Marie Rein Bore

21

Israel turer fram tross massiv kritikk

Over 300 palestinske mindreårige soner for tiden dommer i israelsk fangenskap fordi de har protestert mot den israelske okkupasjonen. Det internasjonale samfunnet protesterer forgjeves.

Publisert: 14. feb 2018

Når er det Ahed Tamimis tur. Bak lukkede dører skal den israelske militærdomstolen dømme den 17 år gamle palestinske jenta. Hun har protestert mot den israelske regjeringens ofte brutale undertrykkelse av palestinerne. Hva har hun gjort? Jo hun skal ha kastet stein. Og hun skjelte ut og skal ha dyttet til en soldat som hadde tatt seg inn på familiens gårdplass på den okkuperte Vestbredden. Ikke allverden, men for dette risikerer hun fengsel. 300 mindreårige palestinere sitter allerede fengslet.
Den internasjonale kritikken av Israels behandling av unge palestinere er økende. FN protesterer. Amnesty protesterer. EU protesterer. Norge har også kritisert Israels fengsling av mindreårige.

I sin protest sier Magdalena Mughrabi i Amnesty ifølge NTB at rettssaken mot  Ahed Tamimi "avdekker de israelske myndighetenes diskriminerende behandling av palestinske barn som tør å stå opp mot en pågående og ofte brutal undertrykking fra en okkupasjonsstyrke." 

Men til tross for alle protestene turer Israel fram.  

 

3 liker  
Kommentar #51

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Når det gjelder skytevåpen, var det Ahed Tamimi sin fetter som ble skutt - i ansiktet - av en soldat.

Ahed Tamimi har også en tante:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ahlam_Tamimi

4 liker  
Kommentar #52

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
Mener du virkelig at soldater ikke bør få gå inn i private hjem selv om de har mistanke om at våpen og mistenkte personer skjules der? Gjelder det også politiet her hjemme?

Skikken i Norge er at du bestemmer selv hvem du slipper inn i ditt hjem. Hvis det foreligger skjellig grunn til mistanke om kriminelle forhold har politiet automatisk adgang til å gå inn for å avverge, forhindre eller oppklare en forbrytelse i emning. Ellers skal Politiet ha rettslig kjennelse for å gå inn. Soldater deltar ikke i slike operasjoner uten at de er under politikommando. Det har meg bekjent ikke skjedd i fredstid eller siden jødedeportasjonen i 1942. Men altså, slik funker det i de fleste land som kaller seg rettsstat. 

I tillegg har vi dette fenomenet som internasjonalt kalles habeas corpus. Det betyr at en arrestant skal stilles for en dommer innen 24 timer etter arrestasjonen for at saken skal umiddelbart prøves. I en del land strekker man på dette i tilfeller hvor noen arresteres fredag ettermiddag og dommeren kommer på mandag. Det er i gråsonen for begrepet. Hvordan funker dette i Israel? 

I det israelske tilfellet snakker vi om soldater på åpen gate eller i folks hjem. For enkelhets skyld har man innført militære lover slik at myndighetene gjør som de har lyst, slik som i Burma, Nord-Korea og ......Filippinene. Da trenger man ikke anstrenge seg for å skape fred. Man bare kjører over med valsen. 

1 liker  
Kommentar #53

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
Ahed Tamimi har også en tante:

I en rettsstat vil det være det samme hva din far har gjort. Du går fri for hans eventuelle forbrytelse. Slik er det også med tanter. 

1 liker  
Kommentar #54

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

... men bosettere får herje ustraffet

Publisert over 3 år siden

Breaking the Silence består av tidligere israelske soldater og offiserer som har tjenestegjort på den okkuperte Vestbredden. De arrangerer ukentlige guidede turer til Hebron for å informere interesserte om hvordan okkupasjonen fungerer.

Under informasjonsturen til Hebron nå i helgen, fikk deltakerne oppleve å bli fysisk angrepet at bosettere. De angrep også soldater og politifolk. Men i stedet for å stanse - eller arrestere - de voldelige bosetterne, "belønnet" politiet dem ved å forlange at Breaking the Silence avbrøt turen. (Det hører med til historien at okkupasjonspolitiet i Hebron selv er bosettere.)    

Som Breaking the Silence kommenterer på sin Facebook-side: - This is what occupation looks like - and we won't quit until it's over.

1 liker  
Kommentar #55

Fredrik Evjen

29 innlegg  213 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Var disse bosetterne som angrep jøder eller palestinere?

Kommentar #56

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Er okkupasjon lovlig?

Publisert over 3 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
Svar til Ben Økland. Gå til kommentaren.

Din påstand om at okkupasjonen i seg selv er ulovlig.

Da er det greit for deg om jeg kommer og okkuperer boligen din? 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere