Verdidebatt

Hvor langt vil den israelske regjering gå?

En hjelpearbeider ansatt i Kirkens Nødhjelp har blitt nektet innreise til Israel på lørdag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hjelpearbeideren,  som tidligere var organisasjonens landrepresentant i Palestina, er anklaget for å organisere ulovlig innvandring. Kirkens Nødhjelps kommunikasjonssjef sier til Vårt Land  at de "vil sterkt bestride anklager om at vår medarbeider gjennom sitt arbeid har lagt til rette for ulovlig innvandring til Israel".

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier "det er svært uheldig at nordmenn som kommer for å følge opp ulike bistandsprosjekter har blitt eller kan risikere å bli nektet innreise til Israel".

Jeg tviler på at kritikk gjør særlig inntrykk på den israelske regjeringen.

Søndag offentliggjorde Israel også den såkalte svartelisten,  nemlig en liste over 20 organisasjoner som nektes innreise til Israel fordi de støtter den internasjonale boikottkampanjen mot Israel. En av organisasjonene som er svartelistet, er den norske Palestinakomiteen.

Lederen av Palestinakomiteen sier til Vårt Land at svartelistingen gjør det vanskelig for aktivister som støtter palestinerne å komme seg inn i de palestinske områdene.

Jeg tviler på at kritikken av svartelistingen gjør noe inntrykk på den israelske regjering.

Den israelske regjerings forhold til og behandling av de palestinske selvstyreområdene synes steg for steg å bli verre.

Mange av oss som var barn da Israel ble en egen stat, har vokst opp med gode og varme tanker om Israel, at jødene skulle få sitt eget land.

Men gradvis har det blitt vanskeligere å tenke de gode og varme tankene. Det ble kriger, det ble okkupasjon av de palestinske områdene.

De varme tankene fikk et oppbluss igjen under forhandlingene mellom Israel og Palestina.  De israelske og palestinske lederne fikk Nobels fredspris, det var håp og glede.

Men gleden varte ikke lenge, og nå synes forholdene for palestinerne  å bli stadig vanskeligere. Men kritikken  synes bare å prelle av den israelske regjering. Hvor langt vil regjeringen, med statsminister Benjamin Netanyahu i spissen, våge å gå?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt