Verdidebatt

Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole

I høst kom en elev inn på rektors kontor ved en av våre folkehøgskoler. Hun var rørt, og ville fortelle at endelig kunne hun omfavne sin egen seksualitet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Rektor ved Gjennestad videregående skole, Gunstein Vetrhus, vil gifte seg. Med en mann. Det er uforenelig med «verdidokumentet» til skolens eier, organisasjonen Normisjon. Derfor har han sagt opp sin stilling.

Ei jente (18 år) vil gå på folkehøgskole. Men skolen hun har søkt, eies av Normisjon og reguleres av det samme «verdidokumentet». Det er uforenlig med hennes liv. «Som lesbisk har jeg aldri følt meg like lite verdt som nå. Takket være Normisjon», skriver hun i Aftenposten.

«Selvfølgelig kunne jeg funnet en folkehøgskole som ikke er kristen, men problemet er at nesten alle folkehøgskoler er kristne», skriver hun videre. Heldigvis tar hun feil om dette. Det er også store «kristne folkehøgskoler» som konkluderer helt annerledes enn organisasjonen Normisjon.

Ti år før Den norske kirke åpnet for vigsel av homofile i 2016, vedtok KFUK-KFUM at alle lederposisjoner og stillinger i organisasjonen er åpne for homofile i partnerskap og ekteskap. Seksuell identitet er ikke avgjørende for hvem vi gir tillit og ansvar.

KFUK-KFUM kjemper for alles rett til å leve og utvikle seg som hele mennesker. Vårt kristne menneskesyn er avgjørende. Vi er særlig opptatt av å inkludere unge mennesker som av ulike grunner opplever utenforskap. Våre folkehøgskoler er ikke noe unntak.

I høst kom en elev inn på rektors kontor ved en av våre folkehøgskoler. Hun var rørt, og ville fortelle at endelig kunne hun omfavne sin egen seksualitet: –Jeg har begynt å bli glad i meg selv igjen som lesbisk, fortalte hun. Da ble også rektor rørt, og takknemlig.

KFUK-KFUM er en stor og aktiv eier av kristne folkehøgskoler. Rønningen Folkehøgskole (Oslo), Valdres Folkehøgskole, Sunnmøre Folkehøgskole og Folkehøgskolen Nord-Norge (Evenskjer) ønsker alle velkommen!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt