Kommentar

Giskes etterspill

Jonas Gahr Støres handlekraftige lederskap kan bidra til å gjenreise Arbeiderpartiet. Men Trond Giskes advokat-etterspill legger kjelker i veien.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at Arbeiderpartiet (Ap) hadde ferdigbehandlet varslene mot Trond Giske. Ap-leder
Jonas Gahr Støre sendte ut presse­melding som slo fast at hans tidligere nestleder hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

Ryddig prosess

Etter en ryddig og tillitsvekkende prosess fra Støres side, forsøkte han å sette et tydelig punktum for den såkalte Giske-saken i media. Hans åpenbare mål må ha vært at partiet nå skal gå videre, jobbe med politikk og bygge opp tilliten til velgere som har satt seg på gjerdet.

Men det tok ikke mange minuttene før Giskes advokater gikk rett i strupen på Støre: Deres buskap var at Giske ikke har fått gitt sitt tilsvar. De mente at partiet har oppført seg som både etterforsker og dommer. Advokatene trakk dermed jussens virkemidler inn i politikken og gjorde et spørsmål om politisk tillit til juss.

Menneskelig

Det er forståelig og menneskelig at Giske forsøker å renvaske seg. Men sett i et større perspektiv kan Giskes advokatstrategi legge ytterligere stein til byrden for et allerede rammet parti. Trond Giske er mannen som har påført partiet store belastninger gjennom sin opptreden. Etter alt å dømme har Giske-saken dessuten påført Ap et betydelig fall i oppslutning. Partiet vaker nå rundt 20 prosent.

Så alvorlig mente Giske selv at hans oppførsel var, at han sto frem i beste sendetid på NRK og ba om unnskyldning. Til media uttalte han blant annet: «Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt».

Til angrep

Likevel velger altså Giske å angripe sin egen parti­ledelse med noen av Norges mest skarpskodde advokater. I beste sendetid forsøker de å rive ned den møysommelige prosessen som partledelsen har gjennomført, og som partiet og varslere har vært gjennom.

Giskes påstand er at han ikke er tilstrekkelig hørt. Og han får støtte fra enkelte, slik som Giske-venn og fylkesordfører i Trønderlag, Tore O. Sandvik. I likhet med advokatene bruker han utestemme: «Det er rystende om det stemmer at Støre har konkludert uten å vente på Trond Giskes tilsvar. Om det stemmer at konklusjonen kun baserer seg på varslernes versjon». Med dette fortsetter den opprivende striden i Ap.

Ni timer 

Så er det mulig at enkelte roer seg etter svaret fra
Jonas Gahr Støre. Ni samfulle timer har han hørt på Trond Giskes forklaringer. I tillegg har Giske fått tilbud om å komme med ytterligere skriftlige utdypinger.

Men dette er altså ikke nok for Giske og hans advokater. De pekte på at han er sykemeldt og ikke har hatt anledning til å svare skriftlig. Logikken deres er dermed at Ap burde ventet med å konkludere til Giske blir friskmeldt. Noe som i prinspippet kan påføre partiet ukevis med «Giske-bråk».

Kanskje kan Giskes valg av virke­midler tyde på at han nå kun kjemper for sitt sivile liv, og har lagt bak seg troen på en politisk karriere. Og at han vil renvaske seg så mye som mulig.

Langtrukken prosess

Samtidig er det underlig at han er villig vil utsette sitt eget parti for en langtrukken prosess, mens oppslutningen faller. Særlig når han selv innser at han har opptrådt belastende og kritikkverdig.

Ap er partiet Giske har brukt mye av sitt liv til å kjempe for. Giske vet trolig at han fortsatt har personer som vil mobilisere for ham, og kjempe sammen med ham. Men han må stille seg spørsmålet om det er til partiets beste?

Støres tilsvar tyder på at han nå mener strikken er strukket langt nok i Giske-saken. Han slo hardt tilbake etter at Giske-advokatene hadde sagt sitt. Han hadde et meget tydelig budskap til sin avgåtte nestleder: «Avgjørelsen ble tatt på overtid».

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar