Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

På hat-tokt med barna

«Hold barna informert slik at de ikke blir dratt inn i djevelskapen som lusker rundt i samfunnet vårt», sa mødrene som tok med barna til en moské for «avsløre sharia i USA».

Publisert: 22. mar 2018

De to amerikanske kvinnene sendte moskébesøket direkte på Facebook tidligere denne måneden. De ville «avsløre sharia i USA» og «ulovlig innvandring av muslimer». Hvordan kvinnene beskrev sine medmennesker overfor barna, var ikke pent. Det var en 24 minutter lang hat-tirade.

Dette skjedde i delstaten Arizona, og kvinnene ble etter hvert arrestert. I den store sammenhengen vil mange karakterisere dette som en «liten» hendelse. Det skjer hele tiden, over hele verden. Men den er skremmende, fordi det er et eksempel på at veien fra tanke til handling blir kortere.

Og at kvinnene var så fylt opp av antimuslimsk hatpropaganda at de tok med seg barna.

Hets

Videoen viser to kvinner, tre barn og to hunder gå inn på et moskéområde. De oppfordrer barna til å hjelpe til å ta pamfletter og brosjyrer med seg for å stoppe «propagandaspredningen». En av kvinnene sier at muslimer ikke er noe annet enn satandyrkere. Når et av barna sier: det lukter, sier en av kvinnene: Nettopp. De lukter som geiter. En mann kommer etter hvert ut fra moskeen, blir overøst med hets, om at islam er anti-amerikansk og skal avsløres. Alt skjer mens barna er tilstede og hører alt.

På en annen Facebook live sending senere på dagen, spurte en av kvinnene datteren sin om sharia. Datteren sier, til kamera, at det betyr at gamle menn har lov til å gifte seg med jenter på hennes egen alder.

«Ser du! Det er bra at du vet. Hold barna informert slik at de ikke blir dratt inn i djevelskapen som lusker rundt i samfunnet vårt.»

Øker

Denne hendelsen føyer seg inn i et mønster: Hatkriminaliteten øker i USA. FBI startet å samle data på området i 1990, og tallene har gått nedover helt til de to siste årene. Da har det gått opp igjen. Mer enn 6.100 tilfeller ble rapportert i 2016, mot 5.800 tilfeller året før. Nesten seks av ti av de rapporterte tilfellene var motivert av rase eller etnisitet.

I følge menneskerettsorganisasjonen Southern Poverty Law Center (SPLC)har antallet registrerte hatgrupper i USA økt fra 784 til 917 på to år.

Konspirasjon. Hendelser som dette skjer ikke i et vakuum. En ting er at konspirasjonsteorier og falske nyheter øker i takt med at tilliten til tradisjonelle medier daler. I USA, som i Europa, må noen få skylden når ting ikke går så bra. Forklaringer om globaliseringstaperne, de som føler seg økonomisk og kulturelt irrelevante, er gjengangere. Forskeren og USA-kjenneren Hilmar Langhelle Mjelde formulerer det slik: «Deler av hvit arbeiderklasse føler at den amerikanske drømmen er død, og misliker at hvite mister sin majoritet.»

Også i Europa har vi sett at innvandrere får skylden når det politiske systemet ikke klarer å finne tilfredsstillende løsninger på økonomiske og sosiale problemer.

Presidenten

Det gjør ikke saken bedre at president Donald Trump i november i fjor selv videresendte tre twittermeldinger med antimuslimske videoer, som viste seg å komme fra en ytterliggående, britisk gruppe, Britain First. Ett av opptakene viste angivelig en muslimsk gutt som banker opp en nederlandsk gutt på krykker. Trump fikk massiv kritikk for dette, og endte med å beklage i januar: Hvis du sier at dette er forferdelige rasister, unnskylder jeg meg gjerne, hvis det er det du vil, sa Trump til journalisten Piers Morgan under Verdens økonomiske forum i Davos.

Lavere terskel

Når en statsleder ukritisk, eller uvitende, kan offentliggjøre videoer fra en høyreradikal gruppe, er det uunngåelig med på å senke terskelen for hva velgere som er enig med ham synes det er ok å si, og eventuelt gjøre.

Frykt og manglende fakta er en farlig kombinasjon. Donald Trump er selvsagt ikke personlig ansvarlig for hva to kvinner gjør i Arizona. Men han er utvilsomt en rollemodell.

Kvinnene i videoen er dessverre rollemodeller for barna sine også. Barn tror på foreldrene, de ser opp til dem. De blir nok uansett indoktrinert med frykt og holdninger. Men å bli tatt med på og delta på hatefulle handlinger, er å gå et steg lenger.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Atypisk eksempel

Publisert rundt 3 år siden

Verkeleg hatkriminalitet finst i hovudsak i land der slikt ikkje blir registrert. Men dei mest graverande tilfella blir kjende likevel. Kva land det er snakk om, kan Bratberg lett finne fram til sjølv ved eit enkelt søk på internett. Men det er iallfall ikkje USA og slett ikkje Noreg. Det er ikkje i våre land mobben stormar ut frå kyrkjene etter gudstenesta for å lynsje annleis truande. I årevis har sjølv korrespondentane for politisk korrekte NRK fortalt kva dei fryktar kan skje etter "fredagsbønnen". 

Ein film er ein film, same kven som har stått for opptaket. Eitt bilde kan seie meir enn tusen ord, men også fortelje ei falsk historie. Eksempel på overfall av funksjonshemma treng ein likevel ikkje gå til England for å finne eksempel på. Det har skjedd og skjer også i Oslo. 

Bratberg skriv: "Også i Europa har vi sett at innvandrere får skylden når det politiske  systemet ikke klarer å finne tilfredsstillende løsninger på økonomiske  og sosiale problemer."

"Det politiske systemet" finn ikkje løysingar på noko som helst. Men det står heller ikkje i menneskeleg makt å unngå eller løyse problema som innvandring frå mange ikkje-vestlege land, og særleg dei muslimske, skaper. Så langt har det ikkje lykkast i noko europeisk land trass eit mangfald av strategiar. Det endar uansett med utanforskap, både yrkesmessig og sosialt, for så mange at ingen innsats rår bot med det. 

I staden for moraliserande artiklar bør journalistane lese seg litt opp og gje folket sann opplysning om samfunnet.13 liker  
Kommentar #2

Greta Aune Jotun

201 innlegg  1181 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Jeg regner med at Vårt Land gjennom mange tiår har hatt fyldige reportasjer om arabisk media som oppfordrer barn til å hate og drepe jøder. Jeg regner med at Vårt Land også har hatt fyldige reportasjer fra de arabiske skolene, som gjennom fagbøker formidler hat mot jøder.  Og - jeg regner med at Vårt Land har skrevet meget om at arabiske barn får med seg jødehatet hjemmefra. 

Jeg skriver "regner med" - for jeg leser sjelden Vårt Land.

12 liker  
Kommentar #3

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Antimuslimsk ?

Publisert rundt 3 år siden
Une Bratberg. Gå til den siterte teksten.
Det gjør ikke saken bedre at president Donald Trump i november i fjor selv videresendte tre twittermeldinger med antimuslimske videoer, som viste seg å komme fra en ytterliggående, britisk gruppe, Britain First. Ett av opptakene viste angivelig en muslimsk gutt som banker opp en nederlandsk gutt på krykker.

MSM ved ikke, hvad forholdene er på gaden, i Skolen og i nattelivet. Det viser en sådan video et lille glimt af - og den er udvalgt og vinklet, som også MSM gør det bare i en anden retning - og det antimuslimske må da ligge hos de muslimer, der intimiderer andre.

4 liker  
Kommentar #4

Jens Tomas Anfindsen

3 innlegg  45 kommentarer

Ubalansert VL-redaksjon

Publisert rundt 3 år siden

Det er ikke i seg selv noe galt i å dekke denne saken, tvert imot. Problemet er at VL-redaksjonen er så til de grader selektiv og ubalansert i sine perspektiver at det går på tilliten løs. VL har i åresvis underbelyst og underrapportert om muslimsk hatkriminalitet både i Norge og eller i verden, hvilket er et langt større fenomen enn noe motsvarende fra «kristen» side, men har i den senere tid tydeligvis bestemt seg for å øke trykket mot innvandringsmotstand generelt og det kristne høyre spesielt.

6 liker  
Kommentar #5

Tove H. Beck-Berntsen

2 innlegg  69 kommentarer

Ubalansert i VL...

Publisert rundt 3 år siden

Det er deprimerende å følge VL i deres politiske korrekte ferd! Mens tusenvis av  kristne drepes verden over av muslimer/islamister, er deres hovedfokus å finne kristne som gjør noen feil ! Denne gangen klarte de å finne 4-5 ytterliggående kristne i USA . Ingen ble drept av disse 5, men VL gremmes likevel. Endelug viste de litt medfølelse, ikke mot de tusenvis av kristne som er blitt drept det siste året, men mot noen i en liten islamsk moské.! Professor Terje Tvedt skrev noe om VL selvdestruering av de kristne verdiene, og her kommer enda et bevis på dette. Godt jobba, VL, for selvdestruksjon av egne påståtte verdier. 

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere