Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Jonas håper fortsatt på sentrum

Jonas Gahr Støre har ikke gitt opp å bygge en større allianse for sentrum-venstre.

Publisert: 19. jun 2018

Våren 2018 har vært preget av dårlige målinger og negativ oppmerksomhet for Ap. Selv om partiet har hatt en svak oppgang den siste tiden, ligger Aps målinger langt under samme tidspunkt i fjor.

Dersom Støre og Ap skal lykkes, må de jobbe iherdig på to fronter: De må makte å sette dagsorden på egne saker, og de må framstå som et styringsdyktig alternativ. På begge punkter må Ap jobbe hardt for å matche Erna Solberg akkurat nå.

To fluer i en smekk

På tirsdagens avsluttende pressekonferanse ble det tydelig at partiet i sitt arbeid med arbeidslivspolitikk, som er et sentralt politikkområde for Ap, har forsøkt å slå to fluer i en smekk: De fremmer egen politikk og bygger allianser.

På Aps skryteliste over vårens politiske gjennomslag står det flere punkter under overskriften «Et tryggere arbeidsliv». Ap skryter av en kraftig innstramming i mulighet for innleie av arbeidskraft. På lista står dessuten et flertall mot regjeringspartienes forslag om at bemanningsbyråene kan ansette midlertidig og et forbud mot nulltimerskontrakter. Alt dette er saker midt i Aps kjernefelt.

Disse seirene har Ap fått til i flertall med partiene på rødgrønn side. Men også sammen med KrF. Men alliansebyggingen stopper ikke der.

Fagforeningsapplaus

Støre var tydelig fornøyd da han fortalte den tettpakkede pressekonferanse om hvordan Fellesforbundets landsstyremøte ga både Ap og KrF varm applaus for å ha fått denne «historiske innstrammingen» på plass. Han mener dette må ha gjort et inntrykk på KrFs Knut Arild Hareide og Steinar Reiten, som var til stede.

Til tross for at Ap ikke klarte å skaffe flertall for alle sine punkter innenfor arbeidslivspolitikken, sto de altså side om side med KrF, og fikk applaus hos et av de mest sentrale LO-forbundene. Dette er ikke hverdagskost for hverken LO, Ap eller KrF. Men det sier noe om en alliansebygging som har skjedd, delvis under radaren, mellom KrF og Ap på Stortinget i vår.

LO-kake til KrF

Riktignok har KrF støttet regjeringens budsjetter. Og KrF peker fortsatt på Erna Solberg som statsminister. Likevel må det være en seier for Støres langsiktige sentrumsstrategi og for Hadia Tajik, som har jobbet med disse sakene i Stortinget, at store LO-forbund takket KrF og bød Knut Arild Hareide på kake. Særlig fordi det ikke er mer en trekvart år siden krefter i LO var kritisk til Ap-ledelsens sentrumsstrategi.

Høstens valg har fått flere til å stille spørsmål om Støres mye omtalte «KrF-flørt» er forbi. Men overfor Vårt Land legger Støre stor vekt på sitt gode samarbeid med KrF, og hans personlige relasjon til Knut Arild Hareide. Når han understreket sin respekt for KrFs kommende sidevalg, gjør han det ikke uten samtidig å peke på at Erna Solberg valgte Frp foran KrF i 2013 og 2017.

Stille i dørene 

Det er derfor grunn til å slå fast at Støre ikke har lagt sin sentrumsstrategi på hylla. Samtidig vet han at KrF har et betydelig mindre handlingsrom til å velge venstresiden dersom Ap fremstår som svakt, og de to røde partiene til venstre er store. Derfor går han langt stillere i dørene nå enn i fjor vår.

Signalet er likevel verdt å merke seg for dem som tror at KrF ikke har reelle valg mot både høyre og et mot venstre. I politikken er det farlig å spå for langt fram i tid. Også i dette spørsmålet.Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave onsdag 20. juni.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Utrettelig

Publisert nesten 3 år siden

Berit Aalborg og Vårt Land holder stadig fanen høyt som innvandringsliberal og som en svært aktiv pådriver for KrF skal velge Ap.

I dagens VL (på nett) er det fire artikler som tydelig underbygger dette:

"KrF har mer å hente på å samarbeide med oss (Ap)"

"Jonas håper fortsatt på sentrum"

"Ap har fått tøffere retorikk om innvandring. Men velgerne er lite opptatt av temaet"

"Ap klarer ikke å mobilisere velgere på innvandringssaken"

De to første er et sterkt håp hos Aalberg og VL. De to siste er desinformasjon og rent drømmeri.

De fleste europeiske sosialdemokratiske partiene ligger med brukket rykk. Det danske partiet har knallet til med en tøffere innvandringspolitikk og høster fremgang på meningsmålingene. I Sverige ligger nå det innvandringskritiske partiet SD an til å bli største parti ved valget til høsten. "Sossarne" ligger nede og vil med all sannsynlighet tape valget – ja, nettopp, på grunn av en lemfeldig og uansvarlig innvandringspolitikk. De har nå skjerpet tonen kraftig i håp om å berge stumpene. Men det er trolig for sent. De har mistet all tillit i den saken som opptar svensker aller mest.

"Folk flest har blitt mer positive til innvandring og Aps velgere er lite opptatt av temaet, viser statistikken. Likevel har Ap blitt tøffere i retorikken. Er det lurt?" skriver VL i en av artiklene. Dette er drømmeri og vel egentlig bare tøys.

I fjor under stortingsvalget var innvandring den viktigste saken for velgerne. Den er garantert ikke blitt mindre viktig. VL viser til en undersøkelse i Norsk Monitor. Den viser at det knapt finnes negative holdninger til innvandring i Norge. Og, som sagt, det er bare tull. Det bekreftes også av nylig avgått leder i meningsmålingsinstituttet, Erik Dalen.

"Utviklingstrekkene i Europa, med økt tilslutning til innvandringskritiske partier, harmonerer ikke med svarene på de fire spørsmålene vi har stilt siden 1993. Da må vi spørre oss om vi stiller riktig spørsmål", sier han.

KrF vil ta sin død av å går over til rødgrønn side, og innvandring er det viktigste temaet for "folk flest" i Norge – når bare spørsmålet blir stilt på en ikke ledende og forvirrende måte.

De som ønsker å styre Norge i årene framover, må føre en stadig strammer og mer restriktiv innvandringspolitikk. Ellers vil de bli fullstendig ignorert av velgerne. Det står om nasjonens og vår barns og barnebarns framtid. Intet mindre. Og slik opptar folk – som ikke befinner seg i en liberal boble der verden har en tendens til å fortone seg mer ideell enn virkelig.

3 liker  
Kommentar #2

Nils-Petter Enstad

120 innlegg  206 kommentarer

KrFs valg

Publisert nesten 3 år siden

Selvsagt har KrF en reell valgmulighet i spørsmålet om hvem man bør samarbeide med i årene som kommer. Seks år med samarbeid mot høyresiden har fungert som en møllestein, og har vært preget av at regjeringspartiene tar KrF for gitt. Et samarbeid fra sentrum og utover mot venstre vil gi norsk politikk en hardt tiltrengt ideologisk boost og bidra til en ny, varmere og rausere politikk.

1 liker  
Kommentar #3

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Krfs dilemma

Publisert nesten 3 år siden
Nils-Petter Enstad. Gå til den siterte teksten.
Selvsagt har KrF en reell valgmulighet i spørsmålet om hvem man bør samarbeide med i årene som kommer. Seks år med samarbeid mot høyresiden har fungert som en møllestein, og har vært preget av at regjeringspartiene tar KrF for gitt. Et samarbeid fra sentrum og utover mot venstre vil gi norsk politikk en hardt tiltrengt ideologisk boost og bidra til en ny, varmere og rausere politikk.

Er usikker, men mye tyder på at halvparten eller fler - eller færre er enige med Enstad, mens den andre halvparten eller fler - eller færre er rykende uenige. Slike splittes et parti og legges i grus. Ja, KrF kan eller må velge. Men det er et vanskelig valg. Et valg som kan være ødeleggende. KrF har min sympati i denne vanskelige situasjonen. 

Kommentar #4

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Og dessuten ....

Publisert nesten 3 år siden
Nils-Petter Enstad. Gå til den siterte teksten.
Seks år med samarbeid mot høyresiden har fungert som en møllestein, og har vært preget av at regjeringspartiene tar KrF for gitt.

Dette er åpenbart ikke slik Per Anders Hoel i Vårt Land ser det.

«KrF lister opp 40 seiere (siste stortingssesjon) og omsvermes fordi «alle» trenger støtten fra nøkkelpartiet. «

«For Venstre – som i dag oppsummerer stortingsåret – er hverdagen blitt dramatisk annerledes: I regjering opplever de selv at de får flere sjanser til å ta initiativ – og styre markeringene selv. Der KrF møter strevet alene, mener Venstre å ha «stordriftsfordeler» av å jobbe sammen med Høyre og Frp. Slikt frigjør tid til andre gjøremål, som det å besøke grasrota.»

Det ser altså slik sett ut til at KrF høster mye i sin nåværende posisjon. Ved å binde seg til venstresiden, vil de stå helt utenfor regjeringssamarbeidet og ikke oppnå annet enn det den øvrige opposisjonen gjør. Ved å gå inn i regjering få «stordriftsfordeler» og slik frigjøre tid til andre gjøremål – som det å besøke grasrota.

2 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere