Verdidebatt

Stressrelatert sykdom

Emosjoner er viktig for minner. Å leve på overflaten har sin pris. Man husker ikke virkeligheten. Den viskes ut når den ikke investeres i. Fremtidens helseomsorg er under sterkt stress. Vi utdanner mennesker som vi ikke beholder. De slutter. Mange eldre lider av psykisk sykdom.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange unge lider også av psykisk stress og sykdom. De vil overprestere. De er ikke bra nok for seg selv eller andre.

Demens er en psykisk sykdom som sletter ut minner. Samfunnets uro og stress gir god grobunn for slike tilstander. Mange eldre føler seg utrygge, ensomme og forlatt. Når de kommer i helsetjenesten føler de seg krenket fordi hjelpen er tilfeldig, ustabil og feil. Medisiner blandes, hoper seg opp i kroppen og gir sløvhet.

Samfunnet i dag fungerer ikke etter hensikten. Vi skal selge helse, men sliter mer enn normalt selv. Uten å investere følelser i prosjektene, gir de verken økonomisk eller personlig avkastning.

Man lever i en fantasiverden sammen med andre løgnere/spillere. Det fører til sykdom for de som er i nærheten; Sosial angst, PTST, og rusmisbruk. Hjertesykdom, diabetes og kreft har alle stressfaktorer i seg.

En mastergrad om arbeidsliv viser at de "lojale" opplever mer grad av kollegarelasjoner enn de som skifter jobb oftere.  Når det røyner på/konflikter og de trenger sine ledere, stiller de oftere opp. Mange jobber har ikke muligheter for 30-40 års drift for den enkelte. De straffes med fordommer og illojalitets stempel. Man har et liv utenfor jobben også. Hva med venner?

Jobber som innebærer sårbare mennesker kan ikke tenke lojalitet fremfor profesjonalitet.

Det er ikke meningen at man skal være omringet av slekten for at jobben skal være holdbar. De fleste har ingen kjente der de tjener sin lønn, i utgangspunktet. Å like eller mislike hverandre hører ikke til i et proffmiljø. Man er uenig/enig på sak.

Emosjoner er vesentlig investering for å fremme helse i samfunnet. Uten dem blir vi som andre bestialske mennesker som foretar etnisk rensing.

Stress er en viktig faktor når vi påvirker hverandre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt