Verdidebatt

Moses - kalt til å tjene Gud som forfatter av Moseloven

Hva får mennesker til å velge vitenskapen fremfor Guds ord, bibelen? Guds ord er tydelig, klart og sant, men likevel velger mennesker å se bort fra hva bibelen sier om f.eks. Moses, at det er Han som er forfatteren av Moseloven, Mosebøkene, ved Guds kall.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvem skrev Mosebøkene? Dette er et spørsmål som for min del er lett å besvare. Jeg tror på bibelens ord om at det er Moses som har skrevet dem. Flere steder henvises Moses til å være den personen som har skrevet disse bøkene (loven), med Gud som en talende Gud, som gir Moses ordene han skal skrive.

Moses selv vitner om sin deltagelse der han skriver ned loven. Det finnes mange andre vers i de andre Mosebøkene som kan indikere at han skriver mens Gud dikterer. Jeg har valgt å ikke ta med disse her og nå, da det i sin helhet ville ha blitt svært mange vers, jeg har derfor tatt med noen få utvalgte vers fra bibelen i sin helhet.

Så skrev Moses ned denne loven og overga den til prestene, Levis sønner, dem som bar Herrens paktsark, og til alle de eldste i Israel (5 Mos. 31:9).

Da Moses hadde fullført arbeidet med å skrive ordene i denne loven i en bok, da alle var skrevet ned (5 Mos. 31:24),

Andre enn Moses viser til at det er han som er forfatteren. Herren Jesus viser til at Moses skriver om Ham, som disse versene viser:

Jesus sier det i følgende vers:

Og han begynte å utlegge for dem det som står om ham i alle skriftene, helt fra Moses av og hos alle profetene (Luk. 24:27).

Så sa Han til dem: «Dette er de ord som Jeg talte til dere da Jeg fremdeles var sammen med dere, at alt det skal oppfylles som er skrevet om Meg i Moseloven og Profetene og Salmene (Luk. 24:44).

For dersom dere trodde Moses, ville dere ha trodd Meg. Han skrev jo om Meg (Joh. 5:46).

Videre sier:

Filip fant Natanael og sa til ham: «Vi har funnet Ham som Moses skrev om i loven og som også profetene har skrevet om, Jesus fra Nasaret, Josefs sønn (Joh. 1:45).

Paulus vitner også:

Da de så hadde fastsatt en dag for ham, kom mange til ham der han bodde. Og han forklarte for dem og vitnet alvorlig om Guds rike. Fra tidlig morgen til sent på kveld overbeviste han dem om Jesus både ut fra Moseloven og profetene (Apg. 28:23).

Men helt til denne dag ligger et dekke over deres hjerte når Moses blir opplest (2 Kor. 3:15).

Så når vi har et slikt vitnemål om at Moses er forfatteren av Moseloven, Mosebøkene, Pentateuch, hvordan kan det ha seg at mennesker fornekter denne virkeligheten? Hvordan kan det ha seg at de sier det er andre enn ham som har skrevet disse fem bøkene?

Jeg er forundret at de kan fornekte Guds ord, bibelen, men det er ikke noe nytt. Det er jo mange som blir lurt til å tro på noe annet enn på bibelen autoritet. Men for min del er bibelen inngangsporten til å finne Herren Jesus som er Guds Ord, det talende Ordet som vi kan komme i kontakt med, når vi berører Ham i vår ånd. Og det er bare gjennom å berøre sannheten i Guds ord, bibelen, som vi kommer i kontakt med Herren Jesus som er virkeligheten av Guds Ord, det talende Ordet som lever i våre hjerter.

Jeg håper derfor at de som fornekter Moses som forfatter kan se nærmere på 2 Kor. 3:15-18, det er virkelig frigjørende.

MVH

Rolf Larsen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt