Verdidebatt

Fleksibel Grunnlov som verktøy.

Det er veldig stille i kommentarfeltet om hva stortingsflertallet foretok seg torsdag 22.mars 2018. De hadde ingen planer om å la seg stanse av Grunnloven , eller det som er igjen av den , som normalt ville kreve tre fjerdedels flertall for en så viktig overføring av enorme verdier fra fellesskapets folkevalgte kontroll til EU`s energibyrå - ACER. Men ønsket var så inderlig sterkt for å få skysset kontrollen med fellesskapets vannkraft over til EU at de ønsket et alminnelig flertall som godt nok. Folkeflertallets , eiernes , ønsker og interesser er selvfølgelig komplett uinteressant. Altså setter man til side befolkningens interesser og Grunnloven.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

EU-lobbyen gikk til sitt eget justisdepartement og fikk etterhvert det svaret de ville ha fra ekspertene , som hadde lagt hodene i bløt over dette delikate juridiske problem.

Og konklusjonen ble som forventer, jeg slapp å spise hatten min uten sennep og ketchup på denne enkle spådommen.

Justisdepartementet kom etterhvert frem til at det var helt på prikken riktig med vanlig flertall. Ingen av disse juridiske ekspertenes navn står nevnt i de artiklene jeg har lest.

Og det er vel den klokeste delen av dette juspolitiske stuntet ?

Først en redegjørelse og formler om grønt lys for å gå utenom Grunnloven :

Den beste oppsummeringen om hva denne energipakken betyr for Norge ligger i denne artikkelen som har fått med seg en del logiske detaljer om hva vi har i vente.

Videre inneholder denne avtalen en del konsekvenser som ikke er nevnt i artikkelen - men her må vi se når utspillene kommer .

Nå vet alle at det er en stigende stemning for å gjøre som Sveits , å komme oss ut av EØS-avtalen snarest mulig.

Den beste måten å forhindre det på er nettopp det som nå utføres .

Å overføre mest mulig kontroll og politisk makt til EU raskest mulig  på forhånd , slik at en løsrivelse  fra EØS-avtalen vil nærmest bli umulig når EU kontrollerer helt sentrale verdier og områder som normalt skulle være under folkevalgt kontroll i landet vårt.

Slik Grunnlovens innhold er opprinnelig ment å beskytte oss mot.

Siste  teoretiske mulighet er at Island beskytter oss fra "våre" egne folkevalgte og stanser dette i EØS-sammenheng ut fra regelen en for alle og alle for en.

Men denne saken er planlagt i årevis , det er snakk om milliardverdier , og det ser tydeligvis ut til at noen har hastverk - så her vil jeg ikke spise frakken min på at alt som er av jus og litt til vil bli anvendt for å banke saken igjennom.

Hva er egentlig prisen for en evighetsmaskin som lager energi ?

Vårt Lands leder 23.mars er relativt fornuftig , utover å blande inn CO2 og "klimautslipp" som argument for at Norge skal gi vekk kontrollen over sin egen vannkraft. Forurensning ville ihverfall referert til virkelighetens problemstilling.

Til slutt en oppsummering av hva som skjedde i Stortinget , det er historisk i norsk politikk :

Sa jeg politisk skandale ?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt