Kommentar

Russ uten buss

Skal russen få et bedre rykte, må opprøret komme innenfra. Derfor må vi heie på russ som er lei av dyre busser og seksualiserte knuteregler.

Russ i år? Alle russ får leppeforstørrelse til 2.500 kroner helt fram til 17. mai.

Reklameteksten ble publisert på bildedelingstjenesten Instagram av en skjønnhetssalong i Tromsø. De sier de opplevde stor pågang fra russ i fjor, og siden «jentene som har bestemt seg for dette, gjør det uansett», er det bedre at de kommer til noen med lang erfaring. Salongen hevder dessuten at de forsikrer seg om at jentene ikke sliter psykisk.

Aggressiv markedsføring

NRK har beregna at russen bruker i snitt 15.000 kroner hver på russetida. Det gir russeindustrien inntekter på rundt 700 millioner kroner årlig. Det er ikke så rart at nye aktører sikter seg inn på ei målgruppe der pengene tilsynelatende sitter løst. Tilbudet kan tolkes som et tegn på en russekultur som er helt ute av kontroll.

I mediene handler russefeiringa om voldtekter, fyllekjøring, ulykker, bråk og kvinneundertrykkende sangtekster. Russen trenger desperat et bedre rykte. Og det må de skaffe seg sjøl.

Kutta ut sexknuter

I år har flere russ gått foran som et godt eksempel. Tromsørussen var den første i landet som droppa alle russeknutene som handler om sex eller alkohol. Russepresidenten sier til iTromsø at de ønsker å skape en trygg russefeiring som er positiv for alle. Også andre skoler har endra knutereglene i kjølvannet av metoo.

Asker og Bærum har fått en gruppe vandreruss, forteller Budstikka. Den består av seks gutter og seks jenter som ville ha det gøy sammen, men som ikke ønska å bruke så mye penger. Derfor har de ikke buss.

Det blir stadig færre russebusser i området. I år er det kun 25. I 2016 var det 34.

Inkludere flere

Flere tar avstand fra russebusskulturen. «I 2018 er det flere som har brukt godt over 100.000 kroner på buss, som kun er ment for russetiden. Skal man ha rulleplass på disse bussene må man enten kjenne noen på bussen godt, betale en god sum penger, eller gjøre seksuelle handlinger for å få rulleplass», skriver Emilie-Alexandra Schei i VG.

«Før var russetiden et fellesskap der alle feiret at de endelig var ferdig med 13 år med skole. Nå er det store grupperinger der man konkurrerer om hvem som har det beste dekknavnet eller konseptet, den beste sangen, den beste logoen og flest følgere på Instagram», skriver Karoline Grinaker i Aftenposten. Begge mener russetida bør handle mer om å ha det gøy og inkludere alle, og mindre om penger og status.

Skal irritere

Du kan like det eller ikke, men russetida er viktig for dagens 18- og 19-åringer. Det er et overgangsritual, en feiring og et fellesskap. Helt siden begynnelsen av 1900-tallet har den handla om å bryte normer. Den gangen protesterte elitens barn mot avholdsbevegelsens makt ved å drikke offentlig i sentrumsgatene under 17. mai-feiringa.

Russen skal irritere de voksne, og det er naivt å tro at russen kommer til å slutte å drikke og feste bare fordi gamle grinebitere hever pekefingeren. Skal russekulturen endre seg, må opprøret komme innenfra.

Eget utstyr

Det er ikke unaturlig at det er dagens 18- og 19-åringer som sier ifra. Den såkalte «generasjon prestasjon» er opptatt av å få gode resultater på skolen, de er ansvarlige og ordentlige. Sånn sett er dette en generasjon vi kanskje burde oppmuntre til å slå seg litt løs på tampen av en 13 år lang utdanning. Men det er heller ikke så rart hvis de ønsker en feiring som verken gjør dem til gjeldsslaver eller går utover vitnemålet.

Mina Thor og Malin Meidal fra Trondheim katedralskole har laga sitt eget russeutstyr. De har farga en hvit snekkerbukse rød og designa egne russekort. Til NRK forteller de at markedsføringa av russeklær begynte allerede i august. Thor beskriver det som «en rå og brutal kommersialisering av russetiden».

– Jeg tror få russ faktisk tenker over at de har alternativer til å kjøpe klær og effekter av aktører som tjener seg rike på dette.

Motstrøms

I fjor var en av Tromsø-russens knuteregler å utføre «en Northug». For å få «Swixlogo» i lua, måtte russen masturbere to medruss samtidig.

Absolutt ingen russ synes det er en god idé å fjerne knutene, meldte iTromsø etter at det ble kjent at sex og alkohol ble fjerna fra årets regler.

Det koster å være den som bryter mønsteret. Du blir fort oppfatta som festbrems. Derfor må vi som står på sidelinja, heie på russ som tør å gå mot strømmen.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar