Verdidebatt

Tid for å avsløre falske nyheter om Rwanda

NRK hevdet i søndagsrevyen 21.06.2009 at Paul Kagame fikk stanset folkemordet da han rykket inn i Rwanda sammen med sin Tutsi-hær som hadde levd i eksil i nabolandet Uganda. Løgn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Statskanalen hevder at Kagame rykket inn i Rwanda under folkemordet, i den hensikt å stanse det. Dette er ikke sant og Kagame er ingen helt slik NRK vil ha det til. Det er allment kjent at Rwandisk Patriotisk Front invaderte Rwanda fra Uganda 01.10.1990, altså lenge før folkemordet i 1994.

Løytnant Abdul Joshua Ruzibiza beskriver i sin bok «Rwanda L’histoire secrète» (2005) hvordan opprørshæren opererte i tiden etter invasjonen. Daværende major Paul Kagame kommanderte selv styrkene da de 17. desember 1990 inntok og okkuperte kommunen Kiyombe, ikke så langt fra grensen mot Uganda.  De gjennomførte drap på alle mulige måter. Opprørerne begikk massakre av sivilbefolkning og kidnapping av folk som ble tvunget til å være med på transporter av det som opprørerne plyndret. Husdyr ble stjålet, store som små, likeså metallplater til tekking av tak. Når transportene var over, ble kidnappede personer også drept. Alt som Kagames folk hadde stjålet, havnet over grensen i Uganda.

Kagames terror førte til masseflukt. Det ble opprettet mange leire for internt fordrevne personer. I en videoreportasje fra en av leirene i 1991 møter vi ei jente på 13 år som hadde flyktet etter at faren hennes var blitt drept.

-         Etter at Inkotanyi [RPF] hadde drept min far, kom de hjem til oss igjen og sa: «Dere ville leke med de sterke, men dere klarte ikke å gjøre oss noe.» Da de dro tok de med seg geitene og kuene. Litt lengre unna drap de andre personer. Mens de ennå var hos oss, sa de: «Nå som vi tar husdyrene deres, hvor er de militære som skulle beskytte dere?" Da de hadde gått, forlot vi hjemmet. Vi tilbrakte natta i bushen. Vi måtte trø over mange lik, sier jenta.

Rwanda (1991) - Les camps de réfugiés de « la zone rouge »

Reporter spør; hvis du skulle klare å fullføre din utdannelse, hvilket yrke ville du helst utdanne deg til?

-         Jeg ville bli militær.

Hvorfor militær?

-         Fordi militæret forsvarer Rwanda.

Reporter: Hva var det som skjedde da de tok med din far?

-         De tok han med seg. Etter det hørte vi ikke noe mer. Noen fortalte at han var blitt drept på den andre siden av åsen. Det var noen som kjente han igjen blant likene.

Hva er det som er tyngst å leve med her i leiren?

-         Maisen. Hjemme pleide vi ikke å spise tørr mais.  Nå prøver vi som er størst å spise den, men de minste vil ikke det. De vil heller legge seg uten å spisse.

Reporter spør ei kvinne som ammer sin baby: Hva heter barnet?

-         Han heter foreldreløs.

Får han mye morsmelk?

-         Nei.

Hvorfor?

-         På grunn av ernæringen. Jeg får ikke spist det som jeg trenger.

Reporter: Hva er det som er tyngst å leve med i leiren?

-         Det er mange ting. Man får ikke spist slik som før. Her er det ikke slik mat som vi hadde hjemme. Her gir de oss bønner og tørket mais. Tidligere hadde vi ris, men det har vi ikke lenger. Ei mor som ammer, slutter etter hvert å ha melk når hun bare må spise tørr mais. Den lille melken som barnet får, kommer fra velling laget av durra (sorghum). Vi har ellers ikke noe.

Et helsesenter i nærheten tar imot flyktninger. Det er mange sykdommer som rammer de minste barna. De får hjelp av Leger uten grenser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt