Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Ernas lukkede kultur

Ukulturen i Høyre er mer omfattende enn de alvorlige trakasseringssakene. De siste dagene er det avdekket en kultur der sentrale personer ikke snakker sammen.

Publisert: 17. jan 2018  /  1468 visninger.

Mye har gått galt når det gjelder Høyres håndteringen av Tonning-Riise-saken. Etter at Unge Høyre-lederen trakk seg onsdag i forrige uke, er det kommet stadig nye momenter som avdekker en ukultur. Det mest alvorlige er at Tonning Riise skal ha hatt sex med en svært beruset 16-åring på et partiarrangement. Slik Aftenposten beskriver det, kan det oppstå spørsmål om dette er straffbart.

Mange i organisasjonen har visst om saken lenge. Minst to fylkeslag i Unge Høyre skal ha sett behov for å sette inn tiltak for å passe på unge jenter når Tonning Riise var på besøk. Flere melder nå om at de skal ha varslet tidligere generalsekretær i Unge Høyre eller Høyre om saken. Likevel ble det ikke tatt på alvor, og Tonning Riise ble både valgt til leder i Unge Høyre og som stortingsrepresentant.

Systematisk

Det fremstår nærmest systematisk at ingen av de som visste på toppnivå i Høyres organisasjon tok varslene på alvor. Dersom toppfolkene i Høyre snakker sant, tegnes det et bilde av en utstrakt ukultur der alvorlige saker ikke blir drøftet og orientert om til rette fora. Det mest oppsiktsvekkende er at Høyre-leder Erna Solberg ikke ble orientert om Tonning Riise-saken før samme dag som saken sprakk i offentligheten.

Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre i ukevis hadde kjempet for å holde hodet over vann i Giske-saken, skal Solberg ha vært uvitende om en sak som var så alvorlig at både generalsekretæren i Høyre og Unge Høyre mente Tonning Riise måtte trekke seg. Allerede i november ble generalsekretær John Ragnar Aarset orientert av Unge Høyre. Han forteller at han deltok i alvorlige samtaler med ungdomslederen og ga ham råd om å tre tilbake. Likevel varslet han ikke sin sjef, Erna Solberg. På pressekonferansen etter regjeringsendringene sa statsministeren selv at hun burde vært varslet tidligere. 

«Tar det på alvor». 

Det hører med til historien at Erna Solberg, nesten en måned etter at saken sprakk internt i Høyre, på sin halvårlige pressekonferanse, tegnet et bilde av Høyre som et parti som hadde ryddet i tidligere trakasseringssaker. Mens Solbergs nærmeste medarbeidere jobbet på spreng for å avdekke og håndtere en fersk sak, sa Solberg dette til pressen: «For oss som en organisasjon som skal bygge unge talenter, er vi nødt til å snakke om dette, ta det opp og ta det på alvor. Vi har tatt det opp i vår organisasjon».

Ingen forventer at en statsminister personlig håndterer en slik sak. Men det må være alvorlig for Høyres øverste leder at hun ikke var orientert.

Ernas nestleder

 I dette bildet hører det også med at Erna Solberg heller ikke ble orientert av sin nestleder Jan Tore Sanner. Hans datter Maria Barstad Sanner satt siden november i tunge samtaler med Tonning Riise. Det ville vært oppsiktsvekkende om Barstad Sanner i en slik situasjon ikke søkte råd hos sin far, som er en av Norges mest drevne politikere, og som også har vært leder i Unge Høyre.

Sannsynligheten for at Sanner kjente saken er meget stor. Men heller ikke han fant det nødvendig å informere Høyre-lederen om at Tonning-Riise ble oppfordret til å trekke seg på grunn av mulig seksuell trakassering.

«Rolleblanding»

Men historien om Høyres manglende kultur for å orientere og snakke sammen slutter ikke der. Sandra Bruflot, som rykket opp til leder da Tonning Riise trakk seg, bedyrer at heller ikke hun visste om varslene som var kommet inn til Unge Høyre.

Hennes samboer Christopher Wand, var generalsekretæren i Unge Høyre da hun ble valgt. Dette var etter at de første varslene om Tonning Riise hadde blitt meldt inn til Unge Høyre. Wand hevder nå at han varslet saken til moderorganisasjonen. Men ikke til sin samboer Sandra Bruflot. Han må ha vist at hun sjekket flere rykter som gikk i organisasjonen om Tonning Riise. Men hun konkluderte med at ryktene var et utslag av maktkamp. Sammen var de to de øverste ansvarlige i organisasjonen, under Tonning Riise. I en normal og åpen organisasjonskultur ville de snakket sammen. Men ifølge Bruflot anså de to det som rolleblanding å snakke om dette temaet.

Til Sandra Bruflot og Christopher Wands forsvar, var begge ungdomspolitikere. Som i andre ungdomsorganisasjoner er Unge Høyre drevet av idealister som ønsker å endre samfunnet. Men det faktum at en generalsekretær og en nestleder som er samboere anser det som rolleblanding å snakke sammen om en mulig trakasseringssak, forteller noe om en svært lukket organisasjonskultur, der vanskelige ting ikke drøftes, men sveipes under teppet.

Selve årsaken 

Vi kan ikke gjøre annet enn å ta alle historiene som forteller som vitner om Høyres manglende åpenhetskultur på alvor. Denne kulturen kan i seg selv være årsaken til at Tonning Riise ikke ble stoppet. Alternativet er at enkelte av aktørene visste mer eller forsto mer enn de innrømmer. Det ville vært langt mer alvorlig: Både for ungdomspolitikerne, for de ansatte på Høyres hus og for Erna Solberg selv.

1 liker  
Kommentar #1

Torgeir H. Persett

16 innlegg  78 kommentarer

Publisert nesten 4 år siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.
Det mest alvorlige er at Tonning Riise skal ha hatt sex med en svært beruset 16-åring på et partiarrangement. Slik Aftenposten beskriver det, kan det oppstå spørsmål om dette er straffbart.

Trond, Kristian og Ulf. Sosiale medier og diverse kommentarfelt oversvømmes av fordømmelse. Også for hendelser langt tilbake i tid. Alkohol, roller og aldersforskjell er vesentlige for trykket. Som seg hør og bør forsvinner alle mulige politiske verv for de involverte, mer eller mindre over natta.

Trine. Tilgang til kommentarfelt i avisenes nettutgaver er stort sett borte og en uttalt frivillighet trumfer - så langt - alt, selv om den kvinnelige politikeren og partilederen beruset hoppet i halmen (bokstavelig talt) med en den gangen drøyt 20 år yngre umyndig guttunge. «Jeg mener at hun blir en utmerket kulturminister», sa statsministeren. Hun er ingen overgriper, er omkvedet.

Noen som stusser?

Når skal velgerne få velge sine tillitsvalgte??

4 liker  
Kommentar #2

Jeanine Horntvedt

12 innlegg  66 kommentarer

Grande år 2006: Også mange menn har vært utsatt for overgrep som barn.

Publisert nesten 4 år siden

Istemmer. Og jeg skrev om det her:  

Skyldige menn og kvinner med hemmeligheter – Grande & Solberg


https://sommer17.wordpress.com/2018/01/18/skyldige-menn-og-kvinner-med-hemmeligheter-grande-solberg/

1 liker  
Kommentar #3

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Man biter ikke den hånden som kommer med mat

Publisert nesten 4 år siden

Trine Skei Grande var garantisten for fortsatt intravenøs pengetilførsel til media, så det er jo klart hvorfor alle de i egne øyne "moralsk høyverdige" journalister ikke ville skrive noe som kunne skade henne!


Regjeringen skulle kutte 25 millioner i pressestøtten, men det blir det ikke noe av nå med Trine Skei Grande i regjeringen. Kyniske journalister (det etymologiske opphavet til ordet kynisk er "som en hund", "hundeaktig") er ikke dummere enn at de forstår at det ikke lønner seg å bite den hånda som gir dem mat...

5 liker  
Kommentar #4

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Følg pengene.

Publisert nesten 4 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Regjeringen skulle kutte 25 millioner i pressestøtten, men det blir det ikke noe av nå med Trine Skei Grande i regjeringen.

Tipper Søyland er på sporet her. Som så ofte ellers.

3 liker  
Kommentar #5

Kurt-Johnny Olsen

8 innlegg  15 kommentarer

Takk til Berit Aalborg

Publisert nesten 4 år siden

... for antagelig den viktigste og beste teksten hun har begått i Vårt Land. Derfor er en hjertelig takk på sin plass.

Kommentar #6

Berit Aalborg

178 innlegg  61 kommentarer

På ville veier

Publisert nesten 4 år siden

Hvis du tror at grunnen til at den seriøse pressen ikke skriver sladder-historier om Trine Skei Grande på grunn av pressestøtten - er du på ville veier. 

Fot det første er det et fåtall av aviser som ville blitt rammet ved kutt i pressestøtten. Det gjelder for eks ikke de store avisene som VG, Dagbladet, Dagens Næringsliv og Aftenposten. 

Grunnen til at denne saken ikke har vært omtalt er at det ikke finnes en person som påstår seg trakassert eller utsatt for maktovergrep. Tvert imot har det kommet fram at dette var frivillig. Han var heller ikke medlem av Venstre. Mannen var for øvrig over den seksuelle lavalder. Som for tiden er 16 år i Norge. 

Hvis norsk presse skal begynne å skrive om hvem som har frivillig sex med hverandre - blant voksne mennesker, så er vi på ville veier. Det er en privatsak. Og langt utenfor pressens samfunnsoppdrag. 

Hvis du for eksempel ser på de avisene som får pressestøtte, slik som Vårt Land, Klassekampen, Dagsavisen og Nationen - så har flere av disse avisene hatt kritiske saker mot Venstre de siste månedene. Så din konspirasjonsteori holder ikke vann. Den dagen Venstre trådte inn i regjeringen skrev f.eks Vårt Land på lederplass en serk kritikk av utviklingspolitikken i regjeringsplattformen. 

På vår førsteside sto dette: «En slik kamel hadde vi ikke trodd Venstre var i stand til å sluke».

Hvis vi hadde organisert våre redaksjonelle prioriteringer eller våre standpunkter på leder- og kommentarplass for å holde oss inne med Trine Skei Grande eller andre, hadde vi ikke vært verdig offentlig pressestøtte. Norske seriøse mediehus tar sitt samfunnsansvar på dypeste alvor. Og vi søker å bidra til et menings- og mediemangfold. 

Men det innebærer ikke at vi skriver om hvem som ligger med hvem. Dersom dette er frivillig - og mellom voksne mennesker. 


1 liker  
Kommentar #7

Torgeir H. Persett

16 innlegg  78 kommentarer

....så enkelt er det vel ikke?

Publisert nesten 4 år siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.

Grunnen til at denne saken ikke har vært omtalt er at det ikke finnes en person som påstår seg trakassert eller utsatt for maktovergrep. Tvert imot har det kommet fram at dette var frivillig. Han var heller ikke medlem av Venstre. Mannen var for øvrig over den seksuelle lavalder. Som for tiden er 16 år i Norge. 

Hvis norsk presse skal begynne å skrive om hvem som har frivillig sex med hverandre - blant voksne mennesker, så er vi på ville veier. Det er en privatsak. Og langt utenfor pressens samfunnsoppdrag. 

Først. Jeg - og mange med meg - skjønner at det ikke er en oppgave for norske medier å skrive om hvem som ligger frivillig med hvem. Selv om noen skriver, og lever godt av det. Trine Skei Grandes sak lukkes imidlertid vel raskt bak begrepene privat og frivillig. Mens guttene - Trond, Ulf og Kristian - er inngående gransket og vurdert ut fra de fleste perspektiver. Fordømmelsen synes kompakt og relativt entydig. 

Synes dessuten Trines situasjon formildes vel mye ved å poengtere at 16 åringen var over den seksuelle lavalder. En stortingsrepresentant er tross alt en offentlig person og innehar landets høyeste tillitsverv. Likeledes, gutten er i følge VG opprørt over Trines forklaring, som - slik avisen beskriver det - i realiteten beskylder ham for å være overgriperen. Hva betyr det for saken?  

Dessuten. Er det uproblematisk at en nærmere 40 år gammel alkoholpåvirket stortingsrepresentant ligger med en ung alkoholpåvirket tenåring?....og så i åkeren da?

Hvilken betydning har egentlig en seksuell lavalder på 16 år i den aktuelle situasjonen? Grande rammes ikke av mindreårig-paragrafen, men kan det hende hun rammes av noe annet? 

I et litt annet perspektiv: Ingen tvil om hvem som var den voksne i situasjonen og hvem var barnet. Hvem burde vite og hva betyr det for saken? 

Grande sier sex-en var frivillig, også hun hadde lyst - kan det i det, den store aldersforskjellen og hennes offentlige rolle også ligge et element av utnytting?  

Alkohol og 16 år er vel heller ikke helt etter boken? 

Er det helt greit om en subjektiv opplevelse med en i ettertid - gjerne flere år i ettertid - uttalt frivillighet eller ufrivillighet skal utgjøre en forskjell som Grandes himmel (forfremmelse til kulturdept.) og de 3 guttenes helvete (politisk utstøtt... sannsynligvis for alltid)?  


3 liker  
Kommentar #8

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Som ...

Publisert nesten 4 år siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.
Men det innebærer ikke at vi skriver om hvem som ligger med hvem. Dersom dette er frivillig - og mellom voksne mennesker.

i praksis vil si at det bare er menn som kan jaktes ned alt etter som det passer med partitilhørighet og person, mens kvinner ikke er noe tema for at det er sjelden det kan motbevises at menn deltar frivillig i en akt mellom to kjønn. Derfor er sex enten det er helt eller delvis fiction et egnet politisk våpen til å ta og fjerne de mannlige en anser passende.

1 liker  
Kommentar #9

Jeanine Horntvedt

12 innlegg  66 kommentarer

Publisert nesten 4 år siden

Jeg er enig Persett - "Fullt så enkelt er det vel ikke".  Så jeg problematiserte gjerningen i ny post i dag: Grandes machiavelliske spill

https://sommer17.wordpress.com/2018/01/20/grandes-machiavelliske-spill/

Kommentar #10

Jeanine Horntvedt

12 innlegg  66 kommentarer

Publisert nesten 4 år siden

Søyland: Aalborg hevder at du er på "ville veier" - jeg vet ikke det. Les hva Redaktøren i Avisa Nordland skriver i dag:

Det ulmer i medienorge, Trine Skei Grande

 

Legg merke til at det i linken står: "det-ulmer-i-halmen-grande".

Sitat: På sikt er jeg redd for at dagens favoriserende mediestøtte skal svekke det sterke norske lokaldemokratiet og lokalavisene som ifølge den avtroppende kulturministeren er «selve fundamentet i det norske mediemangfoldet».

Kulturminister Trine Skei Grande har hatt tøffe møter med medievirkeligheten.

 

Men de tøffeste ligger foran henne.

 

God helg!

https://www.an.no/oslo/politikk/apropos/det-ulmer-i-halmen-grande/o/5-4-680389

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere