Kommentar

På hat-tokt med barna

«Hold barna informert slik at de ikke blir dratt inn i djevelskapen som lusker rundt i samfunnet vårt», sa mødrene som tok med barna til en moské for «avsløre sharia i USA».

De to amerikanske kvinnene sendte moskébesøket direkte på Facebook tidligere denne måneden. De ville «avsløre sharia i USA» og «ulovlig innvandring av muslimer». Hvordan kvinnene beskrev sine medmennesker overfor barna, var ikke pent. Det var en 24 minutter lang hat-tirade.

Dette skjedde i delstaten Arizona, og kvinnene ble etter hvert arrestert. I den store sammenhengen vil mange karakterisere dette som en «liten» hendelse. Det skjer hele tiden, over hele verden. Men den er skremmende, fordi det er et eksempel på at veien fra tanke til handling blir kortere.

Og at kvinnene var så fylt opp av antimuslimsk hatpropaganda at de tok med seg barna.

Hets

Videoen viser to kvinner, tre barn og to hunder gå inn på et moskéområde. De oppfordrer barna til å hjelpe til å ta pamfletter og brosjyrer med seg for å stoppe «propagandaspredningen». En av kvinnene sier at muslimer ikke er noe annet enn satandyrkere. Når et av barna sier: det lukter, sier en av kvinnene: Nettopp. De lukter som geiter. En mann kommer etter hvert ut fra moskeen, blir overøst med hets, om at islam er anti-amerikansk og skal avsløres. Alt skjer mens barna er tilstede og hører alt.

På en annen Facebook live sending senere på dagen, spurte en av kvinnene datteren sin om sharia. Datteren sier, til kamera, at det betyr at gamle menn har lov til å gifte seg med jenter på hennes egen alder.

«Ser du! Det er bra at du vet. Hold barna informert slik at de ikke blir dratt inn i djevelskapen som lusker rundt i samfunnet vårt.»

Øker

Denne hendelsen føyer seg inn i et mønster: Hatkriminaliteten øker i USA. FBI startet å samle data på området i 1990, og tallene har gått nedover helt til de to siste årene. Da har det gått opp igjen. Mer enn 6.100 tilfeller ble rapportert i 2016, mot 5.800 tilfeller året før. Nesten seks av ti av de rapporterte tilfellene var motivert av rase eller etnisitet.

I følge menneskerettsorganisasjonen Southern Poverty Law Center (SPLC)har antallet registrerte hatgrupper i USA økt fra 784 til 917 på to år.

Konspirasjon. Hendelser som dette skjer ikke i et vakuum. En ting er at konspirasjonsteorier og falske nyheter øker i takt med at tilliten til tradisjonelle medier daler. I USA, som i Europa, må noen få skylden når ting ikke går så bra. Forklaringer om globaliseringstaperne, de som føler seg økonomisk og kulturelt irrelevante, er gjengangere. Forskeren og USA-kjenneren Hilmar Langhelle Mjelde formulerer det slik: «Deler av hvit arbeiderklasse føler at den amerikanske drømmen er død, og misliker at hvite mister sin majoritet.»

Også i Europa har vi sett at innvandrere får skylden når det politiske systemet ikke klarer å finne tilfredsstillende løsninger på økonomiske og sosiale problemer.

Presidenten

Det gjør ikke saken bedre at president Donald Trump i november i fjor selv videresendte tre twittermeldinger med antimuslimske videoer, som viste seg å komme fra en ytterliggående, britisk gruppe, Britain First. Ett av opptakene viste angivelig en muslimsk gutt som banker opp en nederlandsk gutt på krykker. Trump fikk massiv kritikk for dette, og endte med å beklage i januar: Hvis du sier at dette er forferdelige rasister, unnskylder jeg meg gjerne, hvis det er det du vil, sa Trump til journalisten Piers Morgan under Verdens økonomiske forum i Davos.

Lavere terskel

Når en statsleder ukritisk, eller uvitende, kan offentliggjøre videoer fra en høyreradikal gruppe, er det uunngåelig med på å senke terskelen for hva velgere som er enig med ham synes det er ok å si, og eventuelt gjøre.

Frykt og manglende fakta er en farlig kombinasjon. Donald Trump er selvsagt ikke personlig ansvarlig for hva to kvinner gjør i Arizona. Men han er utvilsomt en rollemodell.

Kvinnene i videoen er dessverre rollemodeller for barna sine også. Barn tror på foreldrene, de ser opp til dem. De blir nok uansett indoktrinert med frykt og holdninger. Men å bli tatt med på og delta på hatefulle handlinger, er å gå et steg lenger.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar