utgangspunktet for denne diskusjonen, (jf. overskriften på startinnlegget mitt:  "Demagogi og "åndelig" manipulasjon")?

Joda, derfor trakk jeg også inn din påstand at Kolenda "skryter på seg helbredelser" når jeg viste til muslimen som vitner om at han fikk hørselen tilbake i videoen.

Og at muslimens historie er nokså lik Gaardes som ble helbredet fra hjertesykdom, og min venn som ble helbredet fra kreft, noe som bygger opp om autentisiteten til muslimens historie. I tillegg til tusenvis av andre.

Hvilket undergraver din påstand om demagogi og manipulasjon.

Altså: Jeg synes du bør trekke tilbake dine anklager om demagogi og manipulasjon.

Kommentar #50

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Roger Christensen. Gå til den siterte teksten.
Er dette mer utbredt i protestantiske miljøer enn i katolske og ortodokse? Mye kommer fra USA der Den katolske kirke riktignok er største trossamfunn, men antallet protestanter totalt er langt større. De såkalte «karismatiske» lederne er ofte fra protestantiske trosretninger.

Protestanter og katolikker er i ferd med å bli ganske like, ettersom reformasjonen også gjør seg gjeldende i Den katolske kirke, gjennom den karismatiske vekkelsen.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere