Leder

Elefanten i rommet

Forsvarlig alkoholbruk burde være en selvfølge i alle politiske partier.

Den siste tiden er det blitt tegnet et urovekkende bilde av alkoholforbruket i politikken. Flere partier og ungdomspartier har tilsynelatende hatt en alkoholkultur som ligger langt unna hva vi bør kunne forvente av våre folkevalgte. Ingen kan kreve at ­politikere flest opptrer som avholdsfolk, men det er et rimelig krav at ungdommer som engasjerer seg politisk, møter et miljø med trygge og ansvarlige rammer.

Disse rammene har ikke vært gode nok. Nå tar både Arbeiderpartiet og Høyre grep i etterkant av metoo-sakene som har ridd flere partier som en mare i det siste. Jonas Gahr Støre uttalte før helgen at Arbeidepartiet ikke lenger vil spandere alkohol ved sentrale samlinger. Unge Høyre og Høyre har lagt ned totalforbud mot alkohol på alle arrangementer i regi av ungdomspartiet.

Det er positivt at både Arbeiderpartiet og Høyre nå tar et oppgjør med en kultur der alkoholen tidvis har fått flyte for fritt. Forsvarlig alkoholbruk burde være en selvfølge i alle politiske partier. Det begynner å bli noen år siden det var et ettertraktet ritual for journalister og politikere å drikke seg snydens sammen på Tostrupkjelleren i Oslo.

Pressen sitter neppe langt nok fra ­glasshuset til å kunne kaste stein på fulle politikere. Men ­tidene skifter, som Bob ­Dylan synger. Party­kulturen fra gamle dager tåler ikke dagens lys.

Jonas Gahr Støre har kalt alkohol for «elefanten i rommet» i metoo-­debatten. Høyt inntak av alkohol har vært en del av bildet i mange av sakene som nå kommer frem i lyset. Temaet har vært tabubelagt, mener Støre. Det finnes få frivillige til å innta en rolle som moralist og festbrems. Det er derfor modig av Ap-lederen å stramme inn som han gjør nå.

Det er ikke så enkelt som at fylla har skylda, og alt er ikke løst selv om flaskene korkes. Det kan synes som om det er behov for holdningsskapende arbeid på flere nivåer i politikken. Dette er også noe som regjeringen må forholde seg aktivt til. Oppmerksomheten rundt regjeringsforhandlingene ble inntil denne helgen overskygget av metoo-sakene som også Erna Solberg og Siv Jensen måtte forholde seg til.

En viktig oppgave for den nye regjeringen er å vise at politikken er et trygt og attraktivt sted å være for engasjerte unge kvinner og menn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder