Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Ordenes kraft

Grensene for hva som er greit å si, flyttes. Men merker vi det?

Publisert: 10. jul 2018  /  938 visninger.

I fjor holdt FNs Louis Arbour en tale hvor hun advarte mot språkbruken i asyl- og flyktningdebatten.

Aarbour er FNs spesialut­sending for internasjonal migrasjon og var sjokkert over retorikken som hun mente forgiftet debatten.

Men talen ser ikke ut til å ha gjort særlig inntrykk, selv om Angela Merkel prøvde å minne om noe av det samme tidligere­ denne uken. Da møtte hun Viktor Orbán, Ungarns leder og selvoppnevnte forsvarer av ­Europas grenser.

Vi må alltid huske på at dette er mennesker vi snakker om, sa hun på en felles pressekonferanse mellom de to.

– Europas sjel er å være ­human, og hvis vi vil ta vare på denne sjelen – hvis Europa og dets verdier skal fortsette å spille en rolle i verden, da kan ikke ­Europa snu ryggen til motgang og lidelser, sa hun.

Ord betyr noe. «Bølger», «svermer», ‹horder», «invasjon», «muslimske inntrengere», «lykke­jegere», «ulovlige», «farlige». Dette er ord politikere og statsledere har brukt for å beskrive flyktninger som kommer over Middelhavet og på andre måter.

Ingen er i tvil om at ordbruken er bevisst. Jo oftere man gjentar noe, jo sannere blir det. Og etter hvert siver det inn i språket. Men svermer er noe insekter gjør. Horder gir inntrykk av uorganiserte bander. En lykkegjeger er en opportunist som har ikke krav på beskyttelse. Og inntrengere er farlige.

De samme politikerne kunne sagt «mennesker».

Frykten for det ukjente. 

Det ligger i oss at vi føler empati mot de som ligner oss, og at vi frykter det vi ikke kjenner eller forstår. Å stemple en gruppe mennesker med ord som dette er uhyre effektivt. Derfor er det mye makt i valg av ord. Ytre høyre-partiene i Europa har skjønt det og bruker dehumaniserende retorikk for hva det er verdt.

Diskusjonen om språkbruk og retorikk var tydelig i mediene i 2015, da flyktningekrisen nådde toppen. Avisa The Guardian skrev for eksempel på lederplass om hvordan de ville bruke ordene­ flyktning og ­migrant. ­Nyhetskanalen Al ­Jazeera ­bestemte seg for at de ikke lenger ville bruke migrant, men flyktning.

Ordet flyktning i seg selv sier at hun har noe å flykte fra. En ­migrant, er ikke like «ladet». Selv om uttrykket er, følge ordboka, også omfatter flyktninger, i tillegg til «arbeidsmigranter, ­utdanningsmigranter, familiemigranter og alle andre som skifter bosted over landegrensene, uavhengig av om flyttingen er frivillig, ufrivillig, lovlig eller ulovlig.»

Snikende. 

Det har gått tre år siden 2105, fra Angela Merkel sitt «Wir schaffen dass» – vi klarer dette, med en åpen dør for de som flyktet fra krig. Færre kommer til Europa, mens temaet står øverst på dagsordenen. Også i land, som Ungarn, hvor knapt en eneste flyktning har fått komme over grensa. Likevel var Viktor Orbáns valgløfte nummer én å holde den «muslimske invasjonen» unna.

Språket kan åpne opp, men kan også forkludre. En snikende normalisering av retorikk som er anti-muslimsk og fremmedfiendtlig finnes ikke lenger i randsonene, men midt blant dem som styrer. Mistenksomhetens språk, sa Cora Alexa Døving, fors­ker ved Senter for studier av Holocaust og livssyns-­minoriteter, til Vårt Land nylig.

Oppsving. 

Flyktningene har vært med på å gi et realt oppsving for høyrepopulistiske partier. De blir brukt i et innenrikspolitisk spill. I Italia har den ferske innenriksministeren Matteo Salvini sagt at «festen er over for migrantene.». Han kommer fra det innvandrerfiendtlige partiet­ Lega. Ved å gjøre flyktninger til den altoverskyggende saken, distraherer han velgerne fra å få øye på andre tema partiet gikk til valg på, som det kan bli vanske­lig å oppfylle.

Østerrike tok nettopp over formannskapet i EU de neste­ seks månedene, og statsminister Sebastian Kurz var klar på at den «høyeste prioritet å beskytte den europeiske befolkningen». Han vil ha et «paradigmeskifte i innvandringspolitikken. Europas yngste statsleder har med seg det høyrepopulistiske Frihetspartiet i regjering. I Sverige ligger Sverige­demokratene an til å gjøre et brakvalg.

Folk har ulike oppfatninger om hvordan flyktninge- og asyl-­situasjonen skal løses. Det er en viktig sak, som Angela Merkel kalte et «skjebnesprøsmål for EU». Å holde tunga rett i munnen når man velger ordene man bruker, vil derfor bare bli enda viktigere i tida framover. Hatefull, stemplende retorikk skygger over enkeltskjebnene, og bygger gjerdene mellom «dem» og «oss» stadig høyere. Når toneangivende politikere kan si at «festen er over», gir det legitimitet for andre å snakke nedsettende om en gruppe mennesker de egentlig ikke vet noe om. Bortsett fra at de er på flukt. De har ikke vært på noen fest.

Vi har nok historiske bevis og eksempler på at det er en farlig vei å gå.

(Denne kommentaren stor på trykk i Vårt Lands papirutgave, lørdag 7.juli)

Illustrasjon: Øyvind Hovland

2 liker  
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Å holde tunga rett i munnen når man velger ordene man bruker, vil derfor bare bli enda viktigere i tida framover. Hatefull, stemplende retorikk skygger over enkeltskjebnene, og bygger gjerdene mellom «dem» og «oss» stadig høyere.

Strengt tatt burde jo vi som er godhetstyranner terrorisere de fremmedfiendtlige med å kalle dem menneskeforaktende men den slags ordbruk bør slå tilbake på den som bruker det, så vi holder en annen profil. 

Men hva med palestinaraberne? Israel-lobbyens hatefulle nedskrivning av palestinernes eksistens. Når vil VD stoppe den slags ordbruk som daglig brukes foran nesen på redaksjonen? Ordet brukes ikke av kjærlighet og palestinere omtales like stygt i det godes tjeneste som gamle dagers jøøøøøøder. Det står ikke bedre til selv i vår tid. 

Kommentar #2

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Men dere som er så flinke og mener alt rett, har dere hjulpet noen. Jeg og familien min og pastoren min støtter opp om misjonærer. De er her og bor i Norge. En blant annet fra Kenya. vi kan ikke "kansellere" han. Han er rett forran øynene mine og har vi ikke råd til å gi han oppehold mer må jeg si det til ansiktet hans.


Det er lett å mene de rette tingene. Men man burde også høre på de som prøver å gjøre en forskjell i verden. F.eks mange kristne som drar på misjon og hjelper og støtter mange mennesker. Det er saltet som hindrer verden fra foråtnelse.


Sånn sett har jeg litt mer respekt for ANTIFA folkene. De gjør ihvertfall noe. Annet enn å skrive en kommentar og tvette sine hender.

4 liker  
Kommentar #3

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

I sømmelighetens navn ?

Publisert rundt 3 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Diskusjonen om språkbruk og retorikk var tydelig i mediene i 2015, da flyktningekrisen nådde toppen. Avisa The Guardian skrev for eksempel på lederplass om hvordan de ville bruke ordene­ flyktning og ­migrant. ­Nyhetskanalen Al ­Jazeera ­bestemte seg for at de ikke lenger ville bruke migrant, men flyktning.

Sømmelighet er det uhåndgripelige som synkroniserer oppfatningene våre i takt med omgivelsenes krav.

Dannelse er det gåtefulle og merkelige som omformer enhver dominerende kulturell tendens til moral og dyd. 

Det mediale samfunnets redigerer det hele i et kaotisk sammensurium av  fornuft og fasjonabelt barbari.

2 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere