En kampanje alene, uansett hvor 
skjellsettende den har vært, kan ikke endre vanene 
og normene 
– ja kulturen vår, 
på noen få måneder.

Dana Wanounou

Journalist i Vårt Land
9

En applaus til besvær

Metoo-kampanjen satte seksuell trakassering på agendaen en gang for alle. Nå er spørsmålet om alt ender med at vi fortsetter som før.

Publisert: 16. feb 2018  /  1066 visninger.

Så senket roen seg. Etter en massiv pressedekning i månedsvis, kan det virke som vi har fått en liten pustepause i debatten omkring seksuell trakassering.

Hoder har rullet og skittentøyvasker har blitt tatt i full offentlighet. Metoo-kampanjen har fått global oppmerksomhet, og det med rette. Verden over nikker kvinner gjenkjennende til historier om seksuell trakassering. Ingen trodde at dette ikke skjer hver eneste dag. Vi trodde bare vi måtte akseptere det.

Stille etter stormen

Metoo har stilt oss til veggs og krevd at vi svarer på de ubehagelige spørsmålene: Hvorfor gjorde jeg det mot henne? Hvorfor lot jeg ham gjøre det mot meg? Hvorfor gjorde jeg ingenting da jeg så hvordan han var med henne? Det er viktige, eksistensielle og prinsipielle spørsmål, og de har vært både ubehagelige og kompliserte å svare på.

Derfor er det også forståelig at debatten etter hvert stilner. Vi trenger å komme tilbake til hverdagen igjen. Men vi tar fatt på den med en ny visshet om at metoo har flyttet grensene. Fra nå av vil ikke toppolitikere
kunne utnytte makten sin til å tafse på noviser. Unge vikarer vil bli lyttet til når de sier ifra om
eldre ansatte som egler seg innpå.

Ja, blir det sånn nå?

Massiv støtte

Varslerne som tok bladet fra munnen da metoo rullet for fullt, var beundringsverdig modige. De tok beslutningen om å være de første til å fortelle svært intime historier. Det var upopulært hos mange. De har mottatt hatmeldinger og blitt møtt med mistro. Men de har også fått massiv støtte fra hele landet. Statsministeren, redaktører for landets største aviser og Oprah Winfrey har støttet dem og applaudert prinsippene deres.

Dessverre er sannsynligheten likevel stor for at det kommer nye metoo-episoder; på kontorer
etter stengetid og på nachspiel etter partimøter. De kommer til å skje når mediene for lengst har vendt søkelyset mot andre saker. De som velger å varsle da, får ikke nødvendigvis noen pressedekning eller støtte fra landets mektigste. 

Du og jeg

Derfor er det nå den virkelige jobben begynner. En kampanje alene, uansett hvor skjellsettende den har vært, kan ikke endre vanene og normene – ja kulturen vår, på noen få måneder. Årsakene til at vi som samfunn har akseptert seksuell trakassering så lenge, er nettopp på grunn av dype, destruktive strukturer. Disse består av stereotypier av kvinner og menn, av fordommer, feighet, konfliktskyhet, ignoranse og arroganse.

Mange har pekt på metoo som et vannskille, men det avhenger av om du og jeg fremover har mot og vilje til holde på prinsippene
våre. Vi skal tørre å stå opp mot sjefen som gir oss lønn. Mot en god kompis. Mot den populære alle ønsker bli likt av. Det kan være fristende å velge minste motstands vei, særlig når vi ikke lenger har en brennende og fersk kampanje i ryggen som vi kan støtte oss på.

Applausen

Allerede ser vi eks­empler på folk som reagerer på at metoo ser ut til å være glemt.

I forrige uke var Trond Giske tilbake på Stortinget. Men den virkelige entreen gjorde han da han talte for stiftelsesmøtet til Orkland Ap sist lørdag. Der var det tydelig at Trond fortsatt er trøndernes kronprins. Han ble tatt i mot med stående applaus fra et samlet lokallag.

– Når en mann som har oppført seg såpass respektløst overfor kvinner i en lang årrekke blir mottatt med stående applaus, viser det at store deler av likestillingspartiet har en lengre vei å gå enn man skulle tro, sa en av varslerne i Giske-saken til VG etter å ha sett velkomsten han fikk.

Anstendighet

Giske har gitt flere beklagelser i offentligheten for det han har gjort. Oppriktigheten er riktignok omdiskutert, men han har innrømmet å ha gjort feil og dermed opptrådt slik vi forventer av ham.

Derfor er det desto mer er forunderlig, ja rett og slett litt pinlig å se hvordan godt voksne menn og kvinner i Norges største likestillingsparti trampeklapper for en mann som gjentatte ganger har misbrukt sin makt overfor svært unge kvinner.

Stortingsrepresentant og Giske-
venn Jorodd Asphjell (Ap) forsvarte applausen overfor VG og sa: «Alle har vi lært av det som har skjedd, og nå er det tid for å se framover.»

Alle skal få muligheten til å gjenvinne tillit, og Giske er intet unntak. Men mange hadde nok forventet en velkomst som også viste at man ikke har glemt varslerne og den uhyre viktige saken de har satt på agendaen. Applausen signaliserte manglende anstendighet overfor dem.

Vannskille

Om det skyldtes fordommer, feighet, konfliktskyhet, ignoranse eller arroganse, eller kanskje en kombinasjon, kan man bare spekulere i.

Men ingen av delene er ting vi kan fortsette med dersom vi vil at metoo skal bli et vannskille.

 

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Fintfølende

Publisert nesten 3 år siden

I næringslivet er de fortsatt i middelalderen når det gjelder likestilling. Det gjør at kampanjen ikke blir forstått. Det blir som om nord Korea skulle leve etter vår praksis. Når holdningene henger så til de grader etter blir gapet for stort. Man ser det også i kommuner som har mistet ressursene og lever som i gamle dager. Noe var også bra før, men holdningene til menneskene som en verdi i seg selv, finnes ikke. 

Gamle mønstre som holder fordommene i gang er tyngende, og janteloven finnes.

Vi er så redd for at de som trakasserer skal føle på skam. Vi syr puter under armene og dysser dem i søvn, stakkars. De skal føle skyld- det er helt normalt  og riktig, hvis de har empati.

De som sier i fra blir de slemme, de ondskapsfulle og de sterke. At noen av dem krever tid, oppfølging eller sykemeldinger er ingen konkret tankegang. Noe må de da finne seg i når de skal være på jobb.

Jobben er faget, ikke andre ting. Samtidig skal ikke faget undergrave verdier, som medmenneskelighet.

Vi slipper det ikke. Dette er bare starten på en ny tid- den krever ni tid oppfølging.

Det private næringslivet må skjerpe seg betraktelig på kvinnekamp-likeverd og rettferdighet. Slik blir de en del av resten av samfunnet.

I noen jobber har jeg ikke kunnet bruke hele kompetansen. Den er for langt unna virkeligheten de strever i. Man må nullstille seg for å oppheve nivåforskjellene.

#metoo er kommet for å bli.

  

2 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Guds prinsipper.

Publisert nesten 3 år siden
Dana Wanounou. Gå til den siterte teksten.
Derfor er det nå den virkelige jobben begynner. En kampanje alene, uansett hvor skjellsettende den har vært, kan ikke endre vanene og normene – ja kulturen vår, på noen få måneder. Årsakene til at vi som samfunn har akseptert seksuell trakassering så lenge, er nettopp på grunn av dype, destruktive strukturer. Disse består av stereotypier av kvinner og menn, av fordommer, feighet, konfliktskyhet, ignoranse og arroganse.

Mann og kvinne, den sterke og den svake.

Da kristen tro ble avskaffet i Norge etter krigen fordi vitenskapen og humanetikk tok over arenaene ble erotikk en vare.

Ettersom Gudsfrykten også hadde vært full av dobbeklmoral i kristen-Norge, var det lett å stoppe munnen på moralens voktere.

Dermed fikk vi seksuell frigjøring, feminisme og oppløste ekteskap.

God moral fåes i gode hjem, der mor og far ved sine eksempler viser respekt og kjærlighet i et livslangt ekteskap.

I dag er all seksuell aktivitet mellom to mennesker over 16 år tillatt om begge er enige.  Da er det nesten umulig å luke bort menn med makt som prøver seg på kvinner som ikke ønsker tilnærmelser.

Jeg mener derfor at det egentlige problemet er at samfunnet ikke følger Guds gode veiledning rundt samliv mellom mann og kvinne.

#metoo har utvilsomt vært en vekker og menn med makt kommer nok til å hente sine erotiske sidesprang i lovelige kanaler i langt større grad fra nå av.

Men stakkars ungdom som lærer umoral på skolen, av NRK og på nettet, de er fremtidens tapere.  Deres barn blir skilsmissebarn - vår tids ulykkeligste mennesker, skapt av feminismen og ateismen.

Derfor er det nå den virkelige jobben begynner, - å vise vår nabo at Gud elsker dem, og at Sønnen kan frigjøre dem.  Da blir alle kvinner respektert.

Det er den eneste veien.

2 liker  
Kommentar #3

Daniel Krussand

37 innlegg  2002 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Tove S. J Magnussen. Gå til den siterte teksten.

Vi slipper det ikke. Dette er bare starten på en ny tid- den krever ni tid oppfølging.

Det private næringslivet må skjerpe seg betraktelig på kvinnekamp-likeverd og rettferdighet. Slik blir de en del av resten av samfunnet.

Her tror jeg du tar feil.  Næringslivet har utvilsomt lært av #Metoo!  

Det handler ikke om kvinne-kamp, det handler om gode hjem og god moral.  Nå er det mange gode hjem som ikke tror på Gud, og det skal vi være glade for.  Vi lever i et fritt land, og enhver bygger sitt liv på egne verdier og høster det de sår av godt og ondt.  

For oss som tror Gud er det bare en sann kilde til innsikt, Bibelen. Den sier i sum følgende, «Sex er kun god i et livslangt ekteskap».


2 liker  
Kommentar #4

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Så lenge vi lever i et samfunn

Publisert nesten 3 år siden

som dyrker sex and drugs and rock 'n roll, er det neppe noen utsikter til særlig bedring.  

Dessverre...

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere