Verdidebatt

Voldtekt og krig, er det normen ?

Normen er jo ikke det i det hele tatt når man tenker på krig. Men man har likevel normer når man kriger. Det er en slags regel å la tid for å rydde, og det er uansett så idiotisk for livet er ikke noe man vedder på.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg leste istad at det uakseptable har ofte røtter i intoleranse. Slik lyder artikkelen om voldtekt under krig, og at krig har så lite regler i praksis at det er en slags regel å voldta kvinner. Ja, jeg tror at det er kun menn som gjør det.

Og med dette så tenker jeg på hvor kjempepinlig det er å konstatere at krig fører til destrukjson. Hva ? finnes det løsninger når kvinner er sett som objekter man finner på bakkenivå og som er akkurat der...mmh mest nettopp der for å.... dere vet. Kvinner i Vietnam hadde da knust glasskår i vagina for å nettopp unngå at det kommer spørsmål om hva en gjør med alle kvinner som er voldtatt fordi det er krig. De visste jo at det var galt, og siden det er jo krig, uten spilleregler, da er det tillatt. Men så grusomt vei å gå !

Man må være ganske nede, uten veiledning. Kjempetrist er det å lese at noen tenker at det er greit da å bli med voldtektmannen, verst om det var med andre menn, hvem velger man da ? Så idiotisk å tro at livet blir så bedre om en kvinne fra " motstanderen" tenker seg å bo sammen med noen som er voldelig, uten sammentykke.

Altså teksten er fra en permanent sikkerhetsrådgiver i Nato. Ordet krigstaktikk er nevnt. Ja, det har skjedd, men kan en ikke lære fra historien da ?

Hva gjør kvinner når de er lei av å se at menn voldtar fordi de er krigere ? Problemstillingen er ikke selve krigen, men at man har ordrer. Og grupper presser menn mot umorale valg. Om man knekker koden hvor militærledere aksepterer, vet, lukker øynene, snur ryggen til situasjoner hvor en kvinne er naken i et lukket rom, sammen med flere menn ; da kan man redusere mørke tall som dykker opp plutselig.

For det som skjer er at man lærer senere av historien. Morsomt at man lærer fortiden i fremtiden. Det er jo retorisk fordi det er ikke langt fra moro å lese at Nato tenker å ha kvinner som kommer til å reflektere over situasjonen.

Så det er ikke normalt at man tenker, reflekterer, at man snur ryggen til, lukker øynene, teiper over munn, ha bind foran øyene når kvinner, eller menn står, sitter, ligger nakne mot vilje.

Normen i slik situasjon heter tortur. Tortur er ikke normen i 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt