Torgeir Tønnesen

89

Har Nato-sjef Stoltenberg tid til å møte Angelina Jolie nå, i mens Kurdere blir bombet med Natovåpen i Syria?

Dette møtet er slett ikke sexy, men heller upassende og usmakelig

Publisert: 5. feb 2018

30 Januar leser vi, og ser i sosiale medier at Generalsekretæren i NATO møter skuespiller Angelina Jolie i Brussel, hvor de to skal diskutere strategi for å unngå seksualisert vold i konfliktområder. Kanskje ikke så rart at Stoltenberg trenger et pr-stunt nå, ettersom NATO i stor grad har blitt en pakt, som ingen lenger utenom NATO selv, vet hva driver med.

NATO var i hvert fall ikke tilstede, da IS for 4-5 år siden, bokstavelig talt dro kurdiske kvinner og barn opp i fjellene i Irak og Syria, og der praktiserte seksualisert vold og slavehold på det groveste i årevis. Dette er visst glemt.

Jeg sier ikke noe negativt om selve formålet med dette møtet mellom Jolie og Stoltenberg, men jeg stiller spørsmålet om dette er rette tidspunktet, og er dette noe annet enn populisme i ordets rette forstand? Og hva kan de reelt sett oppnå?

For å redusere den seksualisert volden i de mange konfliktområder i verden, kreves det omfattede strukturendringer av samfunnet i disse landene. Informasjon om temaet må inn i skoler og hjem, noen som koster hundrevis av milliarder av dollar.

Jeg kan ikke tenke meg at hverken Angela Jolie, eller noen andre i Hollywood kommer til å spytte inn milliardbeløp i kampen mot seksualisert vold.

Hollywood - kjendiser engasjerer seg fra tid til annen i politikk, oftest fra venstresiden, og nå har vel flere fått inspirasjon av at MeeToo hadde sin opprinnelse fra Hollywood. Likevel blir dette utspillet og kombinasjonen, NATO og Hollywood, useriøst. Underholdning og krig i samme suppe - dette smaker ikke godt.

Kurderne som er plassert av USA i Syria i grenseområdene mot Tyrkia, utgjør ingen trussel mot Tyrkia pr. i dag. Kurdere er å takke for at IS er beseiret og verden kan gå videre. De sto opp mann mot mann i kampen mot IS, allerede for mange år siden, mens deres egne kvinner og barn ble fanget og voldtatt i fjellandsbyer i Syria og Irak, uten at knapt noen hjalp dem da heller.

NATO har for øvrig vært helt fraværende både i Syriakrigen og i kamp mot seksualisert vold for øvrig. NATO virker mer og mer forvirret på hvem som er venn og fiende, eller hvem de selv er. Nå er Tyrkia blitt venn, og Assad fiende, mens kurderne ofres, og skal glemmes og ties i hjel.

Så nå i denne stund belønnes kurdere med å bli bombet og drept av NATO-bomber produsert i USA, sannsynligvis med Stoltenberg sittende passiv og fåmælt uten å gjøre noe som helst med situasjonen. Tyrkias bombing er en klar krenkelse av Syrias luftrom og suverenitet. Og Kurderne er nok engang tapere, et folk som har gjort verden en stor tjeneste. Veldig upassende og svak styring av Stoltenberg, og enda større kraft og frimodighet gir dette til Tyrkia, et land som tydeligvis har planer fremover. Dette møtet er et usømmelig møte, på flere måter.

4 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere