Verdidebatt

25 mrd til CO2-fangst

Stoltenberg kastet, som vi husker, bort mer enn 7 mrd kroner av vår felles formue på sitt totalt mislykkede månelandings-prosjekt. Nå leser jeg på vg.no at den nåværende regjeringens karbonfangst og lagrings-prosjekt kan komme til å koste 25 mrd kroner.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det blir opp mot 5000 kroner pr nordmann. På noe det er høyst usikkert om kommer til å lykkes. Og som uansett bare lagrer relativt små mengder CO2 i forhold til pengebruken.

For man får så uendelig mye mer resultat ved å plante skog. Og da mener jeg naturligvis i områder der skogen har forsvunnet, som feks ørken og halvørken. Ett stort tre inneholder iflg Cicero karbon tilsvarende 1,5 tonn CO2 i stammen alene. I tillegg kommer rot, greiner og løv samt humus som hoper seg opp på bakken.

I ørkenen blir det fryktelig varmt. Der står solen og steiker rett på bakken, som derfor absorberer og magasinerer opp store mengder varme. Noe som naturligvis påvirker hele klimaet i området. Beplanter man derimot hele området med trær, så vil trærne skjerme bakken, samtidig som mye av solenergien blir brukt i fotosyntesen til å bygge opp cellulose. Bare tenk hvor mye (sol)varme det er i ei vedskie!

Skogplanting gjort over store nok områder, vil derfor kunne kjøle ned hele klimaet der. Noe som potensielt kan gjøre at det faller mer nedbør over området. De skyene som tidligere bare drev forbi over himmelen, blir nå kjølt så mye ned at de slipper fra seg regn

Og der det vokser trær og skog, der vil annen flora komme etter. Og der det vokser flora, vil det også komme fauna, alt fra biller og maur til små og større pattedyr. Området blir kort sagt levelig igjen.

Israel har drevet med skogplanting i ørkenen siden lenge før staten ble gjenopprettet. Der det før var øde ørken er det nå både jordbruk og byer. Jewish National Fund (JNF) ble opprettet for over hundre år siden, og har således mer enn hundre års erfaring med hvordan treplanting i ørken og halvørken kan lykkes.

Gjennom JNF kan man plante trær i Israel for kr 100 pr tre. Og siden hver nordmann i snitt produserer 12 tonn CO2 i året, så kan man enkelt regne seg fram til at hvis man planter 8 trær, så er man klimanøytral det året. Legger man inn litt slingringsmånn, og sier at hvert tre bare absorberer ett tonn CO2, så må man plante 12 trær.

Dvs at for 1200 kroner pr år kan man bli klimanøytral. Planter man 1000 trær, så blir man klimanøytral for hele livet. Så enkelt kan det gjøres!

Men det var ikke det som var poenget her. Poenget her er at regjeringen istedet for å kaste nye 25 milliarder kroner i havet, kan bruke pengene på massiv skogplanting i ørkenen. Feks i Kalahari-ørkenen, nærmere bestemt i Botswana, som er et så velstyrt og lavkorrupt land at man kunne tenke seg at et slikt klimasamarbeid kunne fungere. Det vil ikke bare gjøre hele den norske befolkningen klimanøytrale i fire år eller mer, men det vil i tillegg virke til å drive ørkenen og ørkenspredningen tilbake, og på sikt gjøre store områder levelige igjen både for dyr og for mennesker. Foruten, selvfølgelig, alle de arbeidsplassene og all den utviklingen som ville kommet ut av de 25 milliardene.

Så i stedet for å mislykkes med å lagre CO2-en under havbunnen, - der den allikevel ikke vil gjøre noen nytte for seg, - så er min oppfordring å heller plante et gedigent CO2-deponi i ørkenen!

(https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/a2agQ2/sjokktall-om-karbonfangst-og-lagring-kan-koste-25-milliarder)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt