Verdidebatt

Hva har du gjort mot mine minste?

Mennesket er den eneste art som kan rødme, og som har grunn til det. For vi er "et hode høyere" enn dyrene. Gjelder Guds shalom også for de andre skapningene, som er hans stolthet og glede? For eksempel fugler?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Og det er treffende sagt at mennesket er den eneste art som kan rødme, og som har grunn til det. Vi har mer innsikt og inteligens enn de andre, vi er så å si "et hode høyere" enn dyrene. Vi er skapt med evnen til å tenke og sette grenser for våre handlinger, og derfor har vi grunn til å rødme når vi ser at vi har overskredet grenser for rovdrift på dyrene.

Sabbaten er også et memento om vårt ansvar, som gjenfortellingen om skapelsen, evighetens atom i tiden, en bønn mellom bølgene av sorg og strev. Sabbaten er medfølelsens dag, frigjøringens røst for tjeneren og tjenestekvinnen, oksen og eselet og andre dyr, slik det står i budet.

Og i dag er det naturlig å vende blikket mot andre av de lidende skapninger, og da tenker jeg ikke først og fremst på pelsdyrenes ynkelige situasjon, men behandlingen av de frie fugler som elsker vann og bølgeskvulp. De er et mesterverk fra Skaperens hånd. Problemet er at produksjon av dun medfører en hjerteløs tortur, en grotesk mishandling av ender og gjess, en ugjerning som ikke lar seg forsvare med noen som helst argumenter.

Mesteparten av all dun i dyner, puter og dunjakker, kanskje opp mot 90%, stammer fra fugler som blir plukket levende, i Kina, Ungarn og Polen. Det skjer ikke mindre enn fire ganger, før døden kommer som en befrier. Prosessen er smertefull. Det er en alminnelig mening at fjær fra levende fugler er av best kvalitet. Man binder sammen føttene for at de skal bevege minst mulig. Den "dyriske" mishandlingen resulterer selvsagt i sår og flenger. Fuglene skriker i redsel og smerte. Kyrie eleison? De har også følelser og behov for godhet og respekt.

Vi trenger ikke flere detaljer, men det er filmer på nettet for dem som er interessert i slik forferdelig underholdning. Det er imidlertid viktig å nevne at halvparten av torturofrene blir kanalisert videre til produksjon av gåselever (foie gras), som vissnok skal være godt å spise. Fuglene står, eller ligger i bur og blir tvangsforet med maisgrøt gjennom et rør som blir stukket ned i halsen, tre ganger daglig, slik at leveren vokser sykelig, til den er 10-15 ganger så stor som naturlig.

Den økonomiske gevinsten i dunindustrien blir naturlig maksimert i prosessen. Og det er vanskelig å spore distribusjonsgangen. Kapitalismen i en slik avsindig praksis er anti-teistisk.

Blir det ikke mer problematisk å rusle omkring i dunjakker i minusgradene, når den stakkars anden skjelver uskyldig, naken, kald og blodig? Hva har du gjort mot mine minste?

Gjelden nåden bare en såkalt personlig frelse, eller også den profetiske visjon om shalom, om himmelrikets tilstand på jorden? Evig eies kun det skapte."

Utdrag av artikkelen "Nåden og fuglen" av Ove S. Berntsen Adventnytt nr.2 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt