Christina Dahl

25

Din frihet, og andres

Vi skal leve sammen. Det krever sitt, av oss begge.

Publisert: 26. feb 2018

Kjære religiøse menneske.

Mitt utgangspunkt er at jeg liker deg, menneske. "En fremmed er en venn du ennå ikke kjenner". Det prøver jeg å leve etter.
Som ikke-troende forstår jeg ikke troen din. Det vil si, jeg forstår intellektuelt mekanismene bak religiøs tro, men jeg forstår ikke hvorfor du velger å tro på noe som for meg er irrasjonelt.
Men det spiller ingen rolle. Du har helt sikkert en grunn til troen din. Lik som jeg har grunn til ikke å tro. Vi har gjerne årsaker til valgene våre.

Og sjøl om jeg ikke forstår troen din, så aksepterer jeg fullt ut din rett til å tro. Det er en av de viktige fundamentene i menneskerettighetene, og DE er viktige for meg.
"Jeg er uenig med deg, men vil kjempe for din rett til å beholde din tro", for å omskrive et kjent sitat.
Og jeg håper på mang en fruktbar diskusjon med deg, virkelig. Utveksling av tanker og kunnskaper og ideer.
Din religionsfrihet er viktig for meg som humanist. Religion har hatt mye makt, og uten menneskerettighetene hadde ikke jeg hatt min religionsfrihet. Da må jeg også respektere din.


Men jeg vil be deg huske noe.

Du har rett til å TRO hva du vil. Det betyr ikke at du kan GJØRE hva du vil, dersom det går utover andre mennesker. Du har rett til å prøve å påvirke andre, men ikke til å tvinge dem.
Dine medmennesker har sine egne rettigheter, sjøl om du syns at dine synspunkt er de beste og at verden hadde blitt et bedre sted om alle hadde samme oppfatninger og synspunkter som deg. Det som er riktig for deg, er ikke nødvendigvis riktig for andre, og din oppfatning er ikke nødvendigvis sannheten.
Dine barn er også dine medmennesker, de er ikke din eiendom. De er selvstendige, rettighetshavende individer. Du skal trygge og styrke dem, for å gi dem et godt fundament. Det er du som er ansvarlig for deres framtid, ikke de for din. Og om de velger anderledes enn deg, så er det deres rett. Liksom det er hvem som helst andres rett til å være uenig med deg.

Du er vel ikke uenig i det? Og med det beviser at jeg, en ikke-troende, er mer tolerant og respektfull enn deg? For jeg aksepterer deg dine rettigheter. Da aksepterer vel du andres også, dersom du mener å være et best mulig menneske? Sjøl om du ikke er enig med dem?

Din frihet slutter der andres begynner.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Christina Dahl. Gå til den siterte teksten.
Du er vel ikke uenig i det? Og med det beviser at jeg, en ikke-troende, er mer tolerant og respektfull enn deg? For jeg aksepterer deg dine rettigheter. Da aksepterer vel du andres også, dersom du mener å være et best mulig menneske? Sjøl om du ikke er enig med dem?

For egen del strever jeg ikke så mye med å tolerere hva ateister og ikke-kristne står for, gjør og mener. Det er verre med kristne, som sier seg å representere "Fred og Kjærlighet", men som har holdninger overfor medmennesker som vitner om det motsatte.

Dessuten, "urett" og hva som anses som rett og galt, er ikke alltid objektivt. Om en pastor ser en "ond ånd" i en tenåring og vil drive den ut, vil nok du og jeg se det som galt (om enn av ulike årsaker), mens dette for veldig mange kristne vil være "helt etter Boken" og noe de ser som "hjelp" og langt fra skadelig.

Det er vanskelig å tolererer slikt, samtidig som det jo dreier seg om menneskers rett til å praktisere sin tro.


2 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere