Lederartikkel Vårt Land

Slipp flaggene løs

Det er noe smålig over forsøkene på å avgrense ulike gledesuttrykk.

Publisert: 15. mai 2018

17. mai er noe av det mest internasjonale vi har. Vi sikter selvsagt ikke til barnetoget, der er vi faktisk ganske unike. Det første toget skal ha gått i 1869 ved Peter Qvams skole i Christiania, der Bjørnstjerne Bjørnson var lærer. Allerede året etter gikk 1.200 gutter gjennom byens gater.

Vi sikter heller ikke til pølsene, selv om hot dogen kom til Norge fra utlandet på 1950-tallet. Vi sikter til selve objektet vi feirer, nemlig grunnloven. Den ble til under sterk inspirasjon fra den franske og amerikanske forfatning, og inneholdt radikale tanker om maktfordeling, folkets suvernitet og menneskerettigheter.

Grunnloven har et internasjonalt element som ofte er oversett i diskusjonen om norskhet, nemlig paragraf 2: «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv.» Kristendommen har opphav i jødedommen, men er i sitt vesen universell. Den henvender seg til alle mennesker og opphever skillet mellom nasjonaliteter og etniske grupper. Alle er ett i Kristus.

Dette markeres ikke minst i det norske flagget. Et mer universelt symbol enn korset er vanskelig å finne. Det representerer Kristus, som døde og oppsto for alle mennesker, uavhengig av kjønn, seksuell orientering, alder, etnisitet eller religion.

I lys av dette, er diskusjonen om andre flagg og nasjonaldrakter på 17. mai fullstendig meningsløs. Om noen vil feire den norske grunnloven ved å kle seg i de vakreste klærne de har, ved å spise den beste maten de vet, og ved å vifte med flagg av ulike typer, så er det etter vår mening ikke bare velkomment, det er rørende vakkert.

Det er derimot noe smålig over forsøkene på å avgrense de ulike gledesuttrykkene som årlig dukker opp før nasjonaldagen. Denne småligheten skaper en fare for å begrense gleden noen opplever av en så viktig feiring. Tvang til tro er dårers tale, skrev Nikolaj Grundtvig i en av sine salmer. Det gjelder i denne saken også: Hvis noen vil hylle grunnloven, må de få gjøre det av hjertet.

La oss heller slippe flaggene og alle andre uttrykk for fest og glede løs på 17. mai. Ensretting og selvgodhet får man markere i regimer vi ikke ønsker å sammenligne oss med. Vår feiring handler om frihet og menneskeverd.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Tøv og tull!

Publisert rundt 3 år siden

For noe forbasket tøv og tull fra en avis som kaller seg "Vårt land". Det er ikke bare i teologien denne avisen har gått seg helt vill. Også når det gjelder historie og samfunn er Vårt Land helt på villspor og framstår nesten som en partiavis for SV.

Selvsagt er ikke nasjonaldagen en internasjonal dag - det er NORGES nasjonaldag - dagen da vi feirer grunnloven, vår historie og vår kultur. At de har både grunnlov, kristendom og flagg i andre land er totalt uinteressant. De har sine egne dager som feires. Når noen har bursdag feirer vi de som har bursdag - ikke alle de andre. Om noen ønsker å lufte andre flagg bør de vente til det flaggets nasjonaldag, eller så kan VL gå i bresjen for å feire FN-dagen med alle verdens flagg. Kan vi ikke i det minste få ha nasjonaldagen vår i fred fra dere globalister? Og jeg som ikke trodde at VL kunne skuffe mer enn de allerede har gjort...

15 liker  
Kommentar #2

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
I lys av dette, er diskusjonen om andre flagg og nasjonaldrakter på 17. mai fullstendig meningsløs.

Jeg er ikke noen tilhenger av Klespolitiet så folk kler seg i hva de vil, men dette er Norges nasjonaldag og da bruker man det norske flagget. Det er for å feire Norge og intet annet land denne dagen. 

7 liker  
Kommentar #3

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Vårt Land helt på vidda.

Publisert rundt 3 år siden

Det var vel kanskje denne holdningen som fikk Vårt Land til å fjerne flagget i logoen sin også.
Det er nesten så man ikke tror det man leser.
Det er som Thyve skriver som om Rødt og Sv skulle ha uttalt seg det de skriver her.
De er nok redde for å sett bli på som nasjonalister om de hadde heist flagget og sagt at det var kun det som gjelder på 17 mai.
Røster fra De grønne har de samme holdningene,og det er den veien VL går ser vi.
Skremmende og veldig skuffende.

10 liker  
Kommentar #4

Trond Bollerud

8 innlegg  164 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Takk for en meget god lederartikkel!

1 liker  
Kommentar #5

Dan Lyngmyr

210 innlegg  1187 kommentarer

Når det blir rørende vakkert med Nordkoreanske og Iranske flagg.

Publisert rundt 3 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
I lys av dette, er diskusjonen om andre flagg og nasjonaldrakter på 17. mai fullstendig meningsløs. Om noen vil feire den norske grunnloven ved å kle seg i de vakreste klærne de har, ved å spise den beste maten de vet, og ved å vifte med flagg av ulike typer, så er det etter vår mening ikke bare velkomment, det er rørende vakkert.

Nei - diskusjonen om andre flagg er ikke på noen måte meningsløs, slik Vårt Lands skribent hevder. 

Å glede seg over norges nasjonaldag, eller på annen måte vise glede over å leve i et land hvor både personlig  frihet og retten til å ytre seg er en selvfølge - det er faktisk lite kontroversielt.

Men,de symboltunge verdiene og asosiasjonene, for det er faktisk det som er relevant i debatten, som nødvendigvis følger f,eks det Nord-koreanske flagget, regimet som fengsler og dreper sine opponenter, eller islamistregimet i Iran som de siste tiårene har truet med å utslette Israel, eller det palestinske flagget som for mange ikke representerer nasjonal frihet, men terrorrisme og drap på uskyldige - så må selvsagt Vårt Lands skribent kunne glede seg over det , bevares.

Så får heller vi andre, vi som driver en meningsløs debatt om flagg,  være mere forbeholdne.

Neida - de nevnte  flaggene vil neppe få noen fremtredende plass i norsk 17-Mai feiring . men Vårt lands uforbeholdne hyllest åpner altså i prinsippet også for disse.

Og hvorfor det skulle være noen motsetning mellom dyp og ektefølt respekt for alle mennesker, og samtidig tydelig ytre motstand mot et frislipp av alle typer  flagg på vår egen nasjonaldag - det er det bare Vårt Land som kan svare på.

Jeg ønsker ikke at flagg fra udemokratiske terroristregimer skal hylles på lik linje med de demokratiske prinsippene som danner grunnlaget for både vår egen feiring og flagg - på vår egen nasjonaldag.

Virkelig ikke.

At Vårt Land ønsker dette er trist.

12 liker  
Kommentar #6

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

ikke glem multikulturen -

Publisert rundt 3 år siden

I vår multikultur føler jeg at jeg ikke har noen spesiell tilknytning til landet mitt selvom jeg er etnisk norsk. Jeg opplevet jo å vokse opp i et homogent Norge og har aldri kunnet forsone meg med at vi plutselig skulle bli multikulturert.

 

Men hvem bryr seg om en eldre dames sine synsinger og meninger. For meg er Norge blitt fremmed. Jeg identifiserte meg jo med lyse nordmenn og jeg husker hvordan det var å komme tilbake til Norge da vi var homogent. Det var som å komme hjem til en familie, men kjente ansikter. For noen er denne identiteten viktig. Det gir gjenkjennelse og trygghet og hjemlighet. ANDRE mener noe annet og hilsen multikulturen velkommen og det er greit. Men mange føler seg ikke hjemme i multikulturen - men det er jo ikke noe å gjøre med nå.

 

For meg var det naturlig å se norske flagg i barnetoget på en 17.. mai. Vi var alle mer eller mindre like vi sang sanger som vi hadde lært på skoler og vi så foreldre til de andre barna i klassen som vi også kjente og vi viftet med flaggene tilbake.

 

Nå må jeg ærlig talt si at det gjør meg ingenting - om andre flagg og nasjonal-drakter også dukker opp i barnetoget. HALLLOO - vi er jo MULTIKULTURELLE - den norske EGENART er borte mer eller mindre. Håper ikke den blir helt borte - og det er ikke ulogisk å tenke på når vi vet det er over hundre millioners og milliarders folkeslag der ute som kanskje står i kø for å komme til Europa og Norge. Vi ER i endring- selvom vi ikke vil se det. Selv Skriften taler for Folkeslag og egne nasjoner - med grenser...Så dette er kanskje dypere enn mange av oss ønsker å erkjenne. Det ER litt vemodig - selv etter over tredve år - hvis ikke mer med masse-innvandring. Kanskje noen av oss aldri vil venne oss til multikulturen - tiden og historien vil vise oss det. Men altså gjerne for meg - ALLE LANDS flagg og drakter i 17. mai-toget - selvom jeg alltid har vært glad for vårt kjære flagg.

 

1 liker  
Kommentar #7

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Et fargerikt fellesskap

Publisert rundt 3 år siden

Takk for flott lederartikkel!

Jeg har noen ganger feiret 17. mai i utlandet med både norske flagg og vertslandets flagg. Selv har jeg båret det spanske flagget i Torrevieja. Det er veldig fint. Det er fantastisk når innvandrere og utenlandske gjester velger å bære flagget til det landet de kommer fra, sammen med oss som bærer det norske. Det blir et fargerikt fellesskap. Det er vel slik vi ønsker å ha det. Og det må da være helt i Grunnlovens ånd.        

2 liker  
Kommentar #8

Per Arne Brandal

147 innlegg  504 kommentarer

Kos og gøy og morsomt og sånn fra VL

Publisert rundt 3 år siden

"I lys av dette, er diskusjonen om andre flagg og  nasjonaldrakter på 17. mai fullstendig meningsløs. Om noen vil feire den  norske grunnloven ved å kle seg i de vakreste klærne de har, ved å  spise den beste maten de vet, og ved å vifte med flagg av ulike typer,  så er det etter vår mening ikke bare velkomment, det er rørende vakkert.

Det er derimot  noe smålig over forsøkene på å avgrense de ulike gledesuttrykkene som  årlig dukker opp før nasjonaldagen. Denne småligheten skaper en fare for  å begrense gleden noen opplever av en så viktig feiring. Tvang til tro  er dårers tale, skrev Nikolaj Grundtvig i en av sine salmer. Det gjelder  i denne saken også: Hvis noen vil hylle grunnloven, må de få gjøre det  av hjertet.

La oss heller slippe flaggene og alle  andre uttrykk for fest og glede løs på 17. mai. Ensretting og  selvgodhet får man markere i regimer vi ikke ønsker å sammenligne oss  med. Vår feiring handler om frihet og menneskeverd."

Så langt VL.

Hva sier leksikonet om 17. mai? Bl. a. dette: "17. mai er Norges nasjonaldag. Dagen feires fordi Norge fikk sin egen grunnlov 17. mai 1814. Dagen kalles også grunnlovsdagen. Norges grunnlov ble enstemmig vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll 16. mai 1814. Dagen etter, den 17. mai ble Grunnloven datert og undertegnet av presidentskapet. 17. mai er offentlig høytidsdag og offisiell flaggdag. Nasjonaldagen markeres mer i Norge enn det som er vanlig i mange andre land, blant annet med barnetog. Mange sanger, som nasjonalsangen Ja, vi elsker og Fedrelandssalmen er spesielt knyttet til 17. mai."

M.a.o. feirar vi nokre heilt spesielle verdiar og umistelege kjenneteikn ved den moderne rettsstaten Noreg - ein av statane i verda som best sikrar demokrati, menneskeverd, menneskerettar, eit romsleg privat og sivilt livsrom for majoritetar og minoritetar, osv.

Noreg er, jf. Gunnar Skirbekk, eit moderne under sprunge ut av moderniteten og opplysingstida. 

Flagg frå statar som framstår som diktatur eller som er tufta på verdisett som er i strid med slike prinsipp som er nemnt over, har ingenting i eit 17. mai-tog å gjere.

Alt kan ikkje bli berre kos og gøy og morsomt, VL.

 

5 liker  
Kommentar #9

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Ikkje berre grunnlovsdag, men framfor alt nasjonaldag!

Publisert rundt 3 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Vi sikter til selve objektet vi feirer, nemlig grunnloven. Den ble til under sterk inspirasjon fra den franske og amerikanske forfatning, og inneholdt radikale tanker om maktfordeling, folkets suvernitet og menneskerettigheter.

Vårt Land påstår at 17. mai er det mest internasjonale vi har, fordi vi då feirar Grunnlova frå 1814, som sant nok vart skriven med forbilde frå Frankrike og USA. Men det er ei forenkla og skeiv framstilling.

Grunnlova handla ikkje først og fremst om maktfordeling og slett ikkje om menneskerettar. Det viktigaste vart slått fast alt i § 1: "Kongeriget Norge er et frit, uafhængigt og udeleligt Rige." Derfor er 17. mai ikkje berre grunnlovsdag, men også nasjonaldagen vår. Det var då Noreg på nytt vart ein nasjon i statsrettsleg forstand, rett nok i personalunion med Sverige i vel 90 år til.

Andre historiske datoar har også hatt mykje å seie for oppslutninga om 17. maifeiringa: Unionsoppløysinga 7. juni 1905 og 7. juni 1945, då kong Haakon, det personifiserte symbolet på nasjonen, kom attende til landet.  

Flagget vårt har henta fargane frå Frankrike, men korset frå grannelanda våre,  som vi så lenge var underlagde eller i union med. Til liks med deira flagg vitnar det om ein historisk kristen, protestantisk kultur. Fargane og korset knyter oss ikkje til allverdsens kulturar, men til europeisk politisk og kristen kultur. 

Få innvandrarar vil finne på å bruke anna enn det norske flagget på 17. mai. Og om nokon skulle gjere det, treng ein ikkje bli provosert av den grunn. Eg blir ikkje eingong provosert av ein slik leiar i Vårt Land. Til det er den altfor dum og grunn.

12 liker  
Kommentar #10

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

La oss kose oss og ha det morsomt i morgen!

Publisert rundt 3 år siden

Det blir neppe mange flagg fra diktaturstater i barnetogene våre. 

La oss spise pølser og is og  vifte med de flaggene vi har!

La oss ha det kos og gøy og morsomt på nasjonaldagen i morgen!  

Kommentar #11

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Det er noe smålig over forsøkene på å avgrense ulike gledesuttrykk.

Forskydning af flagfrembæring til 'glædesudtryk' og pålægning af skyld, fordi man vil forhindre andre i at 'vise glæde'.

6 liker  
Kommentar #12

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

39 innlegg  570 kommentarer

"Kors eller ingenting" som nasjonal lov.

Publisert rundt 3 år siden

Korset i flagget representerer Faderens og Sønnens felles møtested i rettsak i Jerusalem. Basert på de 10 Bud.  Ikke Ateisme, Anarkisme eller Sharialov.
Fargene representerer:
Blått: Loven.
Rødt: Blodet/ hjerteblodet.
Hvitt: Hjertets renhet.    Alt henger sammen. Korsets merke.

Ingen må innbille seg at det norske flagget er "likegyldig"/" pytt pytt det samme" hva vi står for som fargerikt fellesskap.  Alt og ingenting blir til Ingenting.
Absolutt ingenting - uten en hellig Gud; knapt nok med en hellig Gud, -
kan få mennesker til frivillig å bøye seg for korset = å innrømme skade/skyld. Selv om det skaper merskade å unnlate.
Den nordiske mainstream-"kristenhet" fasiliterer for lovløshetens pyttpytteri. Syndens lønn er død.

Norge er blitt til en riktignok norskættet og multikulturell nasjon, men med feiginger. Feighetens, løgnens og svikets "Ormens rike".
FaneMerket  "alt er så fint og flott" - i all vår anstendighet fra ARKens talerstol - bæres høyt av Leftistene og illusjonistene. De nye "guder". Avguderi eller forguderi.

2 liker  
Kommentar #13

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

39 innlegg  570 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Sånn kan det også sies...

Inspirasjon Krykkjebakkposten:
Intens øvig før nasjonsnøytral 17.mai-feiring:
http://www.dagen.no/Inspirasjon/krykkjebakkposten/Intens-%C3%B8ving-f%C3%B8r-nasjonsn%C3%B8ytral-17.-mai-feiring-610646

 

Kommentar #14

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Det ser ut til at du mener at et fargerikt fellesskap innebærer at alle verdier er smuldret bort og ingenting betyr noe mer. Dette er en fjern tanke for oss som tror på Gud og samtidig ønsker alle inn i vårt kristne fellesskap. 

Skal ditt angloskandinaviske begrep "leftister" bety noe i retning av den politiske venstreside? Det er uansett et pussig uttrykk. 

Jeg flagger forøvrig med det norske flagget i dag. Gratulerer med dagen!     

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere