Levi Fragell

102

HVEM HAR SKYLDA?

Kristne frontfigurer stiller opp sammen med internasjonale karismatikere av «verste sort» .

Publisert: 20. jun 2018

 

Det annonseres nå i kristne aviser, blader og nettsider for sommerens evangeliske og karismatiske arrangementer, med en dødeoppvekker og en massehelbreder som trekkplastre. Samtidig opplever vi at både kirkeledere og partitopper «tvetter sine hender» og hever sine advarende pekefingre når VG «avslører» et miljø som Vårt Land og debattanter på Verdidebatt har kritisert i årevis, og som jeg - som forhenværende insider - har skreket meg hæs om siden 60-tallet. Dobbeltmoralen i kirkelivet er en bitter erfaring.

Mitt eget gjentatte hovedpoeng er legitimeringseffekten av at kristne frontfigurer både stiller opp hos og anbefaler arrangører som har introdusert internasjonale karismatikere av «verste sort» i Norge. Det gjelder blant andre Oase som i tretti år jevnlig har satset på denne trosvarianten, og som i år både har en mirakelhelbreder som hovedaktør, og den sympatiske popstjernen Ole Paus som modifiserende legitimator. Sarons dal - som var selve var det introduserende brohode for slikt virke i norsk kristenliv, med årlig deltakelse av biskoper og partiledere - har en dødeoppvekker øverst på plakaten, mens den populære TV2-predikanten  Egil Svartdahl bidrar til den legitimerende «normaliseringen».

 Det er tankevekkende at det er «pengene» som nå skaper opprør i media, slik det også var etter NRKs program Pengepredikanten om Visjon Norge. Det er ikke pengene som har skylda! Det er den spekulative utnyttelse av medmenneskets tro og fortvilelse. Og et kristen lederskaps pragmatiske likegyldighet.

4 liker  
Kommentar #1

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Verden vil nok bedras, ser det ut til. 

En dødeoppvekkelse skulle det vel være enkelt å fremskaffe bevis for, både med dødsattest og ny oppvekkelsessattest bevitnet av helsevesenet.

2 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.
 Det er tankevekkende at det er «pengene» som nå skaper opprør i media, slik det også var etter NRKs program Pengepredikanten om Visjon Norge. Det er ikke pengene som har skylda! Det er den spekulative utnyttelse av medmenneskets tro og fortvilelse. Og et kristen lederskaps pragmatiske likegyldighet

Jeg tror du blåser problemet opp mer enn nødvendig her.

Roy Godwin er ikke massehelbreder, han har et retreatsener i Wales, der det er fred og ro.  Det er Gud som helbreder når det skjer, ikke Roy - det poengterer han stadig vekk.

Kristenledere i Norge er heldigvis mer balansert enn deg, Fragell, de nyanserer og skiller mellom det som er bra og det som er kritikkverdig.

At mennesker er fortvilet og søker hjelp f eks hos Svein-Magne P. får de vel ta ansvar for selv?  Skal du være deres barnepike?   Jeg tror de har vett selv.

Jeg synes det er galt å ta betalt for forbønn eller hjelp på andre måter.  Men der er det også nyanser, er du heltids-arbeider i sjelesorg eller som pastor skal du vel ha lønn?


4 liker  
Kommentar #3

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

39 innlegg  570 kommentarer

"Kan det komme noe godt fra Nasareth?"

Publisert rundt 3 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.
Mitt eget gjentatte hovedpoeng er legitimeringseffekten av at kristne frontfigurer både stiller opp hos og anbefaler arrangører som har introdusert internasjonale karismatikere av «verste sort» i Norge.

Jeg kjenner ikke dine egne skrifter, men at du er kritisk til kristen tro og liv.
Et spørsmål:
 
Er det noe i Kirken du kan anerkjenne som verdifullt og bestående, annet enn som akseptabelt i en nedbyggingsfase og utfasing?

Hvorfor skulle Kirken ikke gjøre som sin Mester; - søke å vekke åndelige døde eller helbrede syke hjerter?
Om kropp og sjel henger sammen, kunne det tenkes at også kroppen/ helsen har og får glede av et pånyfødt rent fritt hjerte, en opplyst sjel og en friskere kropp - gradvist eller kjapt ved konsentrert energi/ helbredelse.
Hva er problematisk ved kristen omsorg og forståelse av Universets helhet med utgangspunkt i ett kjærlig, rettferdig, sannhetspunkt - Hellig Gud?  Versus bølger på et kronisk opprørt hav uten lys eller forankring; en Kaosverden. 

Hva har en sekulær verden å stille opp med for å skaffe og å oppholde rettferdighet i verden?  Frihet? Glede? Fred? Hva er individet uten Gud - sånn egentlig? Når noe kreves av dem?

3 liker  
Kommentar #4

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Balansegangen

Publisert rundt 3 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
Kristenledere i Norge er heldigvis mer balansert enn deg, Fragell, de nyanserer og skiller mellom det som er bra og det som er kritikkverdig.

Jeg synes nå både politikere, redaktører og engasjerte troende i dette tilfelle bruker mindre «balanserte» betegnelser enn jeg har for vane. På den annen side mener jeg nok at det nettopp er pragmatisk balansegang som er problematisk i saker som dette. De mest skadevoldende aktiviteter i nykarismatikken, fra demonutdrivelser av mindreårike til «mirakuløse  trosbevis» som skaper skjebnevalg, legitimeres (støttes) av ellers aktverdige kristne ledere som trekker på skuldrene og sier «det er vel ikke så farlig» eller «det blir vel ikke så ille denne gang».

3 liker  
Kommentar #5

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Gode mennesker

Publisert rundt 3 år siden
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad. Gå til den siterte teksten.
Er det noe i Kirken du kan anerkjenne som verdifullt og bestående, annet enn som akseptabelt i en nedbyggingsfase og utfasing?

Jeg synes kristne flest er gode og omsorgsfulle, og kirkens diakonale innsats er av stor og viktig betydning. Suggesjon med påfølgende skjebnevalg ved «vekkelse» synes jeg er foraktelig, og påståtte «trosbevis» er bedrag - idag rester av en religiøs kultur fra svundne sivilisasjoner.

1 liker  
Kommentar #6

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Takk til Levi Fragell

Publisert rundt 3 år siden

Takk for at du tar opp dette enda en gang, Levi Fragell! 

Jeg skulle ønske at også noen kirkeledere kom på banen i denne saken.  

4 liker  
Kommentar #7

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Jo da, sant nok.

Publisert rundt 3 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.

På den annen side mener jeg nok at det nettopp er pragmatisk balansegang som er problematisk i saker som dette. De mest skadevoldende aktiviteter i nykarismatikken, fra demonutdrivelser av mindreårike til «mirakuløse  trosbevis» som skaper skjebnevalg, legitimeres (støttes) av ellers aktverdige kristne ledere som trekker på skuldrene og sier «det er vel ikke så farlig» eller «det blir vel ikke så ille denne gang».

Du har absolutt noen gode argumenter, de verste historien du har tatt tak i de senere år er uverdige (demonutdrivelser av unge etc).

Nå er vi mange ganske normale mennesker som regner med Gud - til og med en som kan lege og hjelpe oss.

Det blir da vanskelig å bli helt enig med deg i alle ting.

Men, Levi Fragell, vær så snill å se nøye på Roy Godwin og hør ham, les en bok av ham.  Han er ganske nær det du vil like!  Stille, beskjeden, ikke ute etter penger, bare hjertegode og vennlig.  Omtrent som du, bare med tro.


2 liker  
Kommentar #8

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

39 innlegg  570 kommentarer

Trosbevis? Livsforvandling.

Publisert rundt 3 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.
Suggesjon med påfølgende skjebnevalg ved «vekkelse» synes jeg er foraktelig, og påståtte «trosbevis» er bedrag - idag rester av en religiøs kultur fra svundne sivilisasjoner.

Jeg har heller ikke sans for "suggesjon" om det skulle være tilfelle. Hvordan du regner suggerering vet jeg ikke; tale eller sang? Begeistret vitnesbyrd?  
Jeg har en enkel tro i så måte;  Gud er Gud og folk er folk.  Ikke alltid er alt optimalt, det må man ta høyde for og "holde lett" eller med en klype salt..
Hva er "trosbevis"? Hva er bevis på mellommenneskelig kontakt? Hva består Ånd i?
En Åndsatmosfære, et hjertespråk, en kjærlighet, løftede hjerter, våkne sinn, inspirasjon til arbeid, giverglede til andre, gudsrikeskrefter i et samspill ånd, sjel og kropp. Samt noen ganger en gjennombruddskraft til helbredelser av ekstraordinær karakter.

Kjenner du til historien til Delia Knox? Den er vakker. Jeg gråt og lo meg gjennom hennes vitnesbyrd for noen år siden.  Ca 22 år i rullestol etter påkjørsel, lovsanger, tårer, begrensinger, men også liv.  Og en erfaring på et spesifikt gitt møte at Gud genererte en kraft, at hun kjente nervefunksjoner reaktiveres, at hun kjente Åndens røst inni seg "Reis deg". Og endte med å klare det - og gikk - klarte å løfte føttene konkret.  Tildels atrofierte muskler. Over 20 år i en stol. Neste dag kollaps, og ute av stand til å gjenta det. -Krise.  Men på rekordfart på 6? uker ble bena i stand til å bære henne, og hun kom syngende inn på scenen på stilletthæler. (Jeg har pleiet yngre kvinner med f.eks MS og sett lidelsene som medfølger.)

Jeg tror Gud gjorde et nevrologisk under/mirakel. Styrking av nervestrengen. Så måtte hun Walk it out, med muskler og leddstyrking selv.  Ikke ulikt når hjertet blir født av Ånden.
Noen erfarer å bli født påny og erfarer en åndelig strøm eller oppkomme av levende vann fra noe mer enn seg selv. Har selv sans for "å vite, å forstå, å velge".  Ikke "suggereres".  Men å vandre i den tro man har indre dekning for.  Samt kunne leve med i gleden. Leve i det lys man har.

Delia Knox i rullestol. Kortversjonen fra selve møtet.
https://www.youtube.com/watch?v=oYjM4xrw1ds
Delia Knox på stilletthæler. Inn gående etter minutt ca 12.40.
https://www.youtube.com/watch?v=8qqONI5WMTs

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere