Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
97

Ungt opprør mot våpen

En hel generasjon unge i USA har vokst opp med skole­skytinger. De vil ikke ha tanker og bønn, de vil ha endring på landets liberale våpenlover.

Publisert: 18. feb 2018  /  506 visninger.

‘Mitt budskap til de som bestemmer, til kongressen er: Vær så snill. Gjør noe. Vi kan snakke om varme tanker og bønn. Men vi trenger handling. Vi er barn. Dere er voksne.»

David Hogg, som overlevde skytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida onsdag, er en av mange unge som krever handling, ikke kondolanser.

Og med handling mener han å stramme inn mulighetene for å ha og kjøpe våpen.

De sinte, fortvilte stemmene fra unge som har fått nok, har vært spesielt tydelig etter denne skytetragedien.

– Kommer presidenten og forteller meg hvilken grusom tragedie dette er, og at det aldri må skje igjen, skal jeg mer enn gjerne spørre ham hvor mye penger han har fått fra NRA, sa over­levende Emma Gonzales.

Menneskerett

19-årige Nikolas Cruz,somskjøt og drepte 17 elever, brukte en halvautomatisk rifle, AR-15, et våpen som ble laget for bruk i krig, men som selges i millioner i USA. President Donald Trump har ikke kommentert at Cruz fikk kjøpt våpenet på lovlig vis. Han kritiserer FBI og lover tiltak for å håndtere psykisk helse og sikkerhet på skoler.

Retten til å bære våpen regnes som en sentral del av amerikanernes personlige frihet. Og USA har en svært sterk våpenlobby: NRA, National Rifle Assocation. De er en mektig, politisk faktor, og støtter mange politikere økonomisk.

I fjor, omtrent hundre dager inn i presidentperioden, ble ­Donald Trump den første presidenten siden Ronald Reagan i 1983 som besøkte NRAs årsmøte.

– Til NRA kan jeg stolt si at jeg aldri noensinne kommer til å svikte dere, sa Trump da.

Takket våpenlobbyen

Presidenten kunngjorde dessuten at «det åtte år lange angrepet på det andre grunnlovstillegg er over». Bestemmelsen blir tolket som en generell rett for alle borgere til å ha våpen.

Så takket han organisasjonen for å ha støttet ham som presidentkandidat allerede i mai 2016. Han fikk 30 millioner dollar av NRA. Mange politikere, deriblant John Mc Cain har nytt godt av pengestøtte derfra.

Jeg tar med eksempelet fra Trumps opptreden hos NRA fordi det viser hvor sterkt våpen­lobbyen og politikken henger i hop. Penger er et effektivt middel, og binder politikerne til våpenlobbyens mast. Kongress­politikerne, for det meste republikanere, har hittil stoppet nesten alle forsøk på å innføre strengere våpenlover, inkludert regler for å hindre mentalt syke og kriminelle i å kjøpe våpen.

På samme møte oppfordret Wayne LaPierre, direktøren for NRA, medlemmene til å støtte Trump i det han kalte «en intens krig som føres av venstrefanatikere».

Det forteller mye om den dype polariseringen, som også er parti­politisk: Mens 70 prosent av republikanske velgere mener at retten til å bære våpen er viktigere enn innstramminger i ­våpenlovene, sier kun 20 prosent av demokratiske velgere det samme, ifølge Pew Research Center, skriver Aftenposten.

Good guy

LaPierre sa også følgende etter massakren på Sandy Hook Elementary School i 2012, der 20 barn, mellom seks og syv år gamle, ble drept: – Det eneste som stopper en «bad guy» med et våpen, er en «good guy» med et våpen.

For de fleste utenfor USA er det uforståelig at landet ikke har en strengere våpenlov. Og tanken om at det er en menneskerett å bære våpen, er nokså fjern for mange.

Skjult våpen

Men altså ikke i USA. Wayne LaPierres argumentasjon om at våpen bare er farlig når feil folk har det mellom hendene, klinger rett i mange ­våpeneieres ører. Etter kirkeskytingen i Texas i fjor, da 26 mennesker ble skutt og drept under en gudstjeneste, mente delstatens justisminister at man måtte få bevæpnede folk inn i kirkene for beskyttelse. Og ettersom det er lov å bære våpen skjult i delstaten, sa han også at det er en måte å få tatt potensielle drapsmenn før de får gjort noe.

Logikken i denne argumentasjonen er som en selvoppfyllende profeti. Den går i sirkler, og vil alltid ende med å støtte det du selv mener. Forfølger man argumentasjonen, er det i ytterste konsekvens ikke noen nedre aldersgrense for hvem som skal kunne ha våpen – for å beskytte seg mot andre – bad guys – med våpen.

Ungt opprør

– Noen av oss kan ikke stemme ennå, men vi vil at de som kan, vil stemme for sunn fornuft, sa en overlevende­. Tida vil vise om det er denne ­generasjonen unge, som ikke kan huske en tid da det ikke skjedde masseskytinger på skoler, som vil drive fram en endring av landets liberale våpenlover.

Avisa Washington Post skriver at mer enn 150.000 elever, på minst 170 utdanningsinstitusjoner, har opplevd skyting på skolen siden angrepet på Columbine-High School i 1999. Det er da elevene i Florida ble født. De er nesten voksne, og de skal snart stemme ved valg. En overlevende fra Columbine forteller til New York Times at det var ingen aktivisme etter tragedien den gang.

Denne gangen ble sorgen gjort politisk umiddelbart, av de unge selv. Politikere bør kjenne presset fra disse sterke stemmene som ikke godtar «bønn og tanker» som svar.

4 liker  
Kommentar #1

Torgeir Tønnesen

89 innlegg  582 kommentarer

USA har mistet gangsyn og oppfattelsesevne for lengst

Publisert over 3 år siden

Skal man forstå våpen-lovene i USA, må man først se på hva som er den sosiopolitiske situasjonen i USA idag. 

USA er et stort land i moralskt, åndelig, militært og akademisk forvirring og forfall. 

Et land som bomber Sarajevo det ene året, og Libya det neste året, uten mål og mening, for så å  støtte syriske terroristgrupper i neste omgang. USA vet heller ikke hva de skal gjøre med land som Russland, Nord-Korea, Ukraina, Iran eller Israel. Politikerne klarer ikke å definere hvem som er venn eller fiende, og de slår og bomber i løse luften, og det er ren bingo hvor bombene fra USA faller.

Samfunnlivet i USA er et rotterace hvor de sterkeste vinner, og de fattige blir fattigere. En vanlig arbeider i USA tjener 100 kr timen og jobber 10 timer dag. Ferie, vet ikke amerikanere hva betyr. Skolene preges av mobbing på det groveste, og ledelsen og lærerne aner ikke hvordan de skal takle ungdommene i moderne kriser.

På toppen av det hele har USA verdens mest villfarne menighets og kirkeliv, det karismatiske herlighets og lykke-evangeliet, som bringer landet enda lenger inn i forbannelse og elendighet.

Derfor klarer ikke dette landet heller å løse våpenproblematikken. Norge ligger høyt på verdensstatistikken når det gjelde våpen pr innbygger, men her har skyteklubbene en sterk kontroll og indre justis som gjør at psykisk ustabile personer blir avslørt innen ganske kort tid. Et utmerket system som USA kunne lære av.

Trump er bare et produkt ut av USA. USA er ikke et produkt av Trump. Trump kan ingenting gjøre alene. Obama og Demokratene gjorde heller ingenting for å endre våpenlovene, og ingen senats- eller kongressmedlemmer i USA trekker seg i protest, slik politikere i Norge viselig har gjort, feks som Per Lønning gjorde, i protest mot Abortloven.  

4 liker  
Kommentar #2

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

Våpen viktig, men også andre årsaker

Publisert over 3 år siden

I USA finst det tre gonger så mange våpen per hundre tusen sivile som i Noreg. Så våpentettleik spelar openbert ei rolle. Men der er minst sju gonger fleire dødsfall pga våpenbruk per befolkningseining enn hos oss. Derfor må også andre faktorar spele ei viss rolle. I USA er det m.a. større økonomiske og etniske skilje og mange storbyar med mykje kriminalitet. Immigrasjon og flytting har også skapt meir rotlause samfunn. Men ein treng ikkje gå lenger enn til Sverige for å sjå noko av det same. Siste sju åra vart 131 drepne og 520 skadde ved gjengoppgjer med skytevåpen i dei tre største byane i nabolandet vårt.

5 liker  
Kommentar #3

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Oscar Wilde.

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
På toppen av det hele har USA verdens mest villfarne menighets og kirkeliv, det karismatiske herlighets og lykke-evangeliet, som bringer landet enda lenger inn i forbannelse og elendighet.

Spørs om han har rett forfatteren Oscar Wilde som mente at «Usa er det eneste land i verden som har gått direkte fra barbari til dekadanse uten en mellomliggende sivilisasjon.»


2 liker  
Kommentar #4

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Tucker Carlson.

Publisert over 3 år siden

Tucker Carlson forsøkte i et av sine programmer på Fox News å se på alle skolemassakrene og den generelle volden i USA som et symptom. Han reiste spørsmål som hva er det med amerikansk mentalitet, amerikansk kultur og det amerikanske samfunnet som avler all denne volden?

Slik inviterte han representanter for den amerikanske eliten til å se seg selv i speilet, men uten å få særlig gehør. Desverre.

Personlig  mener jeg  Carlson er på sporet. Strengere våpenlover blir i beste fall symptombehandling uten nevneverdig effekt på  de underliggende årsaker.

Statisikk viser at våpensalget i USA har sunket påfallende under Trumps ledelse. Analytikere mener dette skyldes to forhold: At folk ikke lenger er så redde for å miste adgangen til å kjøpe våpen og at mange amerikanere er generellt tryggere med Trump som president.

For store deler av den amerikanske befolkningen er våpen i huset deres viktigste kilde til trygghet. 

3 liker  
Kommentar #5

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
SA er et stort land i moralskt, åndelig, militært og akademisk forvirring og forfall. 

Tull. USA har ikke mye mer kriminalitet enn land de normalt sammenlignes med. De har imidlertid MYE mer dødelig kriminalitet. Det er all grunn til å tro at dette henger sammen med den unikt liberale våpenpolitikken. 

Kommentar #6

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Per Steinar Runde. Gå til den siterte teksten.
I USA finst det tre gonger så mange våpen per hundre tusen sivile som i Noreg. Så våpentettleik spelar openbert ei rolle. Men der er minst sju gonger fleire dødsfall pga våpenbruk per befolkningseining enn hos oss. Derfor må også andre faktorar spele ei viss rolle. I USA er det m.a. større økonomiske og etniske skilje og mange storbyar med mykje kriminalitet. Immigrasjon og flytting har også skapt meir rotlause samfunn. Men ein treng ikkje gå lenger enn til Sverige for å sjå noko av det same. Siste sju åra vart 131 drepne og 520 skadde ved gjengoppgjer med skytevåpen i dei tre største byane i nabolandet vårt.

Når man har strengere lovgivning unngår man nødvendigvis i større grad at mennesker som er tilbøyelige til å benytte våpenet i voldshandliger, får tilgang til dette. En ren "per captia" kalkulajson, kan altså være helt misvisende. 

Kommentar #7

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Mons Henrik Slagsvold. Gå til den siterte teksten.
Tucker Carlson forsøkte i et av sine programmer på Fox News å se på alle skolemassakrene og den generelle volden i USA som et symptom. Han reiste spørsmål som hva er det med amerikansk mentalitet, amerikansk kultur og det amerikanske samfunnet som avler all denne volden?

Hawaii og Massachusetts har færre våpen per capita, og litt lavere drapsrate enn Finland. Med økende våpenrate, går også drapsraten opp. Generelt sett, noen unntak finnes det dog. Det er i stor grad våpenkulturen som er problemet, samt at det en finner ekstremt mye vold innen for visse subkulturer. Typisk da i "inner city" kriminelle miljø. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere