Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

He’s got the whole world

Med atomvåpen i sin hånd holder Kim Jong-un hele verden som gisler slik at han fortsatt kan la seg dyrke som en gud i Nord-Korea.

Publisert: 6. jun 2018

Mens spillet om neste ukes toppmøte i Singapore fortsatt pågår, overrasket Kim Jong-un i helgen med å sparke tre av sine øverste generaler. Kanskje var det for å vise seg overfor motparten Donald Trump, som etter et drøyt år som amerikansk president fortsatt er mest kjent for setningen «You are fired!».

I 65 år har Kim-dynastiet regjert Nord-Korea. Persondyrkelsen av far Kim Il-sung, sønn Kim Jong-il og sønnesønn Kim Jong-un er på et gudenivå som en amerikansk realitykjendis bare kan drømme om.

Hjernevask

Før Korea-halvøya ble delt i to langs den 38. breddegrad, fantes det over 3.000 kirker i den nordlige delen av landet. Hovedstaden Pyongyang ble av kristne omtalt som Østens Jerusalem.

Denne disposisjonen for 
religiøs tilbedelse kan delvis forklare hvorfor nordkoreanerne var mottakelige for den personkultusen som Kim Il-sung innførte. Dét antyder i det minste Sun Heidi Sæbø, forfatter av boka «Kim Jong-un – et skyggeportrett av en diktator».

Bestefaren til dagens diktator omtalte seg som «Den store sol» og «Asias ledende fyrtårn». Sønnesønnen med babyfjeset har forlengst krevd at de 25 millioner undersåttene skal bruke tiltalen «kjære leder».

Sun Heidi Sæbø beskriver hvordan propagandamaskinen i Pyeongyang har bygget opp den nye Kim til å bli den han er. Og selv om befolkningen er hjernevasket fra de begynner i barnehagen, tror hun mange av dem likevel på ett plan skjønner at mye av det de får servert er oppdiktet. Men, som hun skriver:

«Når det kommer til stykket er, det kanskje ikke så ulikt hvordan mange troende forholder seg til sin religion».

Et talende eksempel på dette er at det i Nord-Korea nå er år 107. Tidsregningen begynner nemlig i 1912, det året Kim Il-sung ble født.

Dynasti

Dette er noe av bakgrunnen når den pensjonerte sørkoreanske generalen I-B-Chun advarer USA og resten av verden mot å tro at den nye eieren av atomvåpen kan fjernes med militærmakt:

– Dette er ikke som å kvitte seg med Saddam Hussein. Det er mer som å prøve å kvitte seg med Allah, uttaler generalen til The Times.

En hær på 1,3 millioner nordkoreanere står klare til å forsvare sin leder. Militærtjenesten varer elleve år for menn og seks år for kvinner.

Kim-dynastiet opptrer i en kultur der konfutsiansime og patriarkalske tradisjoner står sterkt. Dette har gjort det mulig for én familie å definere all motstand mot den utvalgte som trusler mot fellesskapet. Såkalte uønskede elementer blir jevnlig sendt til «omskolering» eller forsvinner.

Feit familie

Det skal sies at verdenshistorien har et underskudd på myke og medgjørlige diktatorer. Kanskje på kompetente eneherskere også.

Sånn sett skiller ikke Nord-Korea seg ut. Vanstyret nådde sitt bunnpunkt på 90-tallet da anslagsvis to millioner nord-
koreanere døde av sult. Altså hver tiende innbygger.

På denne bakgrunn det temmelig morbid når avhoppere forteller at regimet har bedrevet nitidig spionasje på utenlandske diplomater og deres diett, dette for å forstå hvorfor Kim-ene lot til å være de eneste i Nord-Korea med anlegg for å bli feite.

Avhoppere forteller også om et politi som går fra hus til hus for å sjekke hva folk ser på tv. Straffeloven fra 2012 definerer utenlandske programmer som «upassende innhold» som kan straffes på linje med underslag, spionasje og forræderi, ettersom det fører til «nedbryting av det sosialistiske samfunnet».

Kims skrekk 

Sett gjennom Kim Jong-uns moteriktige briller, er han like avhengig av sterk kontroll på egen befolkning som han er av atomvåpen mot verden for øvrig. Bare på den måten kan han holde de indre og ytre truslene i sjakk.

Skrekken til Kim Jong-un er å ende opp som Muammar Gaddafi, den libyske diktatoren som frivillig oppga sitt atomvåpenprogram i et forsøk på å bli kvitt sitt politiske pariastempel. Det hele endte med at Gaddafi etter 34 år som diktator ble banket opp og skutt av opprørere, støttet av USA, Nato og Norge.

Derfor ser Kim Jong-un atomprogrammet som sin eneste garanti. Jevnlig minner han sine landsmenn om at over en million koreanere ble drept da USA tømte drøyt 30.000 tonn napalm over landet i de tre årene Korea-krigen raste.

Donald Trumps tweet om at Kim «vil bli møtt med ild og vrede slik verden aldri før har sett», tjener nok derfor mest til befeste det nordkoreanske selvbildet om at de er ofre for en ytre aggresjon.

Selv om det var den store sol, Kim den første, som startet 
Korea-krigen.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.
Mens spillet om neste ukes toppmøte i Singapore fortsatt pågår, overrasket Kim Jong-un i helgen med å sparke tre av sine øverste generaler. Kanskje var det for å vise seg overfor motparten Donald Trump, som etter et drøyt år som amerikansk president fortsatt er mest kjent for setningen «You are fired!».

Familien Kim er drevet av nød. De har ikke råd til å bygge opp igjen atomtesteområdet som ble sprengt halvveis i filler under de siste prøvene. Dette alene er et viktig moment i fredsfølerne som nå sendes ut. Da de sprengte siste rest var ikke IAEA som kunne være rette instans invitert, men i stedet en gruppe journalister uten kompetanse på atomanlegg. 

Siden Kim III overtok har han vært nødt til å føre en kamp mellom den militære og den sivile delen av eliten. Flere er drept, i enkelte tilfeller hele familier helt ned i småbarnsalder. En av de militære lederne ble henrettet med luftskyts. Antagelig ikke så mange rester å bruke i begravelsen. Kims regime er basert på terror og avskrekking. Nå har han som ledd i den sivile grenen antagelig erobret såpass kontroll at han kan tillate seg å redusere den militære tilstedeværelsen i ledelsen, og la mer makt holdes sentrert rundt den sivile delen godt hjulpet av politi og sikkerhetsstyrker. 

Dette igjen åpner for reformer hvor regimet i sin mer militante form kan komme til å gå i oppløsning. Hadde han valgt den militære veien ville vi ikke sett en tilsvarende løsning. Da hadde fortsatt alle tilgjengelige midler gått med til å opprettholde en militær klasse. Nå kan over tid midler bli frigjort til sivile formål, og man kan få slutt på at bare de militære kreftene har tilstrekkelig mat til daglig. 

Kim er ikke julenissen. Han gjør ingenting av godhet, men ut av nød. Han reformerer systemet for å beholde makten, men jeg tror ikke han vil vare. Liberaliseringen vil ikke komme i tide til å berge hans posisjon, og det vil koreanerne bli glade for over tid. Han har vist gode diplomatiske evner ved å knytte kontakter både til Russland, Kina og USA i det siste, men ingen av dem vil redde ham om det åpner seg en mulighet for styrt avvikling. 

Kommentar #2

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Historien gjentar seg

Publisert nesten 3 år siden

Vårt kontinent, Europa har avlet noen av historiens verste tyranner. Hitler, Stalin, Mussolini osv.  Foorige århundre kan med rette kalles redselens århundre med mange milloner drepte i to verdenskriger. Befolkningen i Europa ble redusert med mer enn 5 % i hver av disse krigene. 

Redslene overgås allikevel av tredveårskrigene der befolkningen ble redusert med ca. 25 %.

Trdveårskrigen startet som kjent etter reformasjonen i Bøhmen i det nåværende Tsjekkia. 

Den tysk - romerske keiseren Ferdinand II ble drevet av store ambisjoner og en dyp tro på katolisismen.  Fredinand II var et mennske drevet av rigid religiøs fanatisme og har hovedansvaret for krigene som etterhvert grep om seg

'Det er bedre å heske over en ørken enn over et land fullt av kjettere' skal han ha uttalt.

De gjensidige massakrene som aldri så ut til å ta slutt, la mange byer og landbyer i ruiner og noen ble aldri gjenoppbygd. Det fantes ingen levende igjen til å starte arbeidet


1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere