Verdidebatt

Feminisme gjelder oss alle

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

8. Mars og kvinnedagen nærmer seg, og da er det noe som slår meg – vi har alle har et ansvar for å sørge for likhet, rettferdighet og likestilling i vårt samfunn. Det er en oppgave kvinner som menn bør omfavne og jobbe for. Uavhengig av alder, kjønn og politisk tilhørighet bør vi kunne stå sammen for å bygge et samfunn som fremmer likhet og rettferdighet. Et samfunn som gir lik lønn for lik stilling. Et samfunn som gir like mulighet til både unge jenter og gutter. Et samfunn som gir trygghet for alle. Hvis du er enig i disse prinsippene, er jeg ganske sikker på at du er en feminist. Som Emma Watson sa så fint i en tale foran FN:

“And if you still hate the word—it is not the word that is important but the idea and the ambition behind it. Because not all women have been afforded the same rights that I have. In fact, statistically, very few have been” (Emma Watson, 20. September 2014, FN).

Er du ennå ikke overbevist? Som et resultat av engasjementet feminismen har brakt, har vi et bedre samfunn. Allmenn stemmerett var helt avgjørende for et aktivt demokrati. Det har sørget for tilgang til høyere utdanning og i dag er det nesten like mange kvinner som menn i arbeidslivet med kun 5.3% flere menn i jobb (SSB, 2017). Likevel er det utfordringer med likestilling i Norge i dag. På tross av at det nesten er like mange menn som kvinner i arbeidslivet er arbeidsmarkedet kjønnsdelt, med overvekt av menn i industrinæringene og bygg- og anleggsvirksomhet, mens kvinner dominerer i undervisningsnæringene og helse- og sosialnæringene (SSB, 2017).

Årets paroler i 8. mars toget i Oslo er ikke bare med på å styrke kvinners status i samfunnet men er med på å skape et samfunn som er mer mangfoldig og åpent for alle. Ikke bare er fokuset på utfordringer i Norge, som for eksempel parolen «Likelønn NÅ! – Aktiv politikk for kjønnsbalanse i alle yrker» og fokus på samtykket i parolen: «Sex uten samtykke er voldtekt – vi krever samtykkelov!». Men det er også paroler som fokuserer på kvinners ansvar i det internasjonale samfunnet. Parolene som «Kvinner for fred: Stans norsk våpeneksport og militarisering av Norge», «Støtt demonstrantene i Iran, ned med det kvinneundertrykkende presteregimet i Iran» og «Kvinnekamp er klimakamp / klimakamp er kvinnekamp» er gode eksempler på internasjonalt ansvar.

Så til dere som er usikre på om dere skal delta på årets 8.mars tog, vil jeg si til dere at feminisme handler ikke om å sette kvinnen over mannen eller hate menn. Feminisme handler om likhet og frihet. Så heng deg på, og vær med på å skape et bedre samfunn for alle!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt