Johan Velten

6

Takk til Alf Gjøsund

Ditt initiativ til møte med noen av BCCs kritikere fortjener honnør. Det var konstruktivt og interessant. Det eneste «verktøy» vi har til å utvikle relasjoner, er å snakke med hverandre.,

Publisert: 24. mar 2018

Jeg har sympati for ditt prosjekt med å få SV ut i åpent lende, i håp om at «den store samtalen» over tid vil tvinge dem til å tenke noen nye tanker og endre både talemåter og praksis. Slik jeg ser det, må man ha et 30-års perspektiv for å kunne tro på et slikt prosjekt. Alderen tatt i betraktning, klarer ikke jeg å tenke så lange tanker. Dessuten tror jeg ikke på prosjektet. Det ville bety at de måtte gi opp de viktigste identitetssgivende markørene de har. Dersom de skulle forlate det som utgjør grunnfjellet i den kollektive selvforståelsen, hvem er de da?

Å innlede tilnærmingen til det du kaller Kristen-Norge med å bortforklare historien, er en dårlig start. Det er slik jeg leser innleggende til spaltisten Bernt Aksel Larsen. Det han skriver står i sterk kontrast til den interne praksis og forkynnelse. Det er ikke lenge siden de arrangerte «kunnskapskonkurranse» for ungdom, med basis i Sigurd Bratlies bok Bruden og skjøgen. Boken er entydig og konkluderende i sin nedvurdering av samtlige andre kristne. De er «skjøgen» og det de bedriver er altså en form for åndelig «trafficking».

Når interne realiteter er så fjernt fra det bildet spaltisten forsøker å vise frem, virker det falskt, og bidrar heller til økt forakt enn forståelse, sympati og dialog.

Når VL aldri kommer med kommentarer som kan sies å være undersøkende journalistikk, blir det ødeleggende også for avisens renomme. Å gi spalteplass til åpenbar propaganda er så fjernt fra hva man forventer av en avis som mottar pressestøtte, at man kan lure på om det er noen «ugler i mosen». Jeg tror ikke det. Min antagelse er at det stammer fra en overdreven positiv innstilling og et håp om å bidra til noe som i ettertid skulle vise seg å være en bra utvikling. Faren er til stede for at historiens dom blir det motsatte; at VL lot seg forlede, og ble godtroende medspillere for BCCs propagandaapparat.

Takk for dette møtet du arrangerte Alf. Min drøm ville vært om du kunne tatt initiativ til et forsoningsmøte mellom dagens ledere i BCC og de hundrevis av medlemmer som er fordrevet og er blitt utsatt for omfattende krenkelser gjennom årtier. (Jeg er ikke en av disse – BCC skylder meg ikke noe som helst.) De mange familierelasjoner som er blitt ødelagt av forsamlingens praksis, vitner om himmelropende mangel på etisk refleksjon og kristen moral. Min agenda er å gi storsamfunnet innsikt i realitetene i parallell-samfunnet Smiths Venner. Jeg tror det er i medlemmens interesse.

Dersom du og/eller avisen hadde klart å få til et slikt forsoningsmøte, ville historiens dom utvilsomt vært positiv. Jeg innser at dette er urealistisk. Kombinasjonen selvrettferdighet, manglende evne til å ta kritikk, kombinert med en bekymringsverdig økonomisk risikoprofil gjør nok dette til et umulig prosjekt for dagens ledere. Men dersom noen, mot alle odds, skulle være i stand til å ta et slikt initiativ, ville det kanskje nettopp vært avisen Vårt Land?

Avslutningsvis ønsker jeg både deg Alf og avisen Vårt Land lykke til med den krevende interne prosessen dere står i.

 

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Johan Velten. Gå til den siterte teksten.
Ditt initiativ til møte med noen av BCCs kritikere fortjener honnør. Det var konstruktivt og interessant. Det eneste «verktøy» vi har til å utvikle relasjoner, er å snakke med hverandre.

Interessant artikkel.

Du har nok rett Velten, en tale og en annen praksis er ikke troverdig.

Det som forundrer meg mest med SV er at så mange mennesker slaver for sine ledere.  Vi er Kristi slaver, ikke menneskers.  Og de som kaller seg ledere, beviser dette kun ved å være alles tjenere.  Slik er Guds Rike.

Finansieringen av Brunstad-Senteret er et eksempel.  Det forundrer meg at Pinsevennene leier det stedet til Led-konferansene sine.

3 liker  
Kommentar #2

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Forkortelser, o.s.v

Publisert nesten 3 år siden
Johan Velten. Gå til den siterte teksten.
Jeg har sympati for ditt prosjekt med å få SV ut i åpent lende, i håp om at «den store samtalen» over tid vil tvinge dem til å tenke noen nye tanker og endre både talemåter og praksis.

Den kjente redaktøren  Arthur Berg i avisen Dagen for noen årtier siden sa det slik. Bruk aldri et fremmedord i en tekst uten å forklare kort, betydningen  av det. 

Det samme må vel også gjelde alle forkortelser i bokstavform, som det jo vrimler av i vårt skriftspråk. Særlig dersom det kan forveksles med andre ting.

Jeg beklager min uvitenhet, men jeg ante ikke hva BCC stod for i begynnelsen, da jeg leste innlegget, kanskje en underavdeling av BBC. (:-)  Men regnet med at det kom frem etter hvert under lesningen.  verre ble det da SV kom inn i bildet, da kom jeg helt på villspor. 

Det løste seg litt da Smiths Venner ble nevnt, da kunne jeg la politikken fare.

Jeg skjønner jo at det foregår et eller annet innen dette samfunnet nå, som kunne vert interessant å få med seg, og ser at innlegget ditt er godt og relevant så langt min manglende kunnskap om dette rekker. 

En oppklarende artikkel her på VD (verdidebatt) hadde sikkert vert interessant for mange.

Hilsen, dummingen.


6 liker  
Kommentar #3

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Fra utsiden

Publisert nesten 3 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
En oppklarende artikkel her på VD (verdidebatt) hadde sikkert vert interessant for mange

Leirgulen.  Smith startet denne bevegelsen på slutten av 1800-tallet, derav Smiths venner.  De har et par lære-punkter som skiller seg ut.  Eks vi behøver ikke falle i samme synd mer enn en gang.  

Det finnes sikkert stoff om læren lett tilgjengelig.

SV var preget av stor iver, de leste Bibelen i lunchpausen på jobben daglig. Kvinnene fødte mange barn og var selvsagt hjemme og oppdro barna og styrte hjemmet.  Kvinner brukte bare kjole, også på skitur.  SV bygde hus for hverandre på dugnad, - alt ble planlagt nøye og på tre uker sto huset ferdig.  Praktisk kristendom.

Problemet som er nå startet på 80 tallet.  Penger og makt har tatt over.

Jeg har aldri vært med i SV, men ble kjent med noen helt fra 1962.  I Bamble bor det mange.  Jeg har bodd der en del år.  Brunstad Christian Center (BCC) er SV’s enorme leirsted, også bygget på dugnad.  Nå er det hotell. Oslofjord Convention Center (?).   Big buissness for eierne.  

3 liker  
Kommentar #4

Alf Gjøsund

140 innlegg  128 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Takk for både lykkeønskning og hilsen, Johan Velten. Når grupper ber meg om å få treffe meg, som i dette tilfellet (verken VL eller jeg var arrangør), forsøker jeg å stille opp uansett hvem det er.

Som avis er vi ikke aktører, vi er tilrettelegger for samtalen om tro og livssyn i Norges. Jeg tror nok ikke at et arrangement som det du beskriver avslutningsvis er helt innenfor vårt mandat, men kanskje noen andre kan ta initiativ til det. Jeg tror det er mange sår som trenger å helbredes.

På den annen side har du helt rett i at jeg har stor tro på den offentlige samtalen der alle deltar. Jeg tror at slik samtale gjør noe med alle, også med BCC. 

Når du går såpass til hardt angrep på oss fordi vi har en spaltist fra BCC, glemmer du at vi også er åpne for debatt om innholdet i det spaltisten skriver. Er innlegget godt og relevant kommer det fort inn i papiravisen, og hvis det holder seg innenfor god debattskikk blir det også liggende på verdidebatt.no. 

1 liker  
Kommentar #5

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Men er det ikke mer forståelig å skrive SmV  og BC Center så det ikke blandes med noe annet.  Beklager at jeg nå er utenfor T.

1 liker  
Kommentar #6

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Den kjente redaktøren  Arthur Berg i avisen Dagen for noen årtier siden sa det slik. Bruk aldri et fremmedord i en tekst uten å forklare kort, betydningen  av det. 

Der er jeg veldig enig med deg. Jeg kan heller ikke (alle) slike forkortinger, og senest i går måtte jeg spørre innleggsforfatteren om betydningen av en forkortelse. Den fikk jeg, så det løste seg.

Men vi er vel ikke dumme vel ... :-)

1 liker  
Kommentar #7

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Store og kjente saker dette.

Publisert nesten 3 år siden

Jo, hel enig.  Jeg pleier å skrive hele ord og navn. Nå hermet jeg etter Johan Velten.  Dette er tredje artikkel rundt Smiths Venner jeg har kommentert de siste par årene.  Hegner har skrevet om dem i Kapital og de mange utstøtte og de mange splittede familiene er omtalt de siste 25 årene.  Forsoning er ingen enkel sak.

BC Center har over 8000 medlemmer i mange land.  Så de er ingen «smågutt»!

1 liker  
Kommentar #8

Johan Velten

6 innlegg  14 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Enig. Jeg burde ha brukt et tydeligere språk. Med forkortelser blir det litt internt blant de innvidde, og dermed ekskluderende. Beklager. 

2 liker  
Kommentar #9

Ingrid Frivold-Storli

0 innlegg  4 kommentarer

Takker Alf for møtet

Publisert nesten 3 år siden

Vil også takke for det møtet du var med på. For min del virket det oppklarende, spesielt når tidsperspektivene ble lagt til grunn. Selv om mange av oss som var på møtet sikkert kunne ønske oss en raskere løsning på de problemene vi ser med BCC. 


1 liker  
Kommentar #10

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Johan Velten. Gå til den siterte teksten.
Enig. Jeg burde ha brukt et tydeligere språk. Med forkortelser blir det litt internt blant de innvidde, og dermed ekskluderende. Beklager.

Hei Velten, og takk for tilbakemelding. Håper ikke  noen ser på dette som sur kritikk til deg, fra min side. Alle bør tenke over dette i arbeid med tekster, og undertegnede er heller ikke syndefri her.  

Temaet i innlegget ditt er interessant og uhyre viktig.  Ikke bare når det gjelder Smiths Venner, men også rent generelt i mange kristne sammenhenger tror jeg.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere