Verdidebatt

Hva er alder?

I USA vil en 10 åring i dag ha 50% sjanse for å bli 104 år. Spør man en ungdom hvem som er "gammel" er svarene 50+. Når de møter de gamle ansikt til ansikt blir de overrasket. De tror at gamle damer sitter i sofaen og strikker, mens de liker gjerne utfører strikkhopp og fallskjermstunt. Verden endres.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Idretten har et merkelig syn på alder. De snakker om gamle mennesker fra de er 30. Det gjør noe med resten av befolkningen. Ballettdansere pensjonerer seg fra sceneballetten i en alder av 44, men de blir ikke mindre spreke og myke av den grunn.

Da jeg hadde mamma i huset lærte jeg mye om aldring. Jeg hadde forberedt meg med en gedigen vitenskapelig bok om alderdom ved playaen på Tenerife for noen år siden. Jeg jobbet med eldre og funksjonsutfordrede. Samtidig leste jeg meg opp på smerter. Kombinasjonen er ikke uvanlig.

Mamma gikk sin ferd mot 96. Hun var fysisk sprek til den siste dagen. Hun fikk meg som 37 åring, men pappa var 25. Han var nok den ivrigste. De levde sammen i troskap i 52 år. Da mamma var 63, år ble hun mormor for første gang. Siden kom to til med 3 og 5 års mellomrom. Mamma og pappa hadde vært i krigen. De var ikke akkurat persilleblader. De kom seg gjennom sult og nød sammen med resten av befolkningen i landet vårt. Gud hadde de alltid med seg i tankene og gjerningene. Idrett og kultur stod dem nær,

Mamma hadde ingen fordommer mot alder. Hun var et godt eksempel. Samfunnet skaper murer og nekter inkludering for mange eldre. De utestenges fra sine aktiviteter og blir sittende med hendene i fanget og smuldre opp.

Å være i en gjerning er best. Mange frykter sykdom mer enn Gud. De engster seg og blir livredde når det skjer noe med kroppen. Ofte må man forklare seg når man deltar aktivt i noe som tilhører en annen alder.

Kvinner skal ikke vise sitt talent- eldre skal stues vekk. Det er sykdomsfremkallende og trenger en miljøforandring.

Vi er så utrolig opptatt av utemiljøet, men tenker ikke på det som er inne. Personligheten vår skal være hel.

Tillit til andre mennesker er vesentlig for en relasjon. Kvinner-barn og eldre får for liten tillit. Det går også ut over menn.

Fra i dag må vi se på alder som en ressurs. Mange eldre har god kompetanse på barn/ungdom. Møtes de utenfor stuegulvet kan de oppdage hverandres ferdigheter. Ungdom trenger kunnskap om voksne,

Midt i livet er ikke 45-50 år. Det er 65.

Samfunnet må henge med i utviklingen. Å kategorisere arbeidstakere etter gamle standarder blir feil. Alt for mange går i stønadsformen.

Mobbing av alder er ikke greit. Det gir tvangstrøyer til noen som trenger en mulighet.

Reklame om mangler og feil i skrotten gjør aldringen ekstra vanskelig. Helsekostfirmaer er aggressive i markedsføringen. Gi det på grønn resept.

Det er viktig å ta hånd om sin egen helse når den fort kan bli 104 år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt