Kommentar

Frps liberale motstandere

85 prosent av Venstres velgere oppga i 2017 at de misliker Frp. Venstre-profil Gro Skartveit er en av dem.

Det er ingen bombe at tidligere Venstre-ordfører Gro Skartveit nå har valgt å melde seg ut av Venstre. Hun har flere ganger sagt til Vårt Land at det vil falle henne svært tungt for brystet dersom Venstre velger å gå i regjering med Frp.

En rekke sentrumspolitikere og velgere opplever det fruktbart å samarbeide med de store partiene slik som Høyre og Ap. Begge de to partiene har relativt store fløyer som ligger nært det politiske sentrum. Men det er krevende for mange av de tradisjonelle sentrumspolitikerne å skulle samarbeidet med et fløyparti som Frp.

Grunnfestet motvilje

Vårt Land skrev i sommer at KrF og Venstres velgere er de som har aller størst motvilje med Frp. Denne motviljen økte i perioden fra 2013 til 2017. Det viste den store Medborgerundersøkelsen i regi av Universitet i Bergen og Rokkansenteret. Og tallene var klare: 85 prosent av Venstres og 72 prosent av KrFs velgere oppga at de misliker Frp. I 2013 var de samme tallene henholdsvis 78 og 64 prosent.

Uro i Venstre

I hele høst var det stor uro i deler av Venstre over en mulig regjeringsdeltagelse sammen med Frp. En stor gruppe av Venstres tillitsvalgte tilhører det som ofte har vært omtalt som «Distrikts-Venstre», ­«Lærer-Venstre» og «Kultur-Venstre». Mange i disse segmentene hadde lovet sine velgere at Venstre ikke skulle i regjering med Frp. Etter valget følte noen av dem seg lurt. De fryktet at partiets sosialliberale sjel skulle bli borte ved et tett regjeringssamarbeid med Frp.

Blant en del velgere er det ikke sikkert at motviljen sitter så dypt. Den kan snu dersom Venstre makter å få til gode løsninger sammen med Frp i regjering. Men for en del av de tillitsvalgte som opplever at Frp er en politisk motstander, kan et slikt skifte sitte lenger inne. Noen av disse har meldt seg ut. Andre kan komme til å følge Skartveit. ­Enten nå eller dersom Frps politikere kommer med utspill de skjemmes over.

Nyanserte

Venstrefolk kjennetegnes ofte ved sitt tvisyn og sansen for politiske og intellektuelle nyanser. Er det noe de misliker, så er det lettvintheter, polarisering og populisme. For mange av dem er det krevende å se at Venstre må stille seg bak en justisminister om omtaler overgripere som «monster». Eller som er kjent for uttalelser som at innvandrere «bæres på gullstol» eller at Knut Arild Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen».

Ifølge Venstres landskontor er det flere som har meldt seg inn i Venstre, enn de som har meldt seg ut. Meningsmålingene viser dessuten at mange av velgerne fortsatt vil gi Trine Skei Grande en sjanse, også sammen med Frp. Om Grande skal lykkes med sitt regjeringsprosjekt, må hun bruke denne sjansen godt. Dersom hun skal makte det, bør Sylvi Listhaug roe ordbruken og bli litt likere Høyre. Det kan bli en krevende jobb.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar