Bjarne Bjelland

92

Politisk narrespill.

Etter mange år med mye sammenfallende politikk fra USA og Europa overfor Israel og Den palestinske selvstyremyndighet er det tydelig at partene har skilt lag i synet på konflikten mellom palestina-araberne og Israel.

Publisert: 1. feb 2018

USA har nå startet med å stille krav både til Abbas og ikke minst UNWRA sin rolle i denne konflikten.

Obama og John Kerry sine politiske løsninger i forhold til Israel og Palestinske selvstyremyndigheter er nå gått inn i historiebøkene, og konflikten ses på med nye briller av en ledelse i USA som støtter Israel på en helt annen måte nå.

Norge gir 125 millioner til palestinske flyktninger  

USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til UNRWA, og som gir bistand til rundt 5 millioner palestinske flyktninger. Den amerikanske bistanden har de siste årene vært på rundt 3 milliarder kroner i året, noe som utgjør rundt en firedel av organisasjonens budsjett. Årets første bidrag, i underkant av 1 milliard kroner, skulle ha vært overført til UNRWA 1. januar, men har latt vente på seg.

Europa og europeiske ledere har i lang tid støttet palestina-araberne for å få en egen stat i Judea og Samaria (Vestbredden) og fulgt den linjen at Israel må gi fra seg Judea og Samaria. Norge har også spilt en sentral rolle her med å være en aktiv pådriver og tilrettelegger  under Oslo-avtalene og etter dette som leder i giverlandskomiteen.

Dette igjen har bundet Norges offisielle rolle i forholdet mellom Israel og palestina-araberne til masten, noe som speiler våre utenriksministres stadige repetisjonsøvelser i å snakke om tostat - løsningen både til Israel og Abbas og alle verdens nasjoner.

Norge gir også store summer til palestinske selvstyreområder.

I 2017 mottok Palestina 713 millioner kroner i bistand fra Norge. Statsbygging, utdanning, helse og energi er strategiske satsingsområder for den norske bistanden til Palestina, i tillegg til støtte til demokratisering, likestilling og sivilt samfunn. ( regjeringen.no)

Nylig ga også Norge 125millioner kroner til UNWRA som ekstrabevilgning.

 
Det er USA som er Israel sin støtte og medhjelper i deres kamp for egen eksistens og i kampen mot terror. Visepresident Pence sa også i sin tale til Knesset under sitt besøk i Israel at vennskapet mellom disse to landene er dypt og har aldri vært bedre. Pence sitt innlegg var en oppvisning i historisk innsikt og kjennskap til Bibelen og jødedommen som neppe noen utenlands statsleder noen gang tidligere har presentert i Knesset.

Abbas gjør sitt beste for å få anerkjennelse fra EU og la dem overta fredsrollen. USA som mellommann er ikke lenger ønskelig fra palestina-araberne nå etter at noen for første gang har stilt krav til dem. Abbas har kvittert for denne anmodningen med grove utskjellinger av ledende amerikanske politikere.

Abbas har de siste tiden virkelig avslørt seg selv med sine historiske betrakninger om sitt eget folk og ikke minst sine nabofolk, jødene.

« Abbas' versjon av den jødiske historien består av en blanding av historiske navn og hendelser som Oliver Cromwell, Napoleon Bonaparte, Winston Churchills bestefar og så videre, der han beskylder dem alle å ha til hensikt å bruke jødene i egen interesse. Jødene fremstilles kun som verktøy i hendene på forskjellige krefter.

De presenteres ikke som et folk, men som en gruppe forfulgt på grunn av deres «sosiale funksjon». Jødene har overhodet ingen forbindelse til landet. Å plante jødene i Midtøsten var en europeisk plan for å skape splid blant araberne og dermed hindre dem i å vokse sterke og ta over hegemoniet fra Europa.

De jødiske flyktningene som flyktet fra de arabiske landene etter Israels etablering er i Abbas' verden ikke et resultat av forfølgelse, men en kynisk plan av Israels statsminister på den tiden, David Ben Gurion, for å lokke dem til Israel» (Israel report,newsletter) .

At Norge fortsetter sitt politiske narrespill overfor Abbas er virkelig skandaløst.  Å snakke om en fredelig tostat-løsning og samtidig gi store pengesummer til en statsleder som formilder løgner om Israel på denne måten er både pinlig og flaut.

 
Er det ikke snart på tide at regjeringen og utenriksministeren  nå snart får hodet over kanten og tar til seg de opplysningene som nå kommer og har kommet fra Abbas og hans ledere og derved evner å se helheten i dette politiske narrespillet.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere