Spaltist Bernt Aksel Larsen

Næringsdrivende og medlem av Brunstad Christian Church

En raus fellesarena

For første gang på så lenge jeg kan huske er både BCC og ­andre religiøse grupper blitt møtt med oppriktig interesse og et ­ønske om å forstå.

Publisert: 16. apr 2018

‘Vi lever i et sekularisert samfunn der det kan være krevende for alle religiøse grupper å være troende. Samtidig er Kristen-Norge veldig fragmentert og trenger en raus fellesarena.’

Det var den nylig avgåtte redaktøren i Vårt Land, Åshild Mathisen, som sa dette i forbindelse med at hun overtok redaktør­ansvaret i 2016. Jeg har ikke forutsetninger for å bedømme Mathisen som leder. Men jeg vil berømme hvordan avisen har møtt Kristen-Norge i hennes tid som ­redaktør.

Polarisering. Samfunnsdebatten har den siste tiden stått i polariseringens tegn. Diskusjonene med de gode resonnementene, der sakkunnskap og respekt preger tonen, blir færre. Spissformuleringer som vekker de sterke følelsene blir flere. Vi trenger ikke gå lengre enn til Listhaug-saken for å finne eksempler på dette fra begge sider av bordet.

«Som universitet (og høyskole) har vi et samfunnsansvar om å si ifra og stå opp mot verdier og handlinger i samfunnet vi mener er feil», uttalte en førsteamanuensis nylig. Anledningen var at hun oppfordret alle ansatte ved sitt universitet til boikott mot Oslofjord Convention Center på bakgrunn av selskapets tilknytning til BCC.

Personlig har jeg trodd at samfunnsoppdraget til et universitet er å være en arena for å få innsikt og dypere forståelse, der meningsforskjeller ble utnyttet til å få fram de gode debattene som kan belyse problemstillinger så godt som mulig.

Hvis førsteamanuensisen var uenig i det BCC sto for, hvorfor ikke invitere BCC inn i meningsmangfoldet og i det minste la dem få fortelle sin versjon? Når interessen for å forstå er fraværende, men viljen til å stå opp mot det man «mener er feil» er tilsvarende sterk, er man i farlig ­terreng. Resultatet blir polarisering i stedet for integrering.

Avvikere. Religiøse grupper i Norge har merket slik polarisering i lang tid. Når slike grupper blir omtalt i media er agendaen sjelden å sette fokus på en del av et blomstrende mangfold. Hvor ofte har vi de siste årene sett eksempler på at de store mediehusene i Norge har tilnærmet seg religiøse grupper med respekt og et ønske om å forstå? Og hvor ofte har vi på den annen side sett de samme mediehusene utnytte snevre vinklinger til det ytterste for å få slike grupper framstilt som av­vikere i samfunnet?

I uken før påske var ca 4.500 ungdommer fra mer enn 30 land samlet til ­påskecamp i BCCs regi. Mange hadde spart penger og arbeidet dugnad i måneds­vis for å finansiere reisen. I seks dager var de fra morgen til kveld dypt engasjert i et aktivitetstilbud som spente fra flyging og dataspill til sport og TV-produksjon. Disse ungdommene valgte et sunt og rusfritt miljø. Hundrevis av dem var mentorer for yngre ungdommer.

Hvilke mekanismer som ligger bak slike valg er muligens ikke så enkelt å forstå for alle. For noen er den mest nærliggende konklusjonen at det handler om tvang eller «negativ sosial kontroll». Slike ­karakteristikker skaper fengende overskrifter, og passer godt inn i den polariserte samfunnsdebatten der det viktigste er å vekke følelser. Jo mindre kunnskapen er, jo sterkere er ofte meningene. Men hvor mange har vist noen som helst interesse for å undersøke hva som ligger bak de valgene slike ungdommer gjør?

Oppriktig. Her er det altså jeg mener at Vårt Land i Mathisens periode har vært en positiv kraft i mediebildet. For første gang så lenge jeg kan huske er både BCC og andre religiøse grupper blitt møtt med oppriktig interesse og et ønske om å forstå. Og gjennom avisen har vi fått en dypere innsikt i hva som rører seg i Kristen-Norge både på godt og vondt. Vårt Land har nemlig tatt også de vanskelige debattene på alvor, uten å miste respekten for det som er annerledes.

Jeg håper Vårt Land fortsetter å være en «raus fellesarena» for både respektfull debatt, innsiktsfull kritikk og opp­lysende informasjon. Avisen kan neppe ha et ­viktigere samfunnsoppdrag enn dette.

3 liker  
Kommentar #1

Kari Corneliussen

0 innlegg  16 kommentarer

Polarisering

Publisert over 3 år siden

Hadde du Bernt Aksel vært interessert i dialog, kunne skriveriene dine vært  i alle fall 5 øre verdt.. Men dessverre blir det for meg  helt verdiløst med denne enveis kjøringen du har lagt deg på. Jeg etterlyser også diskusjonene med de gode resonementene. 

Hvor er initiativet ditt når det gjelder dialog?

5 liker  
Kommentar #2

Inger Marie Johnsen Aralt

2 innlegg  15 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Hva med respekt for oss som har forlatt sv, og har opprettet en støttegruppe. Vi blir ofte omtalt i nedsettende ordelag. Til og med kalt ting jeg ikke ønsker å nevne her i kommentarfeltet. Respekterer man andre blir man gjerne møtt med respekt selv. Viser man intoleranse får man gjerne intoleranse tilbake. Dette er vel barnelærdom. Men faller noen svært tungt for brystet! 

4 liker  
Kommentar #3

Olaf Bekkevold

0 innlegg  3 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Det blir jo bare komisk når en fra Smiths Venner skriver om raushet. En sekt som har drevet med ren sjikane av eksmedlemmer, resten av den «religiøse verden», pressen og de som har prøvd å si ifra om urett som har pågått. Dialogsforsøk møtes gjerne med taushet og en arrogant holdning om at «du skjønner ikke dette, fordi du ikke er åndelig».

Det er jo dere og andre sekter som bidrar til polarisering. Når man ikke vil integreres, kan man heller ikke skylde på omverdenen for polariseringen.

Jeg tror media har fokus på dere, nettopp fordi det er mye grums og avvik som foregår i sekter. Det ser vi jo stadig eksempler på.

Og takk til pressen som ikke gir opp dette viktige arbeidet, å avsløre urett i sektvesenet.

4 liker  
Kommentar #4

Oscar Floor

0 innlegg  27 kommentarer

"Men enhver må se til hvordan han bygger."

Publisert over 3 år siden

"Det du sår skal du høste"

"Men enhver må se til hvordan han bygger."

Smiths Venner, også kalt BCC, eller var det omvendt, har sådd storm i 100 år. Ovenfor andre trossamfunn. Ovenfor ex-medlemmer. Og ikke minst media har fått gjennomgå.

Nå prøver et fremtredende medlem, Bernt Aksel Larsen, å late som om man bare kan snu på flisa og få en raus fellesarena.

Og det uten å rydde opp i eget hus. Unte å rydde opp det man selv har sagt og gjort. Jeg har ikke lest at noen har bedt som tilgivelse for de mange harde ord som har falt over andre trossamfunn og over media?

Det passer dårlig med det vi kan lese i Bibelen. Høsten skal tas, opprydding må til, og det må bygges på en ren grunnvoll.

Det er foreløpig ikke tegn å spore hos BCC at man ønsker å ta denne oppryddingen.

Det er veldig positivt at BCC (endelig!) ønsker et bedre forhold til omverdenen. Det er positivt. Det ønskes velkommen.

Men foreløpig er det ingen tegn som tyder på at det skjer på en ren grunnvoll.


Jeg håper det kommer. Da blir slike innlegg som denne ovenfor i avisa Vårt Land også troverdige.

Det er andre trossamfunn som har gjort det. Ryddet opp. Det går. Det nytter.

4 liker  
Kommentar #5

Kirsten Stensland

0 innlegg  14 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Jeg ser at du Bernt ønsket at du skulle bli invitert inn til debatt.Slik at du dere kunne uttalt dere. 

Det rare er at uansett hva jeg over tid har stilt spørsmål om svare ikke du Bernt.

Tro det e viktig å uttale seg. Og hva stopper deg fra å snakke  til personer som har forlatt menigheten. Tenk hvor meget mer det kunne gitt troverdighet.

Noe av det som er viktig med å skrive, er jo en respons uansett om en er enig eller ei.

Jeg tror enda at Gud vil virke i menigheten slik at de som kjenner at noen har blitt krenket eller utstøtt kan få gjenopprettelse.3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere