Verdidebatt

Vi er i utakt, hva så?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Per Gunnar Dahl i Actis skriver et flammende innlegg mot Unge Venstres syn på regulert omsetning av cannabis i BT den 13. april. Dahl henviser til alkoholforskningen hvor vi vet vi at økt tilgjengelighet bidrar til økt bruk. Han sier videre at det er god grunn til å anta at dette også gjelder andre rusmidler. Det er riktig, det er ikke nødvendig å behandle alkohol fundamentalt annerledes enn andre rusmidler. Man har kommet frem til at en streng lovregulering av alkohol er det mest hensiktsmessige for å redusere skade knyttet til bruk av alkohol. Man valgte også å lovregulere alkohol fordi man så en fremvekst av organisert kriminalitet knyttet til kjøp og salg. Det er bred enighet i fagmiljøene om at en lignende tilnærming til cannabis vil være hensiktsmessig.

At Unge Venstre er i utakt med folket er et merkelig argument. Jeg er jevnlig i kontakt med brukere av cannabis som har vært utsatt for systemovergrep og overreaksjoner fra majoritetssamfunnet. Jeg er i kontakt med mennesker som har mistet all tillit til det norske helsevesenet. Og vi er i kontakt med mennesker som er tvunget til å bruke tusenvis av kroner på å reise jevnlig til Nederland for å hente ut for mange  livsnødvendig medisinsk cannabis. Disse menneskene har grunnleggende rettigheter, rettigheter som gjelder alle og flertallet kan ikke frata mindretallet grunnleggende rettigheter som for eksempel retten til helse som blir truet av kriminalisering.

Tenk hvis politikere hadde oppført seg på samme måte? Tenk hvis Arbeiderpartiet sitt hovedargument hadde vært at de har rett fordi de er det største partiet? Skulle dette vært normen ville vi aldri hatt bevegelser som kjempet for kvinners stemmerett, homofiles rettigheter pluss stort sett de fleste saker som vi anser for å være normale i dagens samfunn.

At norsk ungdom ruser seg mindre en annen europeisk ungdom er riktig, men det er ikke nødvendigvis fordi vi har hatt et forbud. Vi er et rikt land med lav grad av sosiale problemer, så det skulle egentlig bare mangle at bruken i Norge er forholdsvis lav. Norge var også et av de landene som forsto at forbudet mot alkohol var et gigantisk feilsteg, men istedenfor fullt frislipp gikk man inn for regulering med Vinmonopolet som en av grunnstenene. Per i dag er det frislipp av cannabis og andre stoffer fordi vi ikke har regulert dem. Det er innenfor en lovlig regulert omsetningsform man har muligheten til å begrense bruk med en restriktiv politikk. Forbud er ikke en restriksjon, men heller represjon. Ved å velge en repressiv politikk sier man fra seg enhver kontroll over både markedet og bruksomfanget.

Det er i det hele tatt vanskelig, om ikke umulig, å finne noen fordeler ved å kriminalisere cannabisbruk. Jeg kan ikke finne en eneste rapport som viser at å straffe mennesker eller ødelegge rullebladet deres har noen positiv effekt på dem. Det bør også være åpenbart at det ikke er heldig for lovlydige rekreasjonelle brukere å måtte oppsøke kriminelle miljøer for å anskaffe sitt foretrukne sunnere rusmiddel. Det er faktisk per i dag mer stigmatiserende at man har brukt et ulovlig rusmiddel enn om man har satt folk sitt liv i fare i trafikken. Ingen vil tilbake til den tiden kriminelle styrte alkoholsalget i Norge, men flere av dere tviholder allikevel på en slik politikk når det gjelder cannabis. Dette begynner flere og flere å stille spørsmålstegn ved. At våre innspill ikke skal bli tatt seriøst fordi det er et flertall i folket som henger igjen fra fortiden, er en merkelig form for retorikk som ikke hører hjemme i et demokratisk samfunn.

Actis bekymrer seg i mediene for det de kaller normalisering av rusmidler, men kan det være at faktaopplysningene Actis og avholdsbevegelsen i årevis har servert oss er feil? Cannabisbrukere utvikler sjelden rusproblemer. Hele 91 prosent av dem har faktisk ikke noe problem med sitt forbruk og er helt vanlige produktive borgere fra alle lag av samfunnet. Jeg forstår at dette bildet ikke passer inn i Actis sin propaganda, men folket fortjener å høre sannheten.

De siste årene har Actis kommet mer og mer i utakt med folket, og avkriminalisering har presset seg frem. Avkriminalisering løser imidlertid langt fra alle problemene vi i Norge har i forbindelse med rusbruk, så diskusjonen om legalisering vil bare bli sterkere og sterkere i årene som kommer. Hvis Actis vil bli tatt seriøst, så bør de argumentere med noe annet enn flertallstyranni.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt