Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Landsmoder med «grit»

Erna Solberg vei til suksess beskrives aller best med moteordet «grit». Hard jobbing og stor utholdenhet.

Publisert: 27. jun 2018

I forbindelse med statsministerens avsluttende pressekonferanse i går, er Erna Solbergs seiere, nederlag og lederstil blitt analysert. Det vi ser er en trygg og populær landsmoder. Men det er interessant å stoppe opp for dvele ved hva som gjør at vår andre kvinnelige statsminister er blitt så populær.

Erna Solberg er politikeren som både har gått en lang og tøff vei mot toppen, og måttet takle mange­ nederlag. På veien har hun har fått kjeft og blitt omtalt som «Jern-­Erna». I årene før hun ble statsminister var det langt fra en selvfølge at hun skulle klare det. Ikke minst var det uro i partiet for dårlige målinger, i lange perioder. Flere mente hun burde trekke seg. Mange politikere ville gitt opp gjennom stormkastene. Men Solberg er ikke typen som gir seg.

Superegenskapen

Forskere mener de har funnet superegenskapen bak suksess. DN omtaler det slik: «Talent og iq er vel og bra, men holder ikke i lengden. Forskning viser at de som er best som barn, ikke er dem som når lengst. De som når lengst er de som har evnene til å opprettholde interesse og ­kapasitet mot langsiktige mål, en kombinasjon av standhaftighet og ­lidenskap». Denne egenskapen blir omtalt som «grit». Et ny-ord du like gjerne kan lære deg først som sist.

I samme sak i DN var det intervju med Frøya Linnea Gathen (20). Til tross for dysleksi hadde hun jobbet knallhardt og oppnådde snittkarakter på nesten 6 på videregående. Hun beskriver seg selv slik: «Jeg har lært noe viktig. Motgang bygger mental utholdenhet».

«Backbencher»

Erna Solbergs politiske liv kan nærmest beskrives på samme måten. Solberg var ikke den mest populære politikeren på stortinget. Faktisk ble hun beskrevet som «backbencher» de første årene. Men gjennom motgang bygget hun utholdenhet og styrke.

Trolig er dette grunnen til at motgang ser ut til å prelle av Solberg. Hun har vært ute en vinternatt før. Men hva betyr så dette for hennes politiske liv i tiden som kommer?

Tøff motstander 

For Solbergs politiske motstandere innebærer hennes erfaring at hun er tøff. Hun kommer ikke til å gi fra seg regjeringsmakt uten kamp. Og dersom hun blir sittende perioden ut, kommer hun til å kjempe knallhardt for gjenvalg.

For både motstandere og medspillere er det noe viktig å lære av Solbergs utholdenhet og hennes vei til makt: Den viktigste suksessfaktoren handler om vilje og utholdenhet. Ifølge forskerne er «grit» en egenskap. Men den gode nyheten er at den kan læres.


Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave onsdag 27. juni 2018

Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

1 liker  
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.
For både motstandere og medspillere er det noe viktig å lære av Solbergs utholdenhet og hennes vei til makt: Den viktigste suksessfaktoren handler om vilje og utholdenhet. Ifølge forskerne er «grit» en egenskap. Men den gode nyheten er at den kan læres.

Jeg synes Erna er imponerende. Da jeg så henne på tv på søndag i tettsittende våtdrakt og en hjelm som ikke kunne bli stor nok trakk jeg aldri så lite på smilebåndet, men du verden så tøft! Sammenligningen med Gro blir ikke rettferdig men jeg tenkte at dette ville vi aldri sett Gro gjøre, ikke en gang om hun hadde styrt i vår tid. Så vidt jeg vet er det heller ingen andre av de fremtredende politikerne som har vært med på det samme. 

Denne uhøytidelige holdningen til seg selv og sin fremtoning står det respekt av, og jeg tror den har vunnet henne noen stemmer. Da det hele var over sa hun at "jeg søker nok ikke fullt så mye spenning eller bekreftelse på meg selv" og for meg som ikke ville blitt med på en slik tur om jeg så var død er det lett å forstå. :-)

Men det overraskende er hvor godt grep hun klarer å holde. Avisene nevnte et par saker som pensjon og landbruksoppgjør i går, som bevis på hvor bra håndverk som er gjort. Formannen i Småbrukarlaget angret på at hun ikke hadde krevet mer ved oppgjøret for statens tilbud var så godt. Det skjer mye god politikk i regjeringskontorene om dagen. Krf er også godt håndtert, og hun har en tyngde som det kan bli vanskelig å rokke ved uten at noen enten tilfører henne et grunnskudd, eller at hun selv begår en feil. Det siste er vanskelig å se for seg i dag. 

Hun er dristig når hun offentliggjør at hun har et prosjekt om å sitte inn i en tredje periode. Det kan bli sett på som hovmod, selv om det ikke er tenkt slik. Det kan også gi ekstra guts til motstandere, men mindretallsregjeringen lever farlig og må ta kamper for å sikre sin posisjon. Det tror jeg er en av hennes hensikter med utsagnet; å utfordre og vinne en bredere plattform daglig frem til neste valg og etterpå. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere