Kommentar

Jonas håper fortsatt på sentrum

Jonas Gahr Støre har ikke gitt opp å bygge en større allianse for sentrum-venstre.

Våren 2018 har vært preget av dårlige målinger og negativ oppmerksomhet for Ap. Selv om partiet har hatt en svak oppgang den siste tiden, ligger Aps målinger langt under samme tidspunkt i fjor.

Dersom Støre og Ap skal lykkes, må de jobbe iherdig på to fronter: De må makte å sette dagsorden på egne saker, og de må framstå som et styringsdyktig alternativ. På begge punkter må Ap jobbe hardt for å matche Erna Solberg akkurat nå.

To fluer i en smekk

På tirsdagens avsluttende pressekonferanse ble det tydelig at partiet i sitt arbeid med arbeidslivspolitikk, som er et sentralt politikkområde for Ap, har forsøkt å slå to fluer i en smekk: De fremmer egen politikk og bygger allianser.

På Aps skryteliste over vårens politiske gjennomslag står det flere punkter under overskriften «Et tryggere arbeidsliv». Ap skryter av en kraftig innstramming i mulighet for innleie av arbeidskraft. På lista står dessuten et flertall mot regjeringspartienes forslag om at bemanningsbyråene kan ansette midlertidig og et forbud mot nulltimerskontrakter. Alt dette er saker midt i Aps kjernefelt.

Disse seirene har Ap fått til i flertall med partiene på rødgrønn side. Men også sammen med KrF. Men alliansebyggingen stopper ikke der.

Fagforeningsapplaus

Støre var tydelig fornøyd da han fortalte den tettpakkede pressekonferanse om hvordan Fellesforbundets landsstyremøte ga både Ap og KrF varm applaus for å ha fått denne «historiske innstrammingen» på plass. Han mener dette må ha gjort et inntrykk på KrFs Knut Arild Hareide og Steinar Reiten, som var til stede.

Til tross for at Ap ikke klarte å skaffe flertall for alle sine punkter innenfor arbeidslivspolitikken, sto de altså side om side med KrF, og fikk applaus hos et av de mest sentrale LO-forbundene. Dette er ikke hverdagskost for hverken LO, Ap eller KrF. Men det sier noe om en alliansebygging som har skjedd, delvis under radaren, mellom KrF og Ap på Stortinget i vår.

LO-kake til KrF

Riktignok har KrF støttet regjeringens budsjetter. Og KrF peker fortsatt på Erna Solberg som statsminister. Likevel må det være en seier for Støres langsiktige sentrumsstrategi og for Hadia Tajik, som har jobbet med disse sakene i Stortinget, at store LO-forbund takket KrF og bød Knut Arild Hareide på kake. Særlig fordi det ikke er mer en trekvart år siden krefter i LO var kritisk til Ap-ledelsens sentrumsstrategi.

Høstens valg har fått flere til å stille spørsmål om Støres mye omtalte «KrF-flørt» er forbi. Men overfor Vårt Land legger Støre stor vekt på sitt gode samarbeid med KrF, og hans personlige relasjon til Knut Arild Hareide. Når han understreket sin respekt for KrFs kommende sidevalg, gjør han det ikke uten samtidig å peke på at Erna Solberg valgte Frp foran KrF i 2013 og 2017.

Stille i dørene 

Det er derfor grunn til å slå fast at Støre ikke har lagt sin sentrumsstrategi på hylla. Samtidig vet han at KrF har et betydelig mindre handlingsrom til å velge venstresiden dersom Ap fremstår som svakt, og de to røde partiene til venstre er store. Derfor går han langt stillere i dørene nå enn i fjor vår.

Signalet er likevel verdt å merke seg for dem som tror at KrF ikke har reelle valg mot både høyre og et mot venstre. I politikken er det farlig å spå for langt fram i tid. Også i dette spørsmålet.

Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave onsdag 20. juni.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar