Verdidebatt

Spasmer

Brennpunkt i går kveld inneholdt et innblikk i de svakeste i samfunnet sine liv. På isolat for negativ utagerende atferd og selvdestruksjon, så farlig at ingen innsatte kunne omgås dem. PÅ Ila med høyeste sikkerhet sitter de farligste kriminelle.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Noen har forgrepet seg på 2000 barn. Andre har myrdet, utført grop vold og  mange voldtekter. De er ofre selv for sadistiske overgrep av foreldre, rusmisbruk i familien og dysfunksjonelle personligheter (psykopatologi, neuropatologi). Kriminelle miljøer tiltrekker seg mennesker i nød.

Man vet fra forskning både fra Norge og England at 25 + 45 % av de insatte med sedelighet på rullebladet har IQ under 70 og 85. De er lavt fungerende, har lærevansker, kommunikasjonsvansker og mangler evner til å bygge gode relasjoner. De har kognitiv psykisk funksjonshemming.

Mennesker som sitter i rullestol, som er lamme i armer eller ben, har spasmer og ufrivillig bevegelser i hele kroppen (f.eks CP) trenger hjelp til daglig stell. De kan ha dårlig syn, nedsatt hørsel og mye smerter i en preget kropp. Tarmene fungere ikke, magen sender signalene og styrer mye av livet. Blæren må ha assistanse.

Mennesker med skader fra  oppveksten, som tilsynelatende har en normalt utrustet kropp, kan være like avhengig av hjelp til daglig stell selv om det ikke er synlig for andre umiddelbart.

I arbeid med kriminelle må man være på vakt, passe seg for "spasmene", vri seg unna vedkubbene/verktøyet i luften og la de jobbe i fred. Risikosonen utvides, men må stadig justeres tilbake til sikkerhet. Sinnet gir dem makten.

De psykiske traumene gjør noe med tankene. Mistenksomhet, mistro, tvang og psykoser vandrer sammen i en virkelighet som bare er deres. Medisiner og personsentrert behandling skal gi dem et bedre liv.

Rus er en utfordring når de kjeder seg og føler rastløshet. De blir sløve, trøtte og lite mottageig for signaler. Når de åpner munnen er det "hold kjeft, ikke mas", bjeffing og munnvridende knurring.

Hodet er fylt av gift-fra rusen, psykosen og de smertestillende medikamentene.

Vi må nok innse at ille alle kan reddes tilbake til samfunnet på dette nivået i sine liv. De må være på institusjon.

Mange med store, fysiske funksjonsutfordringer lever også sitt liv på en institusjon-vekk fra familie og venner fra de er 30 år eller yngre. De er ikke dømt for kriminelle forhold.

Overgrep går i arv. Å få livet sitt inn i denne jobben gir ingen fritid. Man bruker all energi på å holde dem i gang- vekk fra "gata", festen og svirebrødrene".

Topics er behagelig å lansere. Det engasjerer mennesker. Issues er ikke fullt så behagelig- eller kanske egentlig langt utenfor comfortsonen. Det er her utfordringene ligger i samfunnet. Når jeg skriver om det så roer de seg automatisk. Man kjenner på kroppen at noe er galt. Det står om livet.

Rullestol for hodet eller bena-spiller ingen rolle. Hjelp må de få på sitt nivå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt