Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Populist-uro for EU

Femstjernersbevegelsen og Lega er enige om å danne regjering i Italia. Høyre- og venstrepopulistene finner dermed sammen.

Publisert: 16. mai 2018

Italia vil bli et laboratorium for populisme, som vil uroe våre naboer og allierte. Det skrev den italienske avisa La Republica på lederplass. For dersom regjeringsforhandlingen lykkes, vil det være første gang at en av EUs grunnleggende stater blir ledet av populistiske euroskeptikere.

Skilsmisse

Midt i Brexit-skilsmissen er dette noe som uroer Brussel. Det er ikke så rart. Koalisjonen mellom to EU-skeptiske populistpartier, er et symptom på italienske velgeres misnøye. Mange italienere føler seg sviktet av Europa, og særlig at de andre medlemslandene burde delt mer på ansvaret for flyktningene som kom til Italia, rundt 600.000 mellom 2014 og 2017.

Misfornøyde velgere har, som i flere andre europeiske land, reagert med å stemme på høyrepopulister, som har etnonasjonalisme og proteksjonisme som 
svar.

Endring

Det er to måneder siden valget da italienerne sa klart fra at de ønsket en endring. Over 50 prosent stemte på Lega og Femstjernesbevegelsen, som med det fikk nok plasser i parlamentet til å danne en flertallsregjering.

Det har tidligere vært helt utelukket. Selv om begge er populistpartier, og deler skepsisen til EU, er de samtidig svært ulike. Femstjernesbevegelsen startet som en EU-skeptisk protestbevegelse som lovet et oppgjør med korrupsjon og politiske eliter. De har hatt borgerlønn og krav om folkeavstemning om EU-medlemskapet dersom ikke EU lemper på finanspakten som viktige saker. Mange av partiets velgere har nok en dårlig smak i munnen når deres proteststemme ender i en regjering med det sterkt innvandringskritiske partiet Lega, som før het Lega Nord. De har gått fra å være et separatistparti opptatt av føderalisme og regionalisme til å bli svært innvandrer­fiendtlige.

Skummel retorikk

«De er et anti-immigrasjonsparti uten en fascistisk fortid, men nå har de adoptert en retorikk som minner om den ekskluderende nasjonalismen som er typisk for fascisme», sa Italia-kjenner Elisabeth Wolff til Vårt Land før valget.

Legaleder Matteo Salvini har tidligere sagt at han vil stenge leire med fattige romfolk, deportere hundretusener av papirløse innvandrere og ta seg av «den islamske trusselen». Han er stolt av å være populist, og mener at euroen er en feiltagelse «som til slutt vil forsvinne».

Kombinasjon

Statsviteren Fabio Bordingon mener Femstjernesbevegelsens grunnlegger Beppe Grillo og nåværende leder Luigi Di Maio har klart å kombinere ulike former for populisme: «Dermed har de klart å nå sosiale grupper som er veldig forskjellige fra hverandre, og nå de som ikke alltid engasjerer seg i politikk», sa han til Klassekampen.

Bordingons analyse er at de tok den sterke, førende lederstilen fra høyrepopulismen, samtidig en flat struktur og bred deltakelse, slik venstrepopulister har gjort. Dermed skaper de noe 
nytt.

Skuffet

Populistene som skal styre Italia, blir den 66. regjeringen i landet siden krigen. Italia har EUs nest største utenlandsgjeld, ungdomsledigheten er på 31,5 prosent. Støtten til EU blant italienere flest har sunket fra 65 til 40 prosent de siste ti årene. Det er ikke vanskelig å forstå at EU-presidenten Jean-Claude Juncker er bekymret. Han tar også selvkritikk på hvordan landene responderte da Italia og Hellas ba om hjelp og solidaritet da de fleste flyktningene kom til disse to landene først. «Vi svarte for sent», sa Juncker».

Mange land

Fjoråret var bra for populistiske partier i ­Europa. De oppnådde tosifret valgoppslutning både i Frankrike, Tyskland og Nederland. I Østerrike kom Frihetspartiet i regjeringskoalisjon etter valget i høst. I Ungarn nylig, vant Viktor Orban valget igjen. De andre såkalte Visegrad-landene, Tsjekkia, Slovakia og Polen er heller ikke med på EUs spilleregler. Og nå skal en EU-kritisk populistregjering ta over i et av EUs kjerneland. Det var nok å snakke om mandag, da EU holdt ministermøte i Brussel om «allmenne saker.

1 liker  
Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Den farlige populismen.

Publisert rundt 3 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Italia vil bli et laboratorium for populisme, som vil uroe våre naboer og allierte. Det skrev den italienske avisa La Republica på lederplass. For dersom regjeringsforhandlingen lykkes, vil det være første gang at en av EUs grunnleggende stater blir ledet av populistiske euroskeptikere.

I artikkelen er ordet "populist" som et virus i forskjellige variasjoner. For riktig å stemple ordet "populist" som det mest negative som kan oppdrives innen politikk.

Uansett , et iherdig forsøk på å få"populist" til å få negativ betydning , helst skal det vris dithen at populisme eller folkelig misnøye med en etablert "elite" ; som våger å EU-adelen  og deres motiver i tvil.

Å gå så langt som til å avlevere en hyllest til den politiske "elite" i EU gjør ikke artikkelforfatter -  av forståelige årsaker.  

Interessant å se hvordan ordet "populisme" er definert på norsk Wikipedia og på engelsk.

På norsk skinner det tydelig igjennom hvem som har redigert teksten til tidsmessig betydning - vi ser at "populister" er anti -intellektuelle og selvfølgelig antielitistiske.  Billig spekulasjon i folks tro på autoriteter.

Man kunne spesifisert "populistenes" uvitenhet mer inngående her  - men ville ta seg så dårlig ut. 

Populismen fremstilles forøvrig her som et fenomen på høyresiden til tross for at den klart kan påvises hvor som helst avhengig av sak. Betydningen her defineres av at "venstresiden" bruker det som et skjellsord på de som ikke er politisk korrekte og har kullbrennertro på det etablerte , bevilgende institusjoner og de som surfer på systemet

 https://no.wikipedia.org/wiki/Populisme

Definert på engelske Wikipedia er objektivt og sannsynligvis helt korrekt fremstilt inntil en eller annen politisk  aktivist tar fatt på redigering - trolig bare et tidsspørsmål .

"  Populism is most common in democratic nations and political scientist Cas Mudde wrote: "Many observers have noted that populism is inherent to representative democracy; after all, do populists not juxtapose 'the pure people' against 'the corrupt elite'?".[

 https://en.wikipedia.org/wiki/Populism

Populismen er et livstegn fra demokratiet , som av og til kan bli glemt.

Senest på norsk , 85 % av befolkningen (populus) i Finnmark sa nei i en folkeavstemning , men "populistene" overkjøres av "eliten" fordi folkemeningen teller ikke annet enn i festtalene.

På den annen side , "eliten" -  fra de som som er i "byregjeringen" og skaper parkeringskaos i Oslo til den indre krets av EU`s kommisærer som drysser mer eller mindre nyttige direktiver over oss - enkeltes oppfatning av "eliten" er mesterlig  fremstilt her i denne oppvisning av tomme fraser, uvesentligheter , pompøse byråkrater og høytidelige formaliteter :

  https://www.youtube.com/watch?v=GqYRHQaJFKg

 

6 liker  
Kommentar #2

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Dei reelt farlege og medskuldige

Publisert rundt 3 år siden

Det er sjølvsagt ikkje folkeviljen som er farleg for folkestyret, men yrkespolitikarane og byråkratane i Brussel, som har tilrana seg makta nettopp på kostnad av folket. 

Og det er ikkje nasjonalkonservative realistar som i dag destabiliserer Europa, men naive utopistar, som i fleire tiår har ført eller støtta ein politikk som i sin konsekvens fører til desimering av eiga befolkning og import av ei ny. 

Det var ikkje lett å sjå frå først av, men dei som i dag nektar for at så skjer, er medskuldige og vil før eller seinare måtte stå til ansvar for det dei har sagt eller gjort.  

6 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere