Oddbjørn Johannessen

192

Spekulative og kyniske pengepredikanter

VG har i lengre tid drevet gravejournalistikk rundt virksomheten til «helbredelsespredikantene» Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen. Dette har resultert i en aldeles rystende reportasje i avisens helgebilag denne uken.

Publisert: 16. jun 2018

Siden november 2017 har journalist Marie Kingsrød og fotograf Annemor Larsen jobbet intensivt for å kartlegge virksomheten til Pedersen og Edvardsen.  For å få dokumentert predikantenes arbeidsmetoder har de blant annet alliert seg med to uhelbredelig syke kvinner, som har ringt predikantene på deres såkalte «forbønnstelefoner». Samtalene er blitt tatt opp – og deler av dem kan leses i helgebilaget, samt sees og høres via VGs nettavis.

Det som avdekkes, er så kynisk og provoserende at jeg nesten mangler ord – men jeg oppfordrer folk (og særlig dere som bekler ledende stillinger i norsk kristenliv) til å søke nødvendig informasjon ved å lese den grundige reportasjen.

Kort oppsummert er det snakk om en kombinasjon av penger (mange penger!), en betydelig dose kynisme og en forvrengt kristendomsforståelse.

Noen eksempler: 

-          Svein-Magne Pedersen hevder å ha helbredet nær sagt alle former for kreft, AIDS og en rekke andre uhelbredelige plager

-          Han hevder videre at legenes behandling (cellegift, strålebehandling) i seg selv kan være kreftfremkallende.

-          Han driver en forbønnstelefon, der taxameteret løper med 14 kroner minuttet – også om innringerne må vente i køen (noe de så godt som alltid må).

-          Han arrangerer «mirakeldager» på senteret sitt i Vennesla med inngangspenger og kølappsystem.

-          Tom Roger Edvardsen hevder at han har medvirket til å gjenoppvekke er dødt barn – og, i likhet med Pedersen, påstår han at kreft- og AIDS-pasienter er blitt helbredet i fleng (bl.a. via hans forbønnstelefon).

-          Edvardsen driver sitt eget «mirakelhotell», der syke mennesker loves helbredelse i løpet av en langhelg – til en pris på 4800 kroner.

VG har ettergått noen av de påståtte helbredelsene, bl.a. en sak der en kvinne angivelig skulle ha blitt helbredet for 20 kreftsvulster i løpet av en uke.  Det kunne ikke dokumenteres at kvinnen faktisk hadde vært kreftsyk i det hele tatt.

Svein-Magne Pedersen er tidligere blitt anmeldt for brudd på den såkalte «kvakksalverloven», men saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.  Nå vurderer jurister om det er mulig å endelig få stanset humbugen – men begge predikantene har skaffet seg dyktige advokater som mener de ikke har gjort noe straffbart.

Jeg har ikke juridisk kompetanse til å avgjøre om de to predikantene formelt har begått lovbrudd, men er ikke i tvil om det moralske skyldspørsmålet.  Dette er grov utnyttelse av mennesker i en sårbar situasjon, som blir gitt steiner for brød – til blodpris. 

Jeg reagerer sterkt av flere grunner.  For det første går det over stokk og stein med etikken her.  For det andre føler jeg, som tidligere aktiv kristen, et særlig «kall» til å advare høyt og tydelig.  Dessuten reagerer jeg som sørlending.  Pedersen driver sin virksomhet fra Vennesla, ei bygd jeg er glad i (jeg tilbragte ti år av mitt liv der), og Edvardsen var på et tidligere tidspunkt aktiv i en «trosmenighet» i min hjemby Arendal.  Jeg misliker at folk andre steder i landet skal få befestet sine fordommer om Sørlandet som det ekstreme «bibelbeltet».

Det er prisverdig at et stort mediehus som VG nå griper grundig fatt i denne motbydelige virksomheten!

 https://www.vg.no/spesial/2018/mirakelpredikantene/kap1/

 

12 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Kommentar #1

Åge Kvangarsnes

12 innlegg  1957 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Står på msn.com i dag at to predikanter (ikke nevnt navn) hadde tjent millioner bare på telefonbønn/helbredelse. Sannsynligvis de du omtaler i innlegget. Den ene av disse har jo opp gjennom åra hatt god drahjelp fra Visjon Norge. Husker han for flere år siden oppfordret folk til å legge hendene på tv-skjermen mens han ba en helbredelsesbønn! 

Kynisk utnytting av godtroende, sårbar og syke mennesker.

Flott at du skrev dette innlegget, Oddbjørn Johannessen!

7 liker  
Kommentar #2

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Det stemmer

Publisert rundt 3 år siden
Åge Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.
Den ene av disse har jo opp gjennom åra hatt god drahjelp fra Visjon Norge. Husker han for flere år siden oppfordret folk til å legge hendene på tv-skjermen mens han ba en helbredelsesbønn! 

Svein-Magne Pedersen har et program på "Visjon Norge" han kaller "Miraklet er ditt".

4 liker  
Kommentar #3

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Nettopp!

Publisert rundt 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Jeg reagerer sterkt av flere grunner.  For det første går det over stokk og stein med etikken her.  For det andre føler jeg, som tidligere aktiv kristen, et særlig «kall» til å advare høyt og tydelig. 

Min motivasjon for å gjøre «anskrik» er den samme. Dette problemfeltet er relativt smalt, og venner og bekjente vet ofte ikke nok om dette til å uttale seg - selv om de rister på hodet. Vi som har bakgrunn og innsikt har et ansvar, og jeg skulle ønske det var fler av oss som kunne heve røsten.

9 liker  
Kommentar #4

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Et spørsmål. Har de hatt noen funksjon for kristen i det hele tatt siden de ble startet? m.a.o ble det kalt av Gud? Hvis ja, har de nå falt fra? Eller er det en generell advarsel om å være forsiktig, men man kan likevel benytte tilbudene?

1 liker  
Kommentar #5

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

pris for besøk

Publisert rundt 3 år siden

jeg var for noen år siden (tidlig 90 tallet) med i ledelsen i en frimenighet her på Sørlandet. SMP skulle besøke en lokal menighet her. Han krevde 15000 kr for en helg, pluss fritt hotel for seg og kona. I tillegg var kravet at han skulle ta seg av all forbønn for syke, eldstebrødrene skulle kun ordne køen. Dette selvsagt for at han skulle ha æren for helbredelsene. Så vidt jeg kunne observe skjedde det ingen synlige helbredelser, kun noen som påstod at de var blitt  friske for usynlige plager. Det hele fremstod som et show i SMP sin regi for å markedsføre seg selv. 

Dette står i sterk motsetning til bibelens trøst til de syke om  å tilkalle menighetens eldste når de er syke og be dem om forbønn. jak 5,14

Jeg er fristet til å si, at dersom bibelen mener vi skal oppsøke SMP når vi er syke, så hadde det stått  der. 

6 liker  
Kommentar #6

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Jeg er mest sannsynligvis dødssyk selv. Morfar døde av det samme. - legene tror meg ikke. Men jeg har i det minste vært sengeliggende mer eller mindre 4 år det er sikkert. Kanskje jeg skulle alliert meg motsatt :) Jeg synes det er bedre med håp enn ikke noe håp.


Jeg skjønner at de ikke skjønte noe hvis de ikke er kristne. Jeg har selv en i menigheten hos oss som var redd for at hun ringt for mye. - det kan jo hende det var det SMP mente.


En annen jeg kjenner litt ble frelst gjennom svein magne pedersen. Daniel Haddal, en ung man som forkynner i dag. 


Som sagt jeg vet ikke hva dere på sørlandet tenker om alt dette. Men på østlandet er det nok ganske annerledes.

Kommentar #7

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Dere kan godt jobbe for å ta ned disse kanalene og predikantene, men det går jo midt inn i debatten av hva slags kirke vi skal ha. Folkekirka?


Men skulle ønske flere tok kanskje litt tak da og sa hva dere mente og samlet dere. Sånn sett har jeg mer respekt for de som er i gruppa "stans hanvold" f.eks


 Enn at alle her bare en etter en vasker sine hender.

1 liker  
Kommentar #8

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

hvis dere da mener dere gjør det beste både for Norge og predikantene og for alle.

Kommentar #9

Thorbjørn Ustad

5 innlegg  116 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Det som er en fordel å være ateist er at man blir bedre i stand til å avsløre slike pengepredikanter enn det kristne er. For ateisten har erkjent at all mirakelhelbredelser er fake.

 

Kommentar #10

Terje Marøy

18 innlegg  115 kommentarer

"Legg hånda på TV'en og bli helbredet," ...

Publisert rundt 3 år siden

... sa Svein-Magne Pedersen i et TV-program for 15 -20 år siden, trolig anså han det som reklame, siden det ikke var snakk om penger ved den anledning. (Tror programmet var i NRK).

Selv slet jeg med 70% overvekt etter at jeg i flere år slet med redusert korttidshukommelse etter kranieknusing (selvfølgelig etter fall på sykkel), sliter egentlig med det kortidshusken fortsatt, men har øvd meg til teknikker slik at jeg lever greit med det. Vektproblemet kom trolig av at jeg ikke husket at jeg nettopp hadde spist en sjokolade, eller vært innom kjøleskapet, slik at det hele gikk opp - og oppover igjen.

Nuvel, jeg fulgte Pedersens oppfordring og la hånden på TV'en med min fedme. Jeg tenkte som så at hvis Gud fins, og er allmektig, så må han jo også kunne helbrede en vantro.

I dag er jeg normalvektig og medaljekandidat i veteran-nm på tempo-sykling om to uker. Blodtrykks- og kolesterol-medisiner som skulle tas livet ut, er for lengst kastet; blodverdiene er som hos en ungdom.

Nå skjedde jo ingenting momentant etter forbønnen. Så jeg fant ut at jeg kunne gi Vorherre en hjelpende hånd. Så jeg fikk satt opp et treningsprogram som nå omfatter ca 15000 km på sykkel i året, pluss annen trening. I tillegg er sukker og fett erstattet med frukt og grønt, og proteinrik mat. Og helsa er bedre enn hos 68-åringer flest.

Så jeg skal ikke avvise at forbønn virker; plaecebo kan jo helbrede, Men det spørs vel om ikke både mennesker og Vorherre (stadig om hun, hen, han fins) har mer nytte av den enkeltes egeninnsats for bedre helse, med eller uten legevitenskap.

Men, arven etter meg skal gå til helt andre enn enn dem som skor seg i "Guds og Jesu" navn. Om man skal tro på noe i skriften, så må det være at det beste i boka ble tilbudt mennesker helt gratis.

7 liker  
Kommentar #11

Dan Lyngmyr

210 innlegg  1187 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
VG har i lengre tid drevet gravejournalistikk rundt virksomheten til «helbredelsespredikantene» Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen. Dette har resultert i en aldeles rystende reportasje i avisens helgebilag denne uken.

Jeg har ikke lest det aktuelle bilaget og må derfor uttale meg på mer generelt grunnlag.

For den som er troende, slik jeg er, er både forbønn og bruk av helsetjenester naturlig. Ettersom jeg selv har opplevd både helbredelse ved forbønn og gjennomgått ulike helsetilbud , deriblant overlevd en alvorlig kreftdiagnose som jeg ble behandlet for av helsevesenet, opplever jeg at begge deler er naturlig for meg, og jeg mener at det ene selvfølgelig ikke utelukker det andre.

Om man ikke tror hverken på forbønn, eller at det finnes nådegaver - så er det selvsagt bare et ærlig standpunkt. 

Men , etter mitt skjønn er nådegaven til å helbrede nettopp det - en gave.

Og da, så langt jeg kan vurdere, skulle derfor forbindelsen forbønn og penger være helt utelukket. Altså - ingen penger - sorry da blir det heller ingen forbønn.

Dessverre finnes det både norske og utenlandske, direkte og indirekte, eksempler på det motsatte.

De som gjør slike koblinger står i fare for å misbruke andre menneskers liv, helse og økonomi , foruten det å sette andre "vanlige" troende i vanry.

 

7 liker  
Kommentar #12

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Eller i boka...

Publisert rundt 3 år siden
Terje Marøy. Gå til den siterte teksten.
"Legg hånda på TV'en og bli helbredet," ...

Svein-Magne Pedersen har skrevet 18 bøker, utgitt på hans eget forlag. I flere av dem har han tatt med et foto av sin egen håndflate - med oppfordring til syke lesere  om å legge sin egen hånd mot hans (i boka, altså).

Den mest spektakulære "helbredelsen" han har fortalt om i magasinet sitt, er den gangen en knust mobiltelefon ble hel igjen!

6 liker  
Kommentar #13

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Nettopp!

Publisert rundt 3 år siden
Dan Lyngmyr. Gå til den siterte teksten.
De som gjør slike koblinger står i fare for å misbruke andre menneskers liv, helse og økonomi , foruten det å sette andre "vanlige" troende i vanry.

Dersom du er interessert i bakgrunnen for innlegget mitt, kan du klikke på lenken til VGs reportasje nederst.

2 liker  
Kommentar #14

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

når vi gjør det mulige

Publisert rundt 3 år siden

ifølge ap.gj fikk Peter da han satt i fengsel besøk av en Herrens engel som ba ham knytte sine skolisser og følge etter engelen. Engelen åpnet jernportene i fengselet etter hvert som de gikk. Peter gjorde det han kunne, knyttet skolissene sine, Gud åpnet jerndørene som var umulig for Peter. 

budskapet bør være lett å forstå. når vi gjør det mulige, gjør Gud det umulige. 

For øvrig historien fortsetter meg  at de troende som var i bønn for Peter ikke trodde hva de så når han kom tilbake og banket på døren der de satt og ba for han. 

Bibelen er veldig realistisk. 

4 liker  
Kommentar #15

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

utelukket

Publisert rundt 3 år siden
Dan Lyngmyr. Gå til den siterte teksten.
Og da, så langt jeg kan vurdere, skulle derfor forbindelsen forbønn og penger være helt utelukket. Altså - ingen penger - sorry da blir det heller ingen forbønn.

jeg har vært alvorlig syk flere ganger, så alvorlig at jeg muligens har sett døden i kvitøyet.(crp på 496) 

SMP har aldri vært noe alternativ, det er rett og slett utelukket, på grunn av min tro på Jesus

3 liker  
Kommentar #16

Sølve Nicolay Thobro Lauvås

1 innlegg  230 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Martin Sandstad. Gå til den siterte teksten.
Jeg er mest sannsynligvis dødssyk selv. Morfar døde av det samme. - legene tror meg ikke.

Hvis dette er tilfelle bør du kontakte pasientombudet: https://helsenorge.no/pasient-og-brukerombudet

3 liker  
Kommentar #17

Martin Sandstad

20 innlegg  730 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Jeg har både leger og psykologer. Men det er verre når de ikke vet hva som er galt.

Kommentar #18

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Den mest spektakulære "helbredelsen" han har fortalt om i magasinet sitt, er den gangen en knust mobiltelefon ble hel igjen

hvem som helst kan ta bilde av en mobiltlf og påstå at den har vært knust før. Selv jeg kan fikse en knust mobil ved hjelp av youtube 

Dessuten, i respekt for den allmektige Gud, jeg tror han har annet og viktigere ting å gjøre.

1 liker  
Kommentar #19

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

God kommentar

Publisert rundt 3 år siden

Og her er en god og viktig kommentar til saken fra VGs Frithjof Jacobsen - som han avslutter slik:

Kristne miljøer burde være de første til å ta et generaloppgjør med dette forkvaklede og perverterte misbruket at gudstro. En gudstro som for mange kan være både viktig og oppbyggelig i livets mest krevende situasjoner.

Alle står fritt til å søke støtte og trøst der de vil, også i det irrasjonelle. Men alle har også rett til å bli beskyttet mot kyniske mennesker som utnytter sorg og desperasjon til egen vinning.

I Bibelen kan vi lese om hvordan Jesus renser tempelet i Jerusalem for pengevekslere og handelsfolk og sier: «Mitt hus skal kalles et bønnens hus for alle folk? Men dere har gjort det til en røverhule.» (Markus 11,15-17)

Jeg lurer på hva han hadde sagt til mirakelpastorene etter å ha ventet tyve minutter på telefon til fjorten kroner minuttet?

Lenke til kommentaren:

 Miraklenes ventetid er ikke forbi

4 liker  
Kommentar #20

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

Grov kriminalitet

Publisert rundt 3 år siden

Dere skriver mye men går utenom det vi står overfor.

Problemet er at det i religionsfrihetens navn tillates grov og for alle synbar, kriminalitet. Noe er galt med demokratiet vårt.. 

4 liker  
Kommentar #21

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Skepsis

Publisert rundt 3 år siden

Takk for innlegget! I lutherske kretser er nok skepsisen til Svein Magne Pedersen ganske stor. Det er ingen skepsis til at Gud kan helbrede, men til måten dette gjøres på. Jeg har reagert både på det som går på økonomi og på den show-aktige måten slikt foregår på i karismatisk kretser. Det er veldig fint å være med på å be for syke - det gjør vi hele tiden - men jeg synes det bør skje i verdige former. Måten som beskrives i Bibelen er fin. Man samles i ro og fred en gruppe mennesker og ber for den som er syk. Det er fint å bli lagt i Guds hender.

Når folk påstår å ha vekket opp døde, blir jeg temmelig skeptisk. Dessverre er det vel slik at man får høyere status jo større under man (egentlig Gud) har gjort, og fristelsen til å ta æren før Gud vil nok alltid være der. Jeg blir også skeptisk når kristne blir for opptatt av penger, om det nå er TV-kanaler eller predikanter. De må også ha mat på bordet, men det får være grenser. Den siste tingen jeg har reagert på når det gjelder kristne og helbredelse er de som går ut på gatene og trenger seg på folk som ser syke ut eller som har skavanker. Det er å tråkke over folks grenser. Jeg ber mer enn gjerne for folk, men da må de selv be om det, eller være noen jeg kjenner godt.

Det er bra at VG tar tak i dette, men jeg håper at folk er i stand til å se at ikke alle kristne holder på slik.

10 liker  
Kommentar #22

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.
Det er bra at VG tar tak i dette, men jeg håper at folk er i stand til å se at ikke alle kristne holder på slik.

Selvsagt ser de fleste forskjell. Samtidig forventer jeg ikke at hverken det offisielle kristennorge eller KrF vil gå ut og kreve at det blir ryddet opp. At en stille ser en annen vei og venter på at det blåser over. 


For meg er det å svindle desperate, døende, foreldre med dødssyke barn, noe av det mest nedrige man kan gjøre. Noe som skulle tilsi en sterk reaksjon, spesielt når det er fra en av "våre".

5 liker  
Kommentar #23

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Hei 


Fint å sette søkelyset på mennesker som vil ha sin egen ære og tjene penger på en virksomhet som ikke er i nærheten av Det Jesus gjorde.

Dette er utnyttelse av svake mennesker, trist å både se og høre.21 Ikke enhver som sier til meg: Herre, Herre! skal komme inn i himlenes rike, men den som gjør min himmelske Fars vilje. Mange skal si til meg på den dagen: Herre, Herre! har vi ikke profetert i ditt navn, drevet ut onde ånder i ditt navn og gjort mange kraftige gjerninger i ditt navn? 23 Men da skal jeg åpent si til dem: Jeg har aldri kjent dere. Vik bort fra meg, dere som gjorde mot loven! 24 Derfor – hver den som hører disse mine ord og gjør etter dem, han blir lik en forstandig mann som bygde huset sitt på fjellgrunn.


For disse er falske apostler, svikefulle arbeidere, som skaper seg om til Kristi apostler. 1Og det er ikke noe å undre seg over, for Satan selv skaper seg jo om til en lysets engel! 15 Da er det ikke noe stort om også hans tjenere omskaper seg til rettferdighets tjenere. Men for dem skal enden svare til deres gjerninger. 

2 liker  
Kommentar #24

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Helseministeren reagerer

Publisert rundt 3 år siden

Helseminister Bent Høie er rystet - og i dag uttaler han bl.a. dette til VG:

– Bønn og forbønn er viktig for mange mennesker og en grunnleggende og naturlig del av deres trosutøvelse. Mange mennesker føler trøst og støtte når andre ber for dem. Alvorlig sykdom og vanskelige livssituasjoner blir lettere å bære når de vet at andre tenker på dem, føler med dem og ber for dem. Dette skal selvfølgelig ikke være forbudt, sier Høie.

Han fortsetter:

– Men den delen av det vi må se på, er at det i denne saken er mye som går i retning av at predikantene har en veldig tydelig kommersiell forankring, og at de også gir potensielt farlige helseråd.

Virksomhetene til mirakelpredikantene, kaller han for «ukristelig». Helseministeren blir rystet over hvordan predikant Svein-Magne Pedersen omtaler cellegift i VGs skjulte opptak.

– Jeg reagerer sterkt på kombinasjonen av så tydelig kommersiell utnyttelse og det å antyde overfor alvorlig syke at de ikke bør ta imot den behandlingen som faktisk kan hjelpe. Det kan få livstruende konsekvenser, sier Høie.

Høie rystet etter VGs predikant-avsløring. Skal se på loven med nye øyne

4 liker  
Kommentar #25

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Helseminister Bent Høie er rystet

Det er ikke som om ikke dette var kjent fra tidligere, så man kan vel heller si at han er presset til å reagere? Dette har regjeringer fra flere pariter ignorert i mange år, man kan spekulere i at en ikke vil legge seg ut med KrF/kristenvelgerne.

Kommentar #26

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

KrF

Publisert rundt 3 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Dette har regjeringer fra flere pariter ignorert i mange år, man kan spekulere i at en ikke vil legge seg ut med KrF/kristenvelgerne.

Også Knut Arild Hareide har reagert i dag (han har også skrevet et eget Facebook-innlegg om saken):

Urovekkende at predikanter tjener millioner på å be for syke

5 liker  
Kommentar #27

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Biskopene reagerer

Publisert rundt 3 år siden

VG-reportasjen tvinger fram flere reaksjoner - her fra preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien - på vegne av bispekollegiet:

Kirken tar oppgjør med predikantene. Grenser til persondyrkelse.

3 liker  
Kommentar #28

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Legeforeningen reagerer

Publisert rundt 3 år siden
3 liker  
Kommentar #29

Åge Kvangarsnes

12 innlegg  1957 kommentarer

Noen pinsevenner og karismatiske kristne

Publisert rundt 3 år siden

vil gjerne holde på mirakel, tegn og under, samt tungetale og profeti slik vi ser det i hele den tiden Apostelgjerningene varte, ca 30 år. De mener det fortsatt er gjeldene i vår tid. 

Men i Ef. 4, 11-12 står det:

"Han (Kristus) er det som GAV noen til apostler, noen til profeter, noen til evangelister, noen til hyrder og lærere, 

FOR AT de hellige kunne bli gjort i stand til tjenestegjerning, til oppbyggelse av Kristi menighet."

 

Her ser vi at "GAV" står i FORTID, Det er altså noe som har skjedd, og ikke skal skje mer, for da ville det ha stått: "Han er den som GIR noen til apostler...", men det står der IKKE. Tiden for dette var altså over, etter at Paulus i samme brev hadde fått åpenbaring om at jøde og hedning var LIKESTILT da Gud "forlikte dem begge (jøde og hedning) med Gud på korset".

FØR denne åpenbaring hadde Paulus alltid forkynt jøde FØRST, og SÅ greker. Dette for at jødene skulle bli nidkjære (misunnelige) på "grekerne", de som gikk over til jødedommen, men slapp å la seg omskjære og fikk lettelser i loven. Men i Ef. 2, 14 og Kol. 2, 15 ser vi loven er "avskaffet", "utslettet, tatt bort og naglet til et kors", og " brøt nedgjerdet (loven) som skilte dem" (Ef, 2, 14). 

LIKESTILLINGENGEN av jøder og hedninger var nå et faktum Paulus fikk åpenbart rundt år 62, før det hadde det vært "jøde FØRST, SÅ greker".

Ef. 4, 11-12 viser oss at også dette med "mirakelmenn" med overnaturlige mirakelgaver var over. Disse ble i sin tid utrustet på en særlig måte av Gud selv. At noen vil holde på disse nådegavene i vår tid, gjør det ikke mer bibelsk av den grunn. 

Vår oppgave som kristne er å gå ut i verden og forkynne nådefrelsen, men vi kan ikke utføre tegn og under slik som disse i bibelen var gitt. De var utvalgt av personlig av Gud/Kristus og utrustet deretter, så både "jøde og greker (proselytt)" skulle tro på Guds Sønn som deres Messias og Kongen. 

Vi er ikke utsendt av Gud på en slik måte, men bare selv valgt å tjene ham ved evangeliet, Jesus Kristus og ham korsfestet som verdens frelser.

 

Ser vi ikke alt dette, blir det dessverre feil oppfattelse av dette med mirakler og nådegaver som gjeldende for vår tid. 

 

Men be kan vi gjøre for syke: "Han som kan gjøre mer enn alt, langt ut over det vi ber eller forstår, etter den kraft som er virksom i oss..." Ef. 3, 20.

 

Kommentar #30

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Forbrukertilsynet: Mirakelpredikantenes markedsføring er ulovlig

Publisert rundt 3 år siden

Forbrukertilsynet har nå sendt brev til "mirakelpredikantene" Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen, der det slås fast at de driver ulovlig markedsføring av påståtte helbredelser. Dersom de ikke slutter med det, kan de risikere store bøter.  

– Dette handler ikke om at vi griper inn i hverken religionsfriheten eller ytringsfriheten – dette dreier seg om alternativ behandling, sier direktør og jurist i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/xRvgGR/predikantene-maa-stanse-reklamen-etter-vg-avsloering-ulovlig

4 liker  
Kommentar #31

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Les!

Publisert rundt 3 år siden

Tydelig tale fra pastor i Den evangelisk-lutherske frikirke, Leif Gunnar Sandvand:

Avlatshandelen i Vennesla

2 liker  
Kommentar #32

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Verre og verre!

Publisert over 2 år siden

Humbugen rundt Svein-Magne Pedersens virksomhet blir verre og verre.  All ære til VGs gravejournalister.

Samler inn penger til "barnehjem" uten barn

3 liker  
Kommentar #33

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Takk til VG

Publisert over 2 år siden

Det har dessverre vært noen slike humbugmakere innenfor kristne kirkesamfunn hele tiden. Vi kjenner blant annet til Johann Tetzel med avlatshandelen på 1500-tallet. Det er bra at noen setter fokus på slikt og avslører det. Derfor stor takk til VG denne gang. 

3 liker  
Kommentar #34

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Huff sann

Publisert over 2 år siden

Dette er fryktelig leit ... nesten så jeg ikke tror disse avsløringene.

Kommentar #35

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Virker ikke helbredelsen, om man ikke tar seg betalt?

Publisert over 2 år siden
Thorbjørn Ustad. Gå til den siterte teksten.
Det som er en fordel å være ateist er at man blir bedre i stand til å avsløre slike pengepredikanter enn det kristne er. For ateisten har erkjent at all mirakelhelbredelser er fake.

Alle kristne er ikke like, og alle ateister er ikke like.

Ateister får ty til placebo som bevislig virker, så får kristne ty til tro, som bevislig virker - det er sak samme.

Men hokuspokus doktorer virker ikke!

Heller virker ikke all medisin, og noen dør faktisk av feil medisiner, men alle leger har rett til å ta seg betalt. Selv har jeg blitt reddet flere enn en gang, mens staten tar kostnaden - kun en liten egenandel. Veldig kontrollerbart.

Det jeg selv finner så utillatelig er å bruke Skaperens navn til egen ære, og så ta seg betalt - det skulle være forbudt å ta seg betalt, kanskje bare en liten egenandel, etter statens satser?

Ville disse "doktorene" fortsette virksomheten da - tro?

Dette for å sette det hele i et samfunnsmessig perspektiv.

Har hørt at det også finnes spåkoner/menn som tar seg betalt pr- tlf-minutt - er det også lov? Kaffegrut, himmelsteiner, Tarotkort, krystallkuler. Jeg stoler mer på avføringsprøver og en urintest i ny og ne. Spåkoner/menn ville vel ikke ta i noe slikt med plastikkehansker en gang? (Har disse lokke-annonser i VG, eller er det Dagbladet?)

Min datter arbeider på mikrobiologen og redder liv daglig, tusenvis av liv - underbetalt.

Men du har et poeng. Ikke i min villeste fantasi ser jeg for meg en ateist gå til en hokuspokus-helbreder, men kristne gjør det tydeligvis i fleng. Dog Ikke-troende ringer opp spåkoner for å bli spådd - et slags grenseland - har jeg hørt.

Snåsamannen derimot - han har jeg sans for, men han samarbeidet til gjengjeld tett med med legestanden, en krysning mellom tro og placebo, kan jeg tenke meg? Han tok seg aldri betalt - er meg fortalt?

1 liker  
Kommentar #36

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Skepsis

Publisert over 2 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.
Når folk påstår å ha vekket opp døde, blir jeg temmelig skeptisk.

Vi blir skeptiske når noen hevder at de har vekket folk opp fra de døde, men også hvis noen skulle finne på å hevde at de har helbredet amputasjoner.

Årsaken er at vi alle, innerst inne, vet at helbredelser ikke fungerer Derfor nøyer vi oss med å snakke om helbredelser av diffus, ikke-verifiserbar karakter.

Og bakom synger pengene.


2 liker  
Kommentar #37

Levi Fragell

102 innlegg  1166 kommentarer

Godt gjort av Krf-lederen

Publisert over 2 år siden

Knut-Arild Hareide tar også avstand fra  Svein-Magne Pedersen. Både kristne politikere og kirkeledere har mye av ansvaret for den vedvarende legitimering av usunn karismatikk. Kan det nå endre seg?

https://www.facebook.com/204704846209910/posts/2407472645933108/

3 liker  
Kommentar #38

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.

Vi blir skeptiske når noen hevder at de har vekket folk opp fra de døde, men også hvis noen skulle finne på å hevde at de har helbredet amputasjoner.

Årsaken er at vi alle, innerst inne, vet at helbredelser ikke fungerer Derfor nøyer vi oss med å snakke om helbredelser av diffus, ikke-verifiserbar karakter.

Og bakom synger pengene.

Du glemte placebo - du lite troende!

1 liker  
Kommentar #39

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.
Knut-Arild Hareide tar også avstand fra  Svein-Magne Pedersen. Både kristne politikere og kirkeledere har mye av ansvaret for den vedvarende legitimering av usunn karismatikk. Kan det nå endre seg?

Hva er din mening om følgende Levi?: Det dreier seg om grov økonomisk kriminalitet, der mange medfølende,  men også lidende mennesker kynisk utnyttes. Hvorfor anmeldes han ikke av dere som er nærmest til å kunne gjøre det? Hvorfor blir han ikke  tiltalt? Og hva burde kunne gjøres overfor kundene? Hva danner grunnlaget for en kundeskare? Det paradoksale i mine øyne er at...- nei , jeg tør ikke å si det, min mors formaninger holder meg igjen.   

3 liker  
Kommentar #40

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Forbrukertilsynet: Mirakelpredikantenes markedsføring er ulovlig Publisert 5 måneder siden

Forbrukertilsynet har nå sendt brev til "mirakelpredikantene" Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen, der det slås fast at de driver ulovlig markedsføring av påståtte helbredelser. Dersom de ikke slutter med det, kan de risikere store bøter.  

– Dette handler ikke om at vi griper inn i hverken religionsfriheten eller ytringsfriheten – dette dreier seg om alternativ behandling, sier direktør og jurist i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.

Jeg antydet noe i den retningen, og da burde vel alle behandles likt for loven?

Kommentar #41

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.
Knut-Arild Hareide tar også avstand fra  Svein-Magne Pedersen.

Knut-Arild Hareides og Ropstad sin avstandtaging var av den blodfattige typen, og Selbekk var anemisk.  Underlig at de ikke ønsker å legge mer avstand mellom sin tro og Svein-Magne Pedersens svindel mellom seg.

Så synes jeg også samfunnets reaksjon på å svindle mennesker i livskrise og undergrave troverdigheten til å gi til fattige er vel så blodfattig som fra kristent hold. På tide å ikke gi tro en særstilling i svindelsaker?1 liker  
Kommentar #42

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
– Dette handler ikke om at vi griper inn i hverken religionsfriheten eller ytringsfriheten – dette dreier seg om alternativ behandling, sier direktør og jurist i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.

Det handler ikke om alternativ behandling men svindel. Det er helt sikkert vanskelg å skille iblant, med Svein-Magne Pedersen er vi langt over der det er rimelig tvil.

1 liker  
Kommentar #43

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Du lite troende!

Publisert over 2 år siden
Tore Olsen. Gå til den siterte teksten.
Du glemte placebo - du lite troende!

Placboeffekten virker ikke på døde og på dem som har mistet lemmer.

Det forklarer en del.

Heller ikke det prestasjonsangstdrivende "Du av liten tro!" virker på døde og på dem som har amputert. (De døde vet ikke at de må simulere, og de som har amputert, kan ikke simulere.

Når det gjelder SMP, burde vel barnehjemmene hans i India én gang for alle avsløre hvem denne mannen er og hvilken holdning han har til sannheten og til sine medmennesker (og til Gud, hvis han tror på en sådan Big Brother  som ser oss over skuldrene og gransker vårt indre).


1 liker  
Kommentar #44

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Naturlig konkurransefortrinn

Publisert over 2 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
På tide å ikke gi tro en særstilling i svindelsaker

Kristen tro gir et naturlig konkurransefortrinn. Det er ikke mye myndighetene kan gjøre med det.


2 liker  
Kommentar #45

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

De handler i god tro ?

Publisert over 2 år siden

Jeg undres over hvor mye eller lite troende slike svindlere egentlig er; når de "vet" at slik svindel medfører at de i følge deres "tro" derved havner lukt i helvete.

Jeg så også et TV-program der svindeljegere avslørte diverse veldedige organisasjoner, og det var uhyrlig å se hvordan folk lar seg utnytte ... også i god tro.

Kommentar #46

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Kristen tro gir et naturlig konkurransefortrinn. Det er ikke mye myndighetene kan gjøre med det.

At man lettere lar seg lure av sine egne er det ikke mye myndighetene kan gjøre med. Ren svindel har vi en praksis med å straffe i Norge.

1 liker  
Kommentar #47

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Blankofullmakt for svindel

Publisert over 2 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
At man lettere lar seg lure av sine egne er det ikke mye myndighetene kan gjøre med. Ren svindel har vi en praksis med å straffe i Norge.

Vi kan ikke med loven i hånd si at Gud ikke helbreder. Det betyr at loven ikke kan overprøve helbredere som toer sine hender hver gang "helbredelsen" uteblir og velger å skylde på pasientens manglende tro eller manglende rettferdighet i Guds øyne.

Å tale offerets sak oppfattes som (nok et) ateistisk angrep på Gud.

1 liker  
Kommentar #48

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.

Vi kan ikke med loven i hånd si at Gud ikke helbreder. Det betyr at loven ikke kan overprøve helbredere som toer sine hender hver gang "helbredelsen" uteblir og velger å skylde på pasientens manglende tro eller manglende rettferdighet i Guds øyne.

Å tale offerets sak oppfattes som (nok et) ateistisk angrep på Gud.

Ett eller annet sted så blir pengegrabbingen av en grad hvor vi fint kan si at det dreier seg om svindel, og det han gjorde i India er REN svindel.

Får se om han kommer unna med å si at han TRODDE at alt var ok fordi det var det han ble fortalt. At han ikke viste at alt han trodde han drev ikke eksisterte. 


1 liker  
Kommentar #49

Rolf Larsen

19 innlegg  3052 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.

Vi blir skeptiske når noen hevder at de har vekket folk opp fra de døde, men også hvis noen skulle finne på å hevde at de har helbredet amputasjoner.

Årsaken er at vi alle, innerst inne, vet at helbredelser ikke fungerer Derfor nøyer vi oss med å snakke om helbredelser av diffus, ikke-verifiserbar karakter.

Du må gjerne være skeptisk til helbredelse, men innom helsevesenet finnes det imidlertid tider og ganger da leger og annet helsepersonell har gitt opp og forsøke å helbrede mennesker som de sier er døende, som siden har blitt fullstendig helbredet. Noen ganger finner man ikke svar. Helsepersonell vil sjeldent si at slike helbredelser kommer av noe guddommelig, men vi kan heller ikke utelukke det, derfor snakkes det heller om helbredelser av diffuse, ikke-verifiserbar karakter. Synd helsepersonell er så kvikke til å utelukke Gud.

Når jeg skriver det jeg gjør, så støtter jeg derimot ikke den utnyttingen som finner sted i Guds navn. I bibelen står det at troende skal betale en tiende, og dette bør nok til å dekke kostnader menigheten har, ikke kostnader til grådige predikanter og deres koner. Denne tiende kan gå til å bygge menigheten et møteslokale, men også til driftskostnader med mer. For noen menigheter så har man ordninger der man betaler visse utvalgte en form for lønn, men den bør ikke overstige mer enn det som er normen til de andre i menigheten. For alle troende er like i Guds øyne, ingen stikker seg ut.

MVH

Rolf Larsen


1 liker  
Kommentar #50

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Enig

Publisert over 2 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Ett eller annet sted så blir pengegrabbingen av en grad hvor vi fint kan si at det dreier seg om svindel, og det han gjorde i India er REN svindel.

Får se om han kommer unna med å si at han TRODDE at alt var ok fordi det var det han ble fortalt. At han ikke viste at alt han trodde han drev ikke eksisterte. 

Og anklagene om svindel kommer nå fra flere kanter.  Svein-Magne Pedersen svarer ikke på anklagene selv, men bruker advokat John Christian Elden som "pressetalsmann".  Han gentar og gjentar at Pedersen har vært i god tro. Det holder ikke.

Krever at politiet etterforsker mirakelpredikant: - Dette er svindel

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere