Svein Berntsen

Pensjonist
276

Et ord er en pil som farer av sted, det såre kan fiende, det såre kan venn.

Ingen kan bygge opp en teologi uten en klar definisjon av de ord som brukes i den. Det er ikke til å komme forbi at vi som bibellesere ofte kan komme til å misforstå og mistolke forskjellige bibelske ord og uttrykk. Det kan være flere grunner til det.

Publisert: 9. apr 2018

Noen aktuelle stikkord i denne sammenheng kan være stor avstand i tid, kulturelle forskjeller, kirkelige tradisjoner og generelt mangelfulle bibelkunnskaper. For min egen del ser jeg lett at mangelfulle bibelkunnskaper samt kirkelige tradisjoner har bidratt til en del misforståelser opp gjennom tiden. Men å være underveis er jo alltid spennende!

"Desto mer jeg studerer ord, jo mer blir jeg overbevist om nødvendigheten av å finne betydningen av deres grunnleggende og fundamentale mening...Både kristen tro og kristen handling er begge avhengige av en klar forståelse av ords betydning." (William Berkley, More New Teastament Words)

Følger en de mange helvetesdabattene her på forumet kan en se at mye uenighet oppstår når en ikke vil legge dette til grunn og se nærmere på ords grunnleggende betydning i kontekst og grunnspråk.

Å lese "som det står" kan som oftest gå greit. Men i noen tilfeller mener jeg det kan føre galt av sted.

Edward Fudge gikk bort i fjor. Mange regner hans bok "The Fire That Consumes" som et fundamentalverk når det gjelder debatten om helvete. Tusenvis av mennesker har fått et annet syn på saken ved å lese den.

I programmet "A Biblical and Historical Study of Hell" får du møte Fudge i et opptak fra The Lanier Theological Libary fra oktober 2011.

https://youtu.be/oHUPpmbTOV4

Videre er denne siden godt kjent for å ta opp dette temaet på en grundig måte ved å gi rom for synspunkter fra begge sider i samtalen.

www.rethinkinghell.com

 

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kjetil Mæhle

68 innlegg  768 kommentarer

Uansett ståsted

Publisert rundt 3 år siden

Det er en sunn og god henstilling du kommer med. Å ha et ærlig ønske om å forstå bibelens budskap ligger til grunn. For egen del stikker det nok betraktelig dypere også, så denne oppfordringen tar jeg gjerne til meg.

1 liker  
Kommentar #2

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Som evangeliserende kristen var min "helvetesangst" tanken på nære og kjente, som var "på vei til Helvete". Det er et fryktelig budskap og helt umulig å forklare og samtidig forsvare at Gud er Kjærlighet og at han er rettferdig.

Bibelen sier "øye for øye, tann for tann", altså at straffen skal stå til forbrytelsen. Da sier det seg selv at "dømt til evig pine fordi du ikke tok imot Jesus som Herre og Frelser", er langt fra en rettferdig dom. Ikke for oss og ikke iht Guds prinsipp.

Jeg sluttet med evangelisering blant annet pga dette. Den guden jeg (trodde) jeg erfarte, samsvarte ikke med det jeg hadde lært(!)

Jeg ser på denne "ta avstand fra helveteslæren" som en slags "oppvåkning", der grunnvollen og fundamentet blir (mer) riktig, evangeliet blir "de gode nyheter" som det faktisk var ment å være og der Gud blir rettferdig og god.

Selv skulle jeg ønske at det ukjente antallet mennesker jeg har forkynt "frelst fra Helvete" for, hadde fått slippe. For kanskje pga nettopp det, vil de ikke ha noe med Gud å gjøre.

Jeg visste ikke bedre da. Jeg trodde på det jeg hadde lært og blitt overbevist om, men kanskje det ikke er noen unnskyldning, siden bibelen er så klar på (helt fra 1.mosebok) at "syndens lønn er døden, men Guds nådegave er evig liv i Kristus Jesus, vår Herre" (Rom.6.23)


2 liker  
Kommentar #3

Kjetil Mæhle

68 innlegg  768 kommentarer

Hva er det du gjør?

Publisert rundt 3 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Da sier det seg selv at "dømt til evig pine fordi du ikke tok imot Jesus som Herre og Frelser", er langt fra en rettferdig dom. Ikke for oss og ikke iht Guds prinsipp.

Du setter deg til dommer over evangeliet. Du tar ditt eget mål på rettferdighet og legger det til grunn for Guds dom. 

Vi mennesker kan altså dømme om hva som er rettferdig etter denne tankegangen. Dette på tross av at vi ikke forstår syndens katastrofale ødeleggelse av Guds skaperverk og heller ikke kan evne å se vår egen stilling og utgangspunkt. 

Men å bedømme hva som i Guds øyne er rettferdig det klarer mange. Vi skal ikke dømme hverandre. Men å dømme Skriften, dømme Gud og dømme hans dommer det prøver en seg gjerne på. 

Hvor dristig er ikke det? Å dømme Gud etter egen rettferdighet. Dømme skriften etter egen visdom og forstand og dømme Guds dommer som urettferdige.

Er ikke dette egentlig hovmodig ondskap der mennesket gjør seg til Gud? 

5 liker  
Kommentar #4

Svein Berntsen

276 innlegg  869 kommentarer

Teller til 10.

Publisert rundt 3 år siden

"Hva er det du gjør?"spør du under kommentar 2 her i tråden. Kommentaren var ikke direkte til meg. Men jeg forteller deg hva jeg gjorde en stund etter å ha lest din respons på nevnte innlegg. Jeg tellet til 10, både forlengs og baklengs. Jeg tuller ikke! Men først ble det kloklipp på min herlige finske lapphund. Det var også brukbar mentalhygiene. Det er særlig setningen helt til slutt i din kommentar over som jeg mener virker mildt sagt urimelig.

Kommentar #5

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Les som det står

Publisert rundt 3 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
Men å dømme Skriften, dømme Gud og dømme hans dommer det prøver en seg gjerne på. 

Mennesket har ikke evig liv, uten Jesus Kristus. Slik faller læren om evig pine bort.

Noe som burde være en lettelse.

1 liker  
Kommentar #6

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Hvorfor sier da Jesus: Den som tror på meg, har evig liv...?

2 liker  
Kommentar #7

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor sier da Jesus: Den som tror på meg, har evig liv...?

Fordi det er sant? Som jeg skrev: Mennesket kan ikke leve evig, uten (tro på) Jesus.

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere