Christian Caspersen

1

Har Norges unge nådd bunnen av moral?

Jeg har samlet historier fra tjue til førti åringers festliv, alkoholforbruk, sexliv og narkotikamisbruk. Drøyhetene i materialet ville fått de fleste til å spørre: er det noe riv ruskende galt med Norges unge?

Publisert: 17. feb 2018

Hadde nonne Maria vært på festene jeg har vært på/hørt om, tviler jeg på at det finnes nok botsøvelser. Jeg skal la være å konkretisere, men for å si det sånn: Trekanter og henging over doskålen fremstår mer dagligdags enn urovekkende.

 
Hvorfor har det blitt sånt? Er det sosiale medier? Er det forbrukersamfunnet med sine uoppnåelige idealer som gjør oss gale? Er det God Morgen Norge som kringkaster artister hvis tekster lyder: I kveld er det lov å være Horeeeeeeer”? Gjennom høsten har vi sett at de med våre fremste tillitsverv, også trår i salaten. Sikkert hyppigere og mer vanlig enn det som er behagelig å innrømme. Cannabis blir stadig mer stuerent på andre siden av dammen, og også i Europa ser vi en stadig mer liberal rus-politikk. Enkelte utesteder i Tigerstaden vil jeg påstå er vanskelige å besøke uten noe “ekstra” innabords. At individer roper Harmageddon kan jeg forstå. 


På en annen side: utagerende drikking, sexfester, og annen “usømmellig” oppførsel har eksistert siden antikken. Ektefeller har bedratt hverandre like lenge som institusjonen har eksistert. Det jeg tror er nytt, er at alt er enklere å se. Som nevnt over blir det nå kringkastet og en naturlig gang i dette er at tabuer forsvinner. Jeg er tilhenger av at vår mentale helse henger sammen med hvor mye vi snakker om det. Puritanismen har lenge vært på på vikende front, noe jeg tror mange mener er et gode. Så er det egentlig farlig? Men har vi noe som helst oversikt eller formening over de videre ringvirkningene? At verden er så rask som den er i dag, beroliger heller ikke. 


Jeg føler dette blir små spørsmål når jeg ser til andre utfordringer vi står ovenfor. Frode Meland skrev i forbindelse med et annet innlegg: “…det som virkelig er moralsk forfall, nemlig det hensynsløse overforbruket vårt som belaster miljø og klima, og vår egoisme ift penger og materiell velstand” .


Jeg sa meg først enig, men så slo det meg at de som må løse overnevnte problemer, er de samme som jeg går på fest med…

5 liker  
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 4 år siden
Christian Caspersen. Gå til den siterte teksten.
Har Norges unge nådd bunnen av moral?

Nei. Ser det sånn ut?:-)

1 liker  
Kommentar #2

Lukas F. Olsnes-Lea

12 innlegg  150 kommentarer

Kom ikke de voksne først?

Publisert nesten 4 år siden

Hvis unges moral er et problem så vil jeg skylde hoveddelen av problemet på de voksne som har ledet dem, kanskje truet dem til det også.

Selvsagt, denne "trenden" ved å belønne umoralsk adferd og straffe moralsk, lovlydig adferd. Hvordan skal vi snu dette? De 4 faktorer kan være (en del av) løsningen, dvs. revolvere, pepperspray, løgndetektorkiosk (AVATAR) og "flyplass"-skannere for kriminelle implantater, korrupsjons-"vorter" og "500 andre tilstander hos mennesker".

Kommentar #3

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Gud er spesialist, følg Hans veiledning.

Publisert nesten 4 år siden
Christian Caspersen. Gå til den siterte teksten.
Har Norges unge nådd bunnen av moral?

Neppe, som kommentar 2 påpeker er de voksne som er værst.

Nå er det slik at de som har lært av mor og far at kjærlighet bygger på vennskap; og at sex ikke er kjærlighet, de kan få gode liv også på det erotiske felt.

Vi ser jo hvordan samlivsbrudd bryter ned familier og ødelegger barnas liv.

Min overbevisning når jeg gjennom et langt liv har sett norske par, er at jo flere partnere en har hatt jo elendigere erotikk får man.

Derfor er Guds oppskrift i Ordet veien til god sex med en partner gjennom et helt liv.  Vent med sex til bryllupsnatten!

«Fly fra ungdommens lyster! Og jag etter rettferdighet, tro, kjærlighet, fred med dem som påkaller Herren av et rent hjerte!»
‭‭2 Timoteus‬ ‭2:22‬ ‭

«La ekteskapet holdes i ære av alle, og ektesengen være usmittet! For Gud skal dømme dem som driver hor og bryter ekteskapet.»
‭‭Hebreerne‬ ‭13:4‬ ‭

Det er helt utrolig å se vårt vestlige samfunn fullstendig rasere det gode liv for par og familier fra folk er 24 år til 80 års alder.  60 år av livet spolert av begjær og dårlig sex i ungdomstiden.

Men, som sagt, - det er foreldrenes skyld.

2 liker  
Kommentar #4

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Jappetid-umoden atferd

Publisert nesten 4 år siden

 registreres, men nå er de unge voksne så sårbare fordi de ikke får jobber selv med høy utdanning.  I små samfunn er kameraderi og familiekontakt så tett at man ikke kan slippe et ord, uten at det blir brukt mot en. Man kommer ingen vei ved å si ifra. Helseskadelige miljøer fører til selvskading og destruktive liv. man flykter vekk for å overleve. De vet ikke hvordan livet skal leves, når de ikke kan ødelegge for seg selv eller andre. Døden virker forlokkende. 

Selvskading er motepreget. Noen vil heller lage blogger om destruksjon enn å rådføre seg med terapeuter for å bli frisk og skrive oppbyggende saker.

Rusmidler (sløvhet) gir avhengighet. Selvskading gir oppmerksomhet og endorfiner(smertestiller) som begge gir avhengighet. 

Moralfilosofi står ikke høyt på jappelisten. Edruelighet er den eneste faktoren som virkelig hjelper i en behandling. 

Det må være den samme mekanismen som drepte hundrevis av mennesker i løpet av en vinterferie i Øst Ghouta. Rus og avhengighet-spenning. Jeg forstår godt hvordan de har det. Døden blir en befrielse.

Destruktiv atferd, går alltid også ut over andre. Det lindrer smertene. Overgrep blir en sirkel av ondskap som ingen får stoppe før det er for sent.

Kommentar #5

Kjell Haugen

6 innlegg  1547 kommentarer

Hvem setter grensene ?

Publisert nesten 4 år siden
Christian Caspersen. Gå til den siterte teksten.
Har Norges unge nådd bunnen av moral?

Vi lever i et demokratisk land hvor ca 30% har en form for Gudetro.  Der finnes det et sett med leveregler å benytte.  

Utenfor de religiøses verden hvem setter standard for  moral og etikk ? Er det demokratiets helgner og foregangsmenn og kvinner. Med sine "meeto" og "Fake news" som leveregel?  Hvem tegner de lange linjene innen etikk og moral utenfor det "religiøse" kreftene ?  

Vi har glemt de urgamle "Dyder og dødssynder" og den interreligiøse gydne regel".  Det nermeste vi kommer nasjonal moral idag er Kardemommeloven, men der vil nok røverne være  forbildet med kidnapping og slavehold.   

Kommentar #6

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Christian Caspersen. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor har det blitt sånt? Er det sosiale medier? Er det forbrukersamfunnet med sine uoppnåelige idealer som gjør oss gale?

Det er blitt sånn fordi Staten har bestemt det.  Så enkelt.  Skolen lærer elever fra 9. klasse at sex er normalt og sunt.  

Nå tror jeg pendelen har svingt tilbake.  Mang unge har smertelig erfart foreldrenes elendige relasjon og krangling, skilsmisse og kamp om foreldrerett.

Mane ungdommer venter derfor med seksuallivet til de finner en venn og blir overbevist om at kjærligheten er ekte og tåler motgang og «storm» før de deler erotiske gleder.

Så ja, samfunnet har nådd bunnen av moral!  Politikere og lærere har gått foran.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere