Verdidebatt

Nei takk til VL-propaganda

Det heter visstnok i Vårt Lands statutter at avisen skal være uavhengig, men i realiteten virker det som om Vårt Land nå er blitt en ny, tabloid utgave av KrF-organet "Folkets Framtid", som la inn årene i 2005. Trist, siden kristenfolket i Norge fremdeles har behov for et felles forum.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det fortelles at Nils Lavik, stifteren av Kristelig Folkeparti i 1933, banket på hos sin venn, kristenhøvdingen Ludvig Hope, men ble møtt i døra med omtrent disse ord: "Hvis du kommer som en kristen bror, så er du hjertelig velkommen, men ikke hvis du kommer som utsending for KrF!"

Om historien kan dokumenteres, vet jeg ikke. Men poenget er like aktuelt i dag: Et Kristelig Folkeparti (nå med en oppslutning på bare 4 prosent) representerer på ingen måte hele kristenfolket i Norge. De kristne er spredt utover i alle politiske partier, der de lever ut sin kristentro i hver sin sammenheng. Ønsker man å øke kristendommens innflytelse i det politiske liv i landet, vil det da være viktig å løfte fram og støtte  kristne søsken i alle partier.

Og ønsker man å ha en felles plattform  i en stor, innflytelsesrik  kristelig avis, som spesielt Ronald Fangen ivret for, så kan man ikke bare overlate scenen til ett lite parti. Man kan ikke, som Vårt Land nå gjør, følge opp enhver kritikk fra KrF mot andre partier - selv de groveste beskyldninger om at de vil avkristne landet. I den grad dette oppfattes  som vanlige synspunkter blant kristne, så vil det både skremme velgere og gjøre det vanskeligere for kristne i andre partier å nå fram med sine synspunkter.

Istedenfor positivt politisk samarbeid som kan føre til flertall for viktige saker, kan man provosere fram direkte motvilje og helt fastlåste fronter. Man ser det f.eks. i abort-striden. I ytterste konsekvens kan ekstreme kristne partier provosere fram antikristne partier på motsatt side.

Tidligere er det Arbeiderpartiet som har fått gjennomgå fra KrF's side,

men nå virker det som Vårt Land har som mål  å få KrF inn i et rødgrønt samarbeid, og ikke ønsker at Venstres linjevalg skal lykkes. Mens man har hatt side opp og side ned med omsorg for hvordan KrF skal komme seg etter valget, har man fyrt løs på Venstre og forhandlingsresultatet på Jeløya - og Venstre får skylda for alt galt.

I avisen 2. februar viste en ny meningsmåling det interessante resultat at Venstre nå gikk fram. Men i Vårt Land ble dette kamuflert med at "nesten hver tredje Venstre-velger er usikre på eget partivalg. Men KrF får nye velgere, for første gang på lenge." Og det som dominerte avisen  den  dagen, var et enormt oppslag på førstesiden om  Gro Skartveit i Rogaland som har forlatt Venstre. Selv om det eneste nye var utmeldingen - allerede da Jeløya-forhandlingene startet, brukte VL henne som eksempel på strid i Venstre.

Vårt Land introduserte den nye eldreministeren med følgende store overskrift: "Alkohol-statsråden". Da man omtalte tilhøringsordningen for tros- og livssynssamfunn, var toppoppslaget: "Dytter bort barn". Rett og slett politisk propaganda av verste sort - leseren ser for seg egoistiske voksne som uten hensyn dytter bort og ikke bryr seg om små barn!

Jeg har alltid støttet og sett betydningen av å ha en skikkelig kristelig dagsavis i  Norge - kanskje arvet jeg holdningen fra min far (og venstreleder) Bent Røiseland, som var med i Vårt Lands representantskap. Jeg har også arbeidet en sommer som journalist i VL og var senere begeistret for Thor Bjarne Bore som redaktør (også han venstremann). Men beklager: Hvis man fortsetter den linje man nå har lagt seg på, så vil jeg ikke anbefale avisen til et eneste menneske!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt