Verdidebatt

Russens trygghet i spill?

Så langt fortjener russen vår heder. Selvsagt er ikke alt fullkomment, men alle andre alternativ synes dårligere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Russens feiringer eller sosiale sammenkomster blir ikke tryggere om de jages til skogs. Vi er glad for at Kristen videregående skole Trøndelag (KVT), som friskole, er fri til å håndtere dette annerledes enn de fylkeskommunale skolene.

Tillitsbygging. 

Vi velger samarbeid og tillitsbygging for å investere i optimal trygghet og trivsel. Midt i russetida kan vi så langt bekrefte at russen er tilliten verdig. Vi har gjennom flere år latt russen få ha sin russedåp på skolens område, og gjennom avtale rammet inn gjensidige forpliktelser på det som er russens, ikke skolens arrangement. De har fått tilgang til WC og strøm, er pålagt profesjonelle voksne vakter, og har tilgang til en voksenperson fra KVT på innsiden av bygget, dersom det er behov for kommunikasjon eller hjelp.

I år har vi også utvidet tilbudet til russen i drøye to uker samme sted. De ville ha en møteplass, et inkluderingsprosjekt for alle russ på skolen, ikke bare medlemmer av russegrupper. Dette er initiert av en russepresident som har valgt å være forbilde og er utenfor slike grupper. Vår avtale gjelder på skolens grunn (bakside, uten gjenboere) etter skoletid, og med ro og ferdigryddet sted kl. 23.00. Ingen klager til nå. Politi og lokal ungdomsklubb er orientert og vi holder gode kommunikasjonskanaler.

Vi slipper åpne skoledører til dette, da russen har ordnet seg med nødvendig utstyr og skikkelige utedo, og kan låse inn verdisaker over natta. En kveld bidro foreldre med grilling. Vi snakker også mye sammen om holdninger til rus, utestenging og faren for overgrep.

Voksenkontakt. 

Så langt fortjener russen vår heder. Selvsagt er ikke alt fullkomment, men alle andre alternativ synes dårligere. Russen fortjener en flott russetid, så utrygghet er ikke noe vi vil bidra til ved forvisning. Voksenkontakt, god kommunikasjon, støttende foreldre og russepresidenter som har trygghet og inkludering som hjertesak, er et bedre alternativ.

Trykket i Vårt land 14. mai 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt