Kommentar

Merkels hodepiner

Tyskland er i ingenmannsland. Det er ikke greit hverken for dem eller naboene i EU.

Rett før Angela Merkel samlet rekkene for å diskutere koalisjons-regjering, kom Ungarns høyrepopulistiske og svært innvandringskritiske statsminister Victor Orbán på besøk til Merkels bayerske allierte.

Blant annet sa han at de «hundretusener som kommer hit til Europa har skapt et demokratiproblem», at europeere ikke ønsker «å leve under terroristtrusselen» og «de vil at grensene­ skal bli beskyttet». Besøket skapte sterke reaksjoner i det sosial-­demokratiske partiet SPD, som et par dager senere skulle ha sonderingssamtaler om en ­mulig regjeringskoalisjon med Merkels CDU og søsterpartiet i Bayern, CSU.

Låste seg inn

Helt siden valget i september har Tyskland vært styrt av et forretningsministerium. I november mislyktes CDU/CSU i regjeringsforhandlinger med De grønne og Fridemokratene. Denne uka gjør Angela Merkel nok et forsøk. Partene nærmest låste seg inn på søndag, og skal etter planen bruke fem dager på å sondere om det er grunnlag for regjeringsforhandlinger.

Det er altså langt fram. En ny regjering vil tidligst være klar ved påsketider. Kanskje enda ­senere. Det er ikke bra for Tyskland, og ikke bra for Europa. For hva skjer egentlig i en periode der Europas viktigste land er i et styringsmessig vakuum?

Selv om tysk – og europeisk – økonomi går så det suser, er særlig Frankrikes president ­Emmanuel Macron avhengig av at Angela Merkel får en regjering opp å stå. Et eksempel er et felles fransk-tysk forslag om nytt veikart for reform av eurosonen som skulle være på plass innen mars. I desember var flere ­reformforslag allerede på bordet, men å komme videre i diskusjonene er ikke lett, når den tyske regjeringen ikke er på plass.

«Vi håper vår viktigste partner er sterk, slik at vi sammen kan bevege oss framover», har Macron blant annet sagt.

Svekket Merkel

– Oppgaven er enorm, sa Angela Merkel før hun gikk inn til samtalene mandag. Hennes posisjon er svekket, og hun er avhengig av et positivt resultat.

(I dag, torsdag, sa hun til journalister møtet: – Det er fortsatt store hindringer på veien som må løses.)

Merkel må kjempe på flere fronter. Hun må overbevise kritikere i egen leir og overbevise sosialdemokratene om at det er verdt å gå inn i en koalisjonsregjering igjen. Victor Orbáns besøk har de helt sikkert snakket om.

CSU-leder Horst Seehofer krever blant annet at flere flyktninger sendes tilbake til opprinnelseslandet, og hadde derfor en heftig kravliste over flyktning- og innvandringsfeltet med seg til samtalene. Den inkluderer reduksjoner i velferdsordninger for asylsøkere og alderstester for unge flyktninger.

SPD-leder Martin Schulz krevde­ på sin side at CSU-­ledelsen skulle trekke opp klare­ grenser om flyktningpolitikk og pressefrihetsspørsmål før de traff Orban.

Ville være i opposisjon

Martin Schulz og SPD var i utgangspunktet ikke interessert i å styre Tyskland sammen med Merkel & co. Sosialdemokratene gjorde sitt dårligste valg siden 1949, og var innstilt på å være i opposisjon. De har mistrivdes i skyggen av CDU, og ikke opplevd gevinst av å være i koalisjon, tvert i mot.

Men da regjeringsforhandlingene brøt sammen i november, presset president Frank-Walter Steinmeier hardt på: Nasjonens interesser først. Den tidligere utenriksministeren er selv sosialdemokrat. Selv om flertallsregjeringer ikke er formelt forankret i Tyskland, er det et premiss som har utviklet seg fra 30-tallet. Situasjonen nå, er altså uvanlig for tyskerne.

Scenarier

Det er flere ting som kan skje:

Blir partene enige om å forhandle, kan regjeringsspørsmålet være avklart rundt påsketider. Et eventuelt resultat skal også ut til uravstemning hos sosialdemokratene.

Dersom SPD ikke synes resultatet er godt nok og sier nei, er det presidenten Frank-Walter Steinmeier som har myndighet til å oppløse forbundsdagen og utlyse nyvalg. Da kan Tyskland befinne seg i et politisk ingenmannsland i et helt år. Angela Merkel har selv sagt at hun ikke ønsker et nyvalg, men enda mindre en mindretallsregjering.

Så Europas mektigste regjeringssjef er avhengig av å finne en styringsdyktig koalisjon.

Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave torsdag 11. januar 2018

Bilde: Tysklands statsminister Angela Merkel og sosial-demokratenes leder Martin Schulz før samtalene som startet tidligere denne uka.
Foto: Bernd von Jutrczenka, AP/Scanpix

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar